IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Гърция се подготвя за фалит

Атина може да се откаже от изплащането на 2,5 милиарда евро на МВФ през май и юни, ако няма договорка с кредиторите

08:35 | 14.04.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	Площад &quot;Омония&quot; в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Площад "Омония" в Атина. Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство се подготвя да обяви дефолт по държавния дълг, ако не успее да постигне споразумение с кредиторите до края на месец април, пише в свой материал днес Financial Times. 

„Правителството, което бързо привършва парите за плащане на заплати на държавните служители и пенсиите, реши да се откаже от изплащането на 2,5 милиарда евро на Международния валутен фонд, които трябваше да бъдат преведени през май и юни, ако не се постигне споразумение", твърдят пред вестника източници, осведомени за плановете на гръцките власти.

„Приближаваме до края на пътя. Ако европейците не преведат пари от фонда за финансова помощ, няма да има алтернатива, освен дефолт", заявява пред вестника представител на гръцкото правителство, пожелал анонимност.

FT отбелязва, че евентуален гръцки дефолт би бил безпрецедентен шок за еврозоната. Предупреждението обаче може и да представлява просто тактическа стъпка в преговорите, целяща получаването на възможно по-благоприятни условия от кредиторите на Гърция. 

Европейските правителства, раздразнени от според тях непрофесионалната тактика за водене на преговори и конфронтационната реторика на Атина, също подготвят извънредни планове за случай на евентуален гръцки дефолт, отбелязва FT, без обаче да уточнява конкретно какви са те.

В краткосрочен план подобен сценарий по подразбиране почти сигурно ще доведе до прекратяване на спешното подпомагане на ликвидността на гръцкия финансов сектор от Европейската централна банка, до закриването на гръцки банки, контрол върху капитала и по-широка икономическа нестабилност, пише вестникът.

Въпреки че това няма автоматично да принуди Гърция да излезе от еврозоната, по подразбиране ще направи много по-трудно за премиера Алексис Ципрас да запази своята страна 19-членната зона, цел, която е част от платформата, с която той и лявата Сириза спечелиха изборите през януари.

Германия и други партньори на Гърция от еврозоната заявиха, че са уверени, че зоната е достатъчно силна, за да устои на последиците от гръцки фалит, но някои официални лица признават, че това би било решителна крачка в неизвестното.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 2
serafima
преди 8 години
Не разбраха ли някои от вас, макар мислещи хора да ми се виждате. Никакво мандало няма да падне за Гръция. Ако падаше, досега 10 пъти да беше паднало. Първо, Гърция трябва стратегически на ЕС. Второ, ЕС се бои с основание от прецедент. Трето, ЕС-то не си е изпекло работата и по закон няма излизане от еврозоната. Е, и?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
от началото на годината им наляха 14 млрд евро по ELA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 4
abdul
преди 8 години
Няма да лопва никакво мандало. На, че и след 24.04 цяла Европа ще продължи да плаща Гръцките дългове през евроинфлацията и ELA фонда. Къде официално, къде тайно ще продължават да им наливат, за да не обявяват официално фалит. Тези милиарди от ELA не са заеми, те са дарения, които никога няма да бъдат върнати. Никога! А Гърция няма да напуска нито ЕС, нито ЕЗ, нито НАТО. Ще я държат на изкуствено финансиране като икономически франкенщайн на европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
rony71
преди 8 години
Извинете 0,1%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 3
ДХДО
преди 8 години
Нищо спасено няма в една икономика, която е в депресия, а БВП към суверенен дълг е на тези нива, като при Гръцките. Ако не бъде ОТПИСЪН дълг, до такива нива, които икономиката им може да обслужва, то държавата им ще фалира. Другия вариант е да проведат приватизация за покриване на някаква съществена част от експозицията, но без намаляване (по един или друг начин) на главницата, гърците са във фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 12
rony71
преди 8 години
Излизането на Гърция от Еврозоната ще струва на цяла Европа приблизително 2 -3 трильона Евро . Какво представляват 2,5 милярда !? - 1% от бъдещите загуби. В последния момент Европа ще подари на Гърция тези 2,5 милярда , защо иначе Еврото ще спадне рязко с 15- 20 % , т.е. Щатския долар ще се вдигне , а търговията в целия свят е в $ , а и Еврозоната става много нестабилна и е пред разпад. Така че в момента на Гърция отново ще й опростят малко парички .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
не знам кой какво ще спаси но парите по ELA нарастнаха от 60 млрд на 73 млрд за няколко месеца . Ако искаха да дисциплинират Гърция просто щяха да спрат помощите по програмата . Според мен излизането н а Гърция от ЕС ще е катастрофа ,но за Гърция и може да ви звучи странно негатив колкото за ЕС толкова и за САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 6
2012
преди 8 години
abdul-чо, само ти не си разбрал, че Европа вече спаси Гърция. От своя страна Гърция пое обещания за определени реформи. Януари месец новото гръцко правителство реши да не спазва договореностите с ТРОЙКАТА. Сега, ако решат да спрат да плащат и ако решат да излезнат от ЕС никой не може да ги спре. На 24.04.2015 ще разберем гръцкото правителство какво ще прави. Времето за решения изтича и мандалото ще хлопне. абдул-чо, дано си ме разбрал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 9
abdul
преди 8 години
Мда да, и един мърмот... Гърция ще бъде спасена от Европа. Нещо повече: ЕС в момента спасява Гърция през ELA,а сметката я плащат всички европейци през ХИПЕР-инфлацията на еврото сега. Никой няма да пусне гърция извън ЕС/ЕЗ/НАТО. Това е 100% вярно и на 24.04.2015 ще го разберете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 29 rate down comment 6
2012
преди 8 години
Гърците спрат ли да обслужват външния дълг ще получат реципрочни мерки от страна на ЕС като на първо време ще им секне туризма, спиране на еврофондове и т.н.. Ако обявят, че излизат от ЕС автоматично стават най-бедната страна в ЕВРОПА. До няколко месеца след това Ципрас&Co ще ги изгонят с камъни от Гърция, а новия парламент и новото правителство ще бъдат по-послушни дори и от въртиопашката Меглена Кунева (главен преговарящ от страна на България преди десетилетие)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още