IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция няма да получи пари от еврозоната през април?

Причина за забавянето е нежеланието на гръцката страна да предприеме реформи в пенсионната система и пазара на труда

19:59 | 14.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция няма да получи пари от еврозоната през април?

Министрите на финансите на страните от еврозоната по всяка вероятност няма да вземат решение за освобождаване на транш за заплашената от изпадане в държавен фалит Гърция на срещата си на 24 април в Рига.

В латвийската столица вероятно само ще „се направи преглед на напредъка" в преговорите с Гърция, заявява в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. Според дипломати от ЕС едно евентуално решение за отпускане на средства може да бъде взето по време на следващото заседание на еврогрупата на 11 май.

Причина за новото закъснение е нежеланието на гръцката страна да предприеме реформи в пенсионната система и пазара на труда. Също така липсват сигнали от Атина за изискваното от еврозоната ускоряване на приватизационния процес. Домбровскис призовава гръцкото правителство най-накрая да започне да действа по тези точки. „Очакваме Гърция надежден ангажимент за реформи. При това спешно", казва още Домбровскис.

С това се засилват опасенията, че Гърция може да изпадне в състояние на дефолт. Последните медийни спекулации се появиха във вторник, когато в свой материал Financial Times обяви, че гръцкото правителство се подготвя да обяви дефолт по държавния дълг, ако не успее да постигне споразумение с кредиторите до края на април. „Приближаваме до края на пътя. Ако европейците не преведат пари от фонда за финансова помощ, няма да има алтернатива, освен дефолт", заявява пред вестника представител на гръцкото правителство, пожелал анонимност.

По-късно през деня се появи официално опровержение на медийните твърдения, че страната подготвя дефолт на държавния си дълг.

В края на февруари Гърция успя да договори тримесечна отсрочка на дълга си, възлизащ на 240 млрд. евро. Въпреки това обаче правителството съвсем скоро трябва да изплати на МВФ близо 1 млрд. евро: 203 млн. евро на 1 май и още 770 млн. евро на 12 май.

През миналата седмица представители на еврозоната заявиха, че Гърция има срок до 24 април, когато е срещата на Еврогрупата в Латвия, за да подготви ревизиран списък с реформи, които да отключат последния транш от 7,2 млрд. евро заем.

Гърция трябваше да погаси транш от 459 млн. евро към МВФ към 9 април и въпреки съмненията, че ще успее да го направи, страната извърши плащането навреме. По думите на министър-председателя Алексис Ципрас обаче Гърция няма да може да изплати дълговете си без финансова помощ от Европейския съюз.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
:-), сладури. Много ясно, че няма да са от еврозоната. Ще са от митични инвеститори с пари от ELA. :-D. Веднъж мина, без много много да се усети стадото, що да не издъним и ELA фонд-а за гръцки облигации..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 14
крас
преди 8 години
КАК НАШАТА БАНКОВА СИСТЕМА В КОЯТО НАД 30% СА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА НА ГРЪЦКИ БАНКИ ЩЕ ПРИЕМЕ ТАЗИ РАДОСТНА НОВИНА?!Те и сега банките ни не биха се похвалили с голяма ликвидност , ама ако спрат валутата за Гърция съвсем ще я окъсаме. Заформят се весели времена и за Гърция и за съседите и. ИГРАЕ ЛИ МЕЧКАТА У ТЯХ , ЩЕ ДОЙДЕ И ПРИ НАС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още