IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ил. Василев: Позициите на Русия по "Турски поток" започват да олекват

Споразумението с Иран няма да възроди Nabucco, коментира Васко Начев

12:37 | 15.04.15 г. 23
Ил. Василев: Позициите на Русия по "Турски поток" започват да олекват

Плановете на Русия да "наситят" Турция с природен газ дадоха ефект, но той вече започва да девалвира. Това коментира бившият посланик на България в Москва Илиян Василев по време на конференция за последиците след постигане на споразумението с Иран.

Според експерта причината за това е правилното поведение на ЕС, който не обръща внимание на изявленията на руските лидери. Брюксел е категоричен, че няма да строи каквато и да е довеждаща инфраструктура, което прави нелогична хипотезата, изказана от ръководителя на "Газпром" Алексей Милер преди ден, че компанията ще построи инфраструктурата до турско-гръцката граница и ще чака европейските потребители да купят газ от там.

В отговор на Милер комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете заяви категорично, че ЕС няма да строи инфраструктура за "Турски поток", а за Южния газов коридор и специално посочи реверсивните газови връзки на България с Гърция и Сърбия, коментираха участниците в дискусията.

Василев беше категоричен, че по-вероятната хипотеза е Европа да купува газ от руско-украинската граница. След тази входяща точка ще бъдат налагани такси за пренос, преференции и т.н.

"Ако това се случи, Енергийният съюз ще си е свършил работата", каза експертът. 

Според него в последните седмици има явни признаци за конфликт между акционерите в Трансанадолския газопровод (TANAP), жизненоважна част от Южния газов коридор. Причината е именно насищането на Турция с руски газ, заради което Анкара настоява газопроводът да е отворен за допълнителни количества природен газ. Азербайджан обаче е против това.

Експертът посочи още, че има промени на газовите пазари в последните години. Те стават по-скоро краткосрочни, а дългосрочни споразумения за наемане на инфраструктура вече няма.

Не е реалистично да очакваме отпадането на санкциите срещу Иран да даде тласък на Nabucco, коментира от своя страна енергийният експерт Васко Начев. Според него привлекателни са находищата в южните части на Иран и именно към тях ще е фокусът и на местните власти, и на компаниите, които биха инвестирали в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
На газ работят ТЕЦ-ве и "Топлофикации" в най-големите градове на България. Лапаницата е огромна, "Топлофикация" е тотален рекет върху най-апетитната част от недвижимите имоти в столицата и областните градове, не можеш се измъкна от хватката и посмъртно, по закон...и закона няма де се промени скоро, ПОСМЪРТНО! , правете си сметката какво ни чака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 14
Stefan--L
преди 9 години
Ти си много *** няма как да ти обясним няма да ни разбереш господин охранител от СОТА ! Ще ни трябват пластелин и още помощни средства ! Ако в Грудово имате детска градин *** при някой дете то ще ти обясни защо през Украйна няма да влиза газ в европа ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 19
Stefan--L
преди 9 години
Защо изобщо интервюира тоя Илиан Василев който беше изгонен от Русия защото беше заподозрян в шпионаж в полза на америка! Да не би да очаквате от това американско плашило да ви даде прогнози какво ще се случи! Нали този същият *** предричаше че Русия блъфира и няма как да се случи турски поток?Само че турски поток вече се строи а България изобщо не е в визията на Русия за доставка на газ ! А тоя *** Илия Василев бленува газът да продължи да идва през Украйна само че няма да стане.! България се прояви като несуверенна страна и защитник на евро-швестерският хомосексуален съюз ! А дали сега европа ще направи нещо за да не бъде изолирана България от всички газови връзки? Бойко Борисов ще се наложи да бяга с кофи до турция и да запълва смешният си хъб ! А може би Бойко тиквата наговори на целият свят колко много газ имало в България та дори сме можели продаваме на цяла Европа и Азия ! ХАК ДА ВИ Е ГОСПОДА БЪЛГАРИ ПРОСТИЯТ БОЙКО МАВЗУЛЕЙ МУ НАПРАВЕТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 18
dakl
преди 9 години
"Експертът " Илиан Васиелв достатачно заработи от антибългарската си дейност , както по отношение на Белене , така и за провала на проекта Южен поток. Сега отново прави свободни съчинения на същата тема, без , разбира се, да проронва и думичка за цените които ще трябва да плаща собствената му страна за доставки на газ от Катар или Иран.Но това него не го интересува , защото вече си е получил хонорара от фондация " Америка за България" , вероятно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 17
vzhekoff
преди 9 години
Не съм от колоната, ама да те попитам - ти чел ли си договорите ? Къде пише, че трябва да се подава до 2030 ? Кому да се подава до 2030 ? Щото от Украйна точим и ние, ама нямаме договор до 2030 ... Мене ми е през ХХХ-а за газа, намирам го за напълно излишен в нашите условия. Нещо повече - многократно питам защо за руснаците ние го получаваме на 320$ (преди да падне петролът), а според "експертите" И.В. и другите като тях - за 380, и не е ли $60 корупционната компонента, ама на... Две неща са ясни:1. ЮП има 4 тръби, от тях 1 е за Турция и 1 (и малко отгоре) за Италия (по проект), другите са за бантустана, гърчолята, сърби, унгарци, австрийци и т.н. Следователно за ТП дори 1 тръба първоначално е ОК - директно доставя до 15 млн. Истанбул газ,2. От Турция НЕ може да се пусне тръба до Сърбия, Унгария и Австрия, без да мине през нас - вижте картата и ще ви стане ясно защо. Т.е. тук руснаците блъфират3. Пазар като БГ и Сърбия с по 3 млн. кубика е абс. маловажен и ги боли фара руснаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Много яка статия. Предизвиква изключително забавни коментари, по които могат да се поставят диагнози
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 14
bocman
преди 9 години
И една компетентна оценка по темата......http://***.cross.bg/rysiya-potok-miliarda-1461065.html#axzz3TxknT6IK
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 22 rate down comment 26
michaelis
преди 9 години
А и ше станем независими от руската газ нали това беше целта ? Еми това беше, е какъв е проблема сега? Ми както имаше тука и други колеги споделиха мнение, че ше внесем от другаде като Иран, Азербайджан, Алжир или САЩ. Аз тогава им казах, че съм навит особено от САЩ това наистина ми е интересно как ше стане като САЩ са точно под нас на земното кълбо .... Или освен от някое "американско находище" на някоя арабска държава аз друго не виждам .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 24 rate down comment 24
Mavi Goz
преди 9 години
Как защо - ти нали постоянно пишеш как Русия всеки момент ще изчезне. Няма да има кой да подава газ за транзитиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 27
michaelis
преди 9 години
Приключихме отдавна с Украйна Стоянчо нали чете тука и ти статиите? Самия цъкльо (министъра) на Украйна се беше изцепил, че няма да внасят Газ от Русия, а от Унгария, Словакия и Полша така ли беше ?? Така беше ... Еми като не щат да внесат от "другаде" врът крана и приключва въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още