IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влагат "няколко милиона евро" в преустройството на първия мол в София

Британският фонд Revetas Capital се оглежда за подценени активи в страната

14:20 | 15.04.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;City Center Sofia</em></p>

Снимка: City Center Sofia

Новият собственик на City Center Sofia (CCS) – британският фонд Revetas Capital, предвижда да вложи „няколко милиона евро“ в мащабно преустройство на мола и препозиционирането му на пазара, съобщи на пресконференция Райън Купърсмит, представител на компанията.

Така след няколко трудни години първият мол в София е напът да претърпи значителни промени, както в интериора и екстериора си, така и в микса от наематели.

Предвиждат се два етапа на преустройството. Първият включва цялостно подновяване на интериора, което трябва да приключи до края на 2015 г. Вече е в ход обновяване на общите части на мола. На втория етап ще се промени фасадата и входовете на търговския център. По време на преустройствата молът няма да затваря врати за посетителите.

Ключова част от новата концепция на CCS е промяната на микса от наематели, като той ще бъде обогатен с нови търговски марки и заведения.

Водят се преговори с марки за мода, обувки и спортни стоки в средния към висок ценови клас, като цяло стремежът ще е да се постигне по-бутикова концепция, обясни Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton, която е ексклузивен агент по отдаване на площите в търговския център.

Той очаква първите откривания на големи търговци да се случат през септември-октомври. Ключовите наематели в центъра като „Пикадили“, киното CineGrand и други обекти ще се запазят, поясни Генев. На някои от добре работещите обекти ще бъдат предложени и по-добри локации в рамките на търговския център.

По думите на Генев новият микс от наематели ще бъде съобразен с предимствата на местоположението и с търсеното ново пазарно позициониране. Търговският център се намира в непосредствена близост до жилищни зони, обитавани от хора с висока за София покупателна способност.

Друга ключова група посетители са работещите в района - служители и мениджъри от близко разположените офиси. Над половината посетители в CCS печелят повече от 750 евро месечно и годишно харчат по над 1000 евро в търговския център – двойно над средните нива в повечето софийски молове, сочат данни на мола.

Новата концепция предвижда CCS да се позиционира в нишата на ежедневното пазаруване, срещи и забавления, което има за цел да го отличи от основните му конкуренти, разчитащи основно на силен трафик от посетители през уикенда.

За нуждите на ключовите наематели на партера и първия етаж от мола ще бъдат обособени по-големи магазини на две нива с вътрешни ескалатори. Размествания и обединения на площи ще има и на останалите етажи. На последния ще бъдат разположени голям детски център и ресторант с външна тераса, като вече се водят разговори с оператори и за двата типа обекти. Ниво по-долу се предвижда запазване на киното, което миналата година отвори под марката CineGrand след инвестиция от 700 хил. евро.

След приключване на преустройството се предвижда и смяна на името на търговския център на Park Center – платформа, която обединява 14 търговски центъра под управлението на Revetas Capital в Централна и Източна Европа.

City Center Sofia отвори врати през 2006 г., когато присъствието на големи международни търговци беше ограничено. През последните години центърът пострада сериозно от засилената конкуренция на пазара на търговски площи в София.

Молът смени собствениците си три пъти. Инвестиционният фонд Equest Balkan Properties го купи през 2006 г. от компанията Стройтаун за 94 млн. евро още в процес на строителство. Equest го продаде на американския фонд Heitman през 2008 г. за 101,5 млн. евро.

Revetas Capital го купи през лятото миналата година, като цената на сделката остана неназована. Купърсмит отклони и днес въпроса за стойността на сделката.

Той обаче потвърди, че фондът разглежда възможности за придобиване и на други подценени активи, но все още не е близо до сделка, затова отказа да уточни подробности. Генев обаче изказа предположение, че фондът вероятно би се насочил към пазарите в София и Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
VKR
преди 9 години
Mall of Sofia отвори 2 месеца по-късно от CCS. Преди откриването си, в продължение на 6 месеца бе рекламиран като първия мол в София. Но бе изпреварен от CCS.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
VKR
преди 9 години
Mall of Sofia отвори 2 месеца по-късно от CCS. Преди откриването си, в продължение на 6 месеца бе рекламиран като първия мол в София. Но бе изпреварен от CCS.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
lozkhris
преди 9 години
Само малко уточнение - това не е първият мол в Сф. Първият беше Mall of Sofia на Стамболийски, отвори година преди CCS...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още