IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До седем дни съдът решава дали да обяви КТБ в несъстоятелност

Стартът на делото бе даден днес в съда при закрити врата по искане на страните

15:29 | 15.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До седем дни съдът решава дали да обяви КТБ в несъстоятелност

В рамките на седем дни Софийският градски съд (СГС) ще се произнесе дали да обяви в несъстоятелност КТБ, предаде БТА. Стартът на делото бе даден днес в съда при закрити врата по искане на страните.

След края на заседанието главният юрист на БНБ Нина Стоянова заяви, че очаква определение за обявяване на КТБ в несъстоятелност. Тя уточни, че съгласно закона, веднага след решението на съда Фондът за гарантиране на влогове ще назначи синдик. 

В отговор на въпрос дали делото днес е можело да се гледа открито, Стоянова заяви, че има изрично изискване на императивна законова разпоредба в Закона за банковата несъстоятелност делото да се гледа при закрити врата.

Съдията по делото Иво Дачев обаче обясни пред журналисти, че по негово мнение при съгласие на страните, е нямало да бъде процесуална пречка делото да е открито.

Адвокат Менко Менков, който представлява основния акционер в КТБ, заяви пред журналисти, че въпросите за това имала ли е банката възможност да извършва плащания, от коя дата е следвало да бъде осъществен специалният надзор и от коя дата е изпаднала или не е изпаднала в неплатежоспособност КТБ, ще бъдат отнесени към европейските съдилища. Той добави, че по тези въпроси към настоящия момент българските съдилища отказват да се произнесат.

На днешното заседание се явиха представители на "Корпоративна търговска банка" АД чрез назначените временни синдици, БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете в банките и СГП, както и встъпилите акционери "Бромак" ЕООД и "Бългериан Акуизишън къмпани" чрез процесуалните им представители.

КТБ бе поставена  под специален надзор на 20 юни 2014 г., след като изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори. 

На 6-и ноември 2014 г. БНБ отне лиценза за банкова дейност на КТБ. Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври. 

Всичко за КТБ четете тук!

 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
marto76
преди 8 години
Ктб отдавна е в несъстоятелност заради порочните и престъпни схеми на Цветан Василев, който щедро е отпускал необезпечени кредити на свои кухи фирми! Този порочен модел е бил обречен на неуспех още в самото начало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още