IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин предлага въвеждане на пенсионна възраст за силовите ведомства

Предвижда се пенсиониране при навършване на 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж

13:06 | 17.04.15 г. 8
Калфин предлага въвеждане на пенсионна възраст за силовите ведомства

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага въвеждане на възраст за пенсиониране на служителите в силовите ведомства и плавно покачване на възрастта за пенсиониране за тези служители. Проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) е качен днес на портала за обществено обсъждане със срок до 30 април.

Проектопромените в КСО отпреди Великден, публикувани в портала, не включваха това предложение. Днес предложенията ще бъдат представени пред журналисти от социалния министър Ивайло Калфин.

МТСП предлага военни, полицаи, служители в затворите, в ДАНС и други силови ведомства да се пенсионират при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", по Закона за МВР или на военна служба.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2016 година.

Залага се гратисен период за тези, които до 31 декември 2015 г. са натрупали необходимия осигурителен стаж за пенсия. До края на 2018 г. такива служители в сектор „Сигурност“ ще могат да се пенсионират по старите правила, без да се взема предвид тяхната възраст.

Досега военни и полицаи имаха преференцията да се пенсионират само с придобиване на 27 години стаж, независимо на каква възраст са.

Припомняме, че опит да се въведе възраст за пенсиониране при военните беше направен в първия кабинет на Бойко Борисов, след което тази промяна бе отново отменена.

Проектът на МТСП предвижда още въвеждане на възраст за пенсиониране от 52 години и 10 месеца за всички държавни служители по законите за МВР, ДАНС, за СРС, за служителите на затворите, охрана на съдебната власт, пожарникари, следователите и младшите следователи.

Летци, парашутисти, водолази и служители на подводници ще се пенсионират пък на 42 години и 10 месеца.

Залага се и плавно повишаване на пенсионната възраст за служителите в сектор „Сигурност“. След 31 декември 2016 г. възрастта за пенсиониране на служителите в сектора ще се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 55-годишна възраст за полицаи, военни и др. и 45 години за летци и подводничари.

В мотивите към проекта се посочва, че предложението се прави, тъй като пенсиите за осигурителен стаж и възраст от държавното обществено осигуряване се отпускат при настъпване на осигурителния риск „старост“ и при условие, че лицето има определения от закона осигурителен стаж. В тази връзка е необходимо по отношение на всички лица да бъде въведено изискване за определена минимална възраст, след навършването на която може да бъде отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Въвеждането на възраст за пенсиониране на тези лица е и сред препоръките на Съвета на Европейския съюз за ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране. Мярката ще доведе и до по-продължително и по-пълноценно използване на капацитета и опита на работещите в специалните ведомства, пише още в мотивите на МТСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Не може ли просто, когато станат на 40, да поемат друга посока в кариерата. Ясно че не могат да са летци, подводничари, полицаи на улицата и т.н. след определена възраст. Но има достатъчно позиции, на които вместо дъщери, снахи, любовници и други близки, да отиват служителите навършили 40 или 45 години. И да изкарат до 60 години като другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Търкане на стола, лапане на държавна манджа и дрехи от държавата, ведомствени апартаменти понякога - но после 20 заплати накуп и пенция на 52? Някой да ме убеди че БГ не е страната на шапкарите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 14
0
преди 8 години
fortiss,махни се от бюрото в банката и върви на улицата или на полето/като военните и полицаите/ и тогава кажи малко ,ли са 52г. и 10м.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 4
Спящият бик
преди 8 години
С "Шоковата терапия" поляците дадоха пример на света как се прави реформа. Сега нашето правителството се прави, че такъв опит не съществува и предлага вместо да се отреже наведнъж инфектирания крайник - да *** по малко - пръст по пръст - да не ни заболяло много!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 3
dr.5rov
преди 8 години
Ако това мине, значи е напарвена малка крачка в правилна посока. Но едва ли.Може да залагаме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още