IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Владимир Путин се опитва да остане силен

Руският президент е в капан заради собствената си антизападна реторика, пише Economist

09:07 | 19.04.15 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Reuters</em></p>

Снимка: архив Reuters

Относителното затишие на сблъсъците в Източна Украйна (поне до края на миналата седмица) и относително стабилната руска икономика предизвикват два въпроса. Дали това означава край на най-лошия период от войната и повече спокойствие в Кремъл заради по-добрите икономически новини или всичко това е затишие пред буря, пита се авторитетното британско списание Economist.

Икономическата ситуация не е толкова лоша в сравнение с прогнозите от преди 4 месеца. След като загуби половината от стойността си, рублата се стабилизира и дори започна да укрепва, отчасти благодарение на покачването на цените на петрола през последните дни. Инфлацията е 17%, но се покачва по-бавно в сравнение с изказаните опасения. Вместо с 5% тази година е възможно икономиката да се свие само с 3%. „Ситуацията не е толкова катастрофална колкото много хора смятаха, че ще бъде“, обобщава настроенията един от водещите банкери в Русия.

И все пак Владимир Путин не разглежда крехкия икономически баланс като аргумент за завръщане към мира и просперитета, а по-скоро като доказателство, че успява да устои срещу противниците на Русия. Държавните медии определят укрепването на рублата спрямо долара и еврото като победа над американските и европейски врагове, целящи да съсипят Русия.

Твърденията на Кремъл, че е във война се изместиха отвъд Украйна и включиха Запада като цяло. Тази теза може и да е новина за американците, но тя вече се е насадила в съзнанието на обикновените руски граждани. Общественото мнение е силно обезпокоено от перспективата за война със Запада. Около 81% от населението вижда в лицето на САЩ заплаха като това са най-високите подобни стойности след разпадането на Съветския съюз.

Според Кремъл Русия е атакувана по всички фронтове – икономически, идеологически, близкоизточен и европейски – и трябва да реагира по съответния начин. Решението от тази седмица да продаде противоракетни системи S-300 на Иран е част от този отговор. Що се отнася до предполагаемата атака от страна на Европейския съюз (ЕС), новините на първи канал наскоро заявиха: „Казано направо, ЕС започна и се разви като механизъм за преразпределяне на печалбите от разпадането на СССР и бившия комунистически блок. В същото време обаче потокът на средства от завоюваните пазари започна да свършва и разширяването на изток беше единствената възможност“. Русия обаче, добавя телевизията, спира тази експанзия и лишен от нови източници на просперитет ЕС може скоро да се срине.

В този свят на огледални образи САЩ играят ролята на отражение и "друго аз" на Русия, която приписва на Америка собствените си действия: подбуждане към насилие в Киев, подкрепа на крайните националисти в източна Украйна, военно участие в конфликта. В скорошна статия Сергей Наришкин, говорител на руския парламент, обвинява САЩ в „разгръщане на военно-политически рискове“ в Украйна и възпрепятстване на мирното разрешаване на конфликта. „Америка се нуждае от продължаващите кръвопролития в Донбас, за да постигне нещо важно за себе си“, пише той. Санкциите срещу Русия и информационната истерия на западните медии прикриват американския икономически „бандитизъм“, допълва той.

Какви са мотивите и целите на Русия в този сблъсък и спуска ли се тя по спиралата на насилието? Руски представители вманиачено говорят за геополитика, но отговорите не зависят от това, което Западът прави, а от начина, по който Кремъл изчислява рисковете у дома, тъй като оставането на власт е неговата основна цел. Според изследване на група руски социолози, водени от Михаил Дмитриев от мозъчния тръст „Нов икономически растеж“, и поръчано от Алексей Кудрин, бивш финансов министър на Русия, причините за действията на Путин в Украйна се коренят в нуждата на Кремъл да затвърди легитимността си след уличните протести през зимата на 2011-12 г., които избухнаха заради нарастващото недоволство, пише още Economist.

Тези протести бяха организирани основно от средната руска класа, разочарована от липсата на перспективи. След десетилетие на бърз икономически растеж, който вдигна жизнения стандарт, приоритетите се изместиха към други стремежи като правосъдие, образование и здравеопазване, които режимът на Путин не може да предостави. В очите на средната класа Путин се бе превърнал в символ по-скоро на стагнация отколкото на стабилност и затова и рейтингът му започна да пада. Доверието в държавните медии също се разклати. Наблюдатели сравняваха ситуацията с тази от средата на осемдесетте, когато разочарованата интелигенция се превърна в движеща сила зад перестройката на Михаил Горбачов. Протестите в по-големите градове на Русия започнаха да резонират с икономическото и социално недоволство в по-бедните провинции и имаше риск да изригне открит социален конфликт.

Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 10
redcretin
преди 9 години
Редовните рушки вицове :)Заупокойни - тоя път. Всеки е врагът - щото са импотентни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
http://vezdexodik.ru/blog/43778240030/YArosh:%22voyna-na-Donbasse-yavlyaetsya-svyaschennoy-dlya-vsego-iu?utm_campaign=transit&utm_source=main&utm_medium=page_0&domain=mirtesen.ru&paid=1&pad=1&tmd=1"АвдимЯрош:"война на Донбассе является священной для всего иудейского народа"""Это священная очистительная война, после завершения кампании которой мы будем строить совершенно новое государство" пишет на своем фейсбуке недавно выздоровевший Авдим, намекая на зарождающийся Новый Израиль.Ранее уже принято было решение легализовать "Правый сектор" и переименовать его в отдельные штурмовые бригады Сиона. "СС Гитлера покажутся вам детьми, когда мои еврейские молодчики станут частью легальной власти в Украине" шутит Авдим в своем ФБ.На Песах Авдим поздравил всех Наших братьев с праздником и пообещал, что до конца года решит вопрос с непокорными гоями на востоке Нового Израиля. "Легализация "правого сектора" и должность советника командующего ВСУ будут этому всячески способствовать"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
http://***.blitz.bg/news/article/331492
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 4
Стефчо
преди 9 години
Стоянчо, ти остави певачката ами кажи на кое място се е класирал президента на най-великата нация ?а/ на първо мястоб/ на пето мястов/ на единадесето място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 12
Nikola666
преди 9 години
Несменяемия и силен и винаги ще остане силен. Това се постига само с редовни тренировки. Всяка сутрин за разминка чупи с палката си две тухли четворки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 9 години
Stefan--L съжалявам но с *** не споря. Ще ме свалят на тяхното ниво и ще ме бият с рутина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 30 rate down comment 18
dakl
преди 9 години
Образец как проблемите се прехвърлят от болната върху здравата глава. Само слепите и глухите не виждат и не чуват кой и срещу кого води информационна война. Вече е малко да се каже , че контролираните от Вашингтон медии превърнаха руският държавен глава в нещо повече от изчадие на Ада. И какво от това. Истината като пролетен ручей намира своя път. Зад океана на практика нямат полезен ход. Страх ги е сами да започнат война, която са обречени да загубят, а васалите им се ослушват и се правят на разсеяни. Не могат да признаят и поражението. Остава единствен вариант да намерят "виновника" в своите редове. И тогава ще гледаме цирк и жалките гърчове на " верните" им съюзници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 29 rate down comment 23
динамо
преди 9 години
Съгласен напълно! Няма антизападна реторика на Путин.Има истини казани от него.Даже и да има някаква намеса на Русия в Украина където живеят 20 мил.руснаци има логика.Защото управниците в Киев са толкова далече от истинската демокрация,чи няма да стигне цял ден да изброиме свинщините им ,които нямат нищо с това понятие. Виж в присъствието там на американците няма никакава логика.Интересно,ако руски военни съветници се появят в Клифорния или в Канада как ли биха реагирали американските "демократи,миротворци". Защото светът помни дабре кубинската криза и не само.Да не говорим за Афганистан,Ирак,Либия и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 17
Stefan--L
преди 9 години
А бе вие пазачите на СОТА в Бургас ако не са руснците да ви плащат съвсем ще я закъсате ! Слушай е грудовски *** нали съм ти казал да се пишеш че си от Бургас ! Всички грамотни и въспитани хора на Бургас и черноморието обичат и уважат руският народ ! За нас те са европа те ни носят доходи преживяваме и се разрастваме благодарение на парите на Руските туристи ! Досега не сме виждали американски туристи у нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 25 rate down comment 17
Stefan--L
преди 9 години
Пълен *** си ! Лукашенко ще приема парада в Минск затова няма да е на 9 в Москва той ще посети Москва за да поздрави Путин на 7 и 8 май ! *** първо чети преди да пишеш глупости и да изкривяваш истината ! Невиждаш ли колко държави от европа се стремят да си оправят отношенията с Русия Гърция Испания Австрия Македония Сърбия Унгария и дори Германия в Фрнация 50% от францизите подкрепят Путин дори Саркози обяви че Крим винаги е бил Руски ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още