IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Населението у нас се топи и застарява, средната продължителност на живота расте

Броят на хората в трудоспособна възраст намалява през 2014 г. с 1,5% спрямо предходната година

14:30 | 17.04.15 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Населението на България продължава да намалява и застарява, а равнището на общата и детската смъртност сe задържа високо. Като положителни тенденции през 2014 г. могат да се отбележат увеличаването на броя на живородените деца и нарастващата средна продължителност на живота на населението. Това е обобщението на данните на Националния статистически институт (НСИ), разпространени днес.

Към 31 декември 2014 г. населението на България възлиза на 7 202 198 души, което представлява 1,4% от населението на Европейския съюз и нарежда страната на 16-о място непосредствено след Австрия (8,5 млн. души) и преди Дания (5,6 млн.). В сравнение с 2013 г. населението на България намалява с 0,6%.

Мъжете са 3,5 млн. (48,6%), а жените – 3,7 млн. (51,4%). Броят на мъжете преобладава във възрастите до 51 години. С нарастването на възрастта се увеличават броят и относителният дял на жените от общото население на страната.

Продължава процесът на остаряване на населението. В края на миналата година лицата на 65 и повече навършени години са над 1,44 млн., или 20% от населението на страната. В сравнение с 2013 г. делът на населението в тази възрастова група нараства с 0,4 процентни пункта, а спрямо 2001 г. увеличението е с 3,1 процентни пункта.

Процесът на остаряване на населението е характерен за повечето страни в ЕС. В началото на 2014 г. общо за 28-те страни членки относителният дял на населението на 65 и повече навършени години е 18,5%, или с 0,3 процентни пункта повече спрямо предходната година. Най-висок е този дял в Италия (21,4%), следвана от Германия (20,8%) и Португалия (19,9%). Най-нисък е делът на възрастното население в Ирландия – 12,6%.

Към края на миналата година децата до 15 години са малко над 998 хил., или 13,9% от общия брой на населението, като спрямо 2013 г. този дял се увеличава с 0,2 процентни пункта, а спрямо 2001 г. - с 1,1 процентни пункта. Делът на най-младото население в ЕС-28 е 15,6%, като най-нисък е в Германия (13,1%), България (13,7%) и Италия (13,9%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 1
annybody
преди 8 години
Вижте, да гледаме положително - ще пукна малко преди да видя края. *** ни превзеха и ни се хилят нагло в очите - ей, ний с дипиесето направо шъ ви гътнем. Децата от години слушат чалга - и това не е само там някаква си музика, това са ценности. Брат ми роди две деца, които - едното в Испания, детски кардиохирург, другото в Германия - проспериращ адвокат. Мойто дете все още си стои в Софиийски Университет - много му е близо до дома, мързи го да пътува. Докога ще издържи на тази заплата, като сумати университети в Европата му предлагат десетократно възнаграждение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
annybody
преди 8 години
Благодаря, тъкмо се притесних, че ще спрат водата за профилактика - и ето - светлина в тунела, все ще има вода за Кораба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
annybody
преди 8 години
За раждаемостта на *** - и съответно - на българите, Национален статистически институт си кротува. Смъртността била 0,999 - хайде де! Родих по Татово време, когато смъртността беше по-малко от половин дете на хиляда - стоях една седмица в болницата и през това време имаше 1 мъртвородено и друго бебе, което си отиде след два дни. Статистиката за раждаемостта и смъртността е плод на творчески умове, както и основанията на фарисеите за увеличаване на пенсионната възраст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
http://***.otbrana.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_7129
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 4
Hahoto
преди 8 години
Да гледаме реално,това не е просто регрес на населението и отрицателна демография, това просто, според мен, е края.....Проблемът е в това, че държавния режим в страната, независимо, кой управлява, е напълно антинароден, той ненавижда обикновения българин, докато прави дълбоки поклони пред западните господари. Лансират се абсурдни решения в здравеопазването, смразяващо ограбващи хората икономически решения,/само като видите договорите за ВЕИта и Американсски ТЕЦове/... Няма никакви добри икономически проекти, а само Ейс мени, и роболепчение пред ЕС, пред САЩ и в НАТО.Изключително прости и нахални политици и пишман работодатели, накараха болшинството хора да се чувстват втора ръка в собствената си страна. ***. Липсата на каквато и да е перспектива пред младите у дома. Чалга културата .....Да, мисля, че това е края....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 1
albobo76
преди 8 години
Значи, Корабът потъва нормално и вода има за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 3
lilivan
преди 8 години
не само раждаемост на деца, но и да знеиш как да ги възпиташ и образоваш (от родителите зависи)- и да можеш... - да имаш морал да ги възпиташ, да работиш усилено, за да ги изучишно и държавата да е на твоя страна- а сега тая държава-мащеха НЕ Е товазатова, който може да си възпита децата, отиват на Запад, най- добрите в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 4
lilivan
преди 8 години
тъй като средната продължителност на живота расте според статистиката (защото младите хора намаляван, а къответно старите са повече)- затова ще ни натресат пенсионна система до 70г да работим (нали уж живеем по-дълго)тези критерии на ЕС са разбираеми (защо ги правят) - за който не му е ясно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
dakl
преди 8 години
Това е без значение, щом демокрацията процъфтява , най вече за "елита" български!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
Eon
преди 8 години
Императоре, подходът ти е грешен.Ти направи България като Швейцария на Балканитеи българите зад граница сами ще започнат да идват. Това, което предлагаш ти е изкуствен и неестествен процес, който няма как да проработи. Не трябва да докарваш хората, трябва сами да ги накараш да поискат да се върнат в България. А това както знаеш, при манталитета на българина, политическата класа (като еманация на този манталитет) и прочее други проблеми - няма как да стане. *** при вида на състоянието на държавата и нехайството и манталитета на българина по естествен начин запълват някаква ниша. Заведи *** в швейцария, контролирай и напътствай ги и след 2 поколения, така ще са се асимилирали в културно естество, че ще ненавиждат собствените си братя и сестри от България. Ето така се оправя държава, а не чрез механично преместване на някакви маси хора (освен ако не смениш изцяло населението на една държава с населението на друга - но тогава и държавата вече няма да се казва България или Швейц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още