IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kathimerini: Съседите на Гърция поставят страната под ефективна карантина

Централните банки на няколко държави са накарали гръцките банкови филиали да сведат до нула експозициите си в гръцки дълг, твърди изданието

14:44 | 17.04.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съседните на Гърция държави поставят страната под ефективна карантина в опит да минимизират последиците за своите кредитни системи в случай на „гръцки инцидент“, пише гръцкото издание Kathimerini.

По негова информация Централните банки на Албания, България, Кипър, Румъния, Сърбия, Турция и Македония са накарали гръцките банкови филиали да сведат до нула експозициите си в гръцки краткосрочни ценни книжа, облигации, заеми и депозити.

Целта е както защитата на самите банки, така и минимизиране на опасността от зараза, в случай, че преговорите между гръцкото правителство и еврозоната не дадат резултат.

След запитване на Investor.bg от Българска народна банка не успяха да потвърдят или отхвърлят информацията веднага и поради това все още очакваме становището на институцията. 

В интервю за Investor.bg изпълнителният директор на Обединена българска банка Стилиян Вътев коментира, че стремежът на всички банки с гръцки акционерен капитал, опериращи в България, е в максимална степен да ограничат негативното влияние от процесите в Гърция. Той добави, но без да изпада в конкретни подробности, че за това съществена роля и съдействие има и оказва и БНБ в тясна координация с Централната банка на Гърция.

Карантината се оказва наложителна след агресивната риторика на новото гръцко правителство, особено в първите няколко седмици след своето избиране, по отношение на преструктурирането на гръцкия дълг, несъобразяването с условията на кредиторите и други въпроси, пише още Kathimerini. Европейската комисия съобщи в четвъртък, че напредъкът в преговорите е незадоволителен преди срещата на финансовите министри от еврозоната на 24 април.

Специално отношение е било показано към филиалите на гръцките банки, които имат съществено присъствие в съседните ѝ държави. Централните банки искат да са сигурни, че поделенията няма да отварят нови позиции към гръцки облигации, държавни ценни книжа, да правят депозити в банките майки или да извършват междубанково финансиране.

Напоследък гръцкото правителство накара гръцките банки да помислят как може да избегнат забраната на Европейската централна банка за покупка на краткосрочни ценни книжа.

Друга опасност за местните банкови групи е заплахата техните филиали в съседните държави да намалят „гръцкия елемент“ в случай на срив в Гърция, пише още Kathimerini.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
Тия мУхльовци определено не ни трябват на нас,но на някого трябват, ..........................................пита се на кого?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 9
Сините камъни
преди 8 години
По-скоро Гърция ще спаси Германия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
От един момент ще започнат да се случват събития , за които никой нищо няма да знае или да е сигурен . Самото медийно затъмнение е факт .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
irish
преди 8 години
Според този - собственост на американски и канадски фондовеhttp://***.investor.bg/lektori/418/a/angel-mateev-zam-nachalnik-sektor-bankirane-na-drebno-poshtenska-banka-187896/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 1
Tyrista.
преди 8 години
Крехка е хармонията на улица Хармония :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
И Пощенска - тя май също е гръцка банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 2
kony
преди 8 години
Хайде сега народа да хукне да си тегли депозитите от ОББ, Пиреос и Алфа банк- пък БНБ пак неразбрали какво става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 62 rate down comment 4
dr.5rov
преди 8 години
Тия от БНБ пак не знаели, пак били неподготвени, пак щели да проверят и т.н.А бе за какво са ни тия мухльовци там. Ако се случи събитието и тези банкови филиали се окажат потънали, е те тогава ще се стреляме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 51 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 8 години
Ипотекирай си жилището и каквото можеш, щом мислиш че е до края на годината ще е ударен джакпота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 51
abdul
преди 8 години
Балъченца като теб има доста, но истината е, че който успее да си купи гръцки облигации сега, до края на годината ще удари жакпота, понеже ес ще спаси гърция за пореден път до максимум 2 месеца. Ако не стане през това правителство ще го свалят и ще им инсталират ново, но бъди сигурен, че фалит в гърция няма да видиш скоро. Ще има обаче спекулативно високи лихви по гръцки ДЦК, за които трудно ще се класираш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още