IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йоргос Васалос: ЕК се опитва да "убие" правителството на СИРИЗА

Комисията не може да приеме избора на гърците да ги управлява радикално лява партия, смята университетският преподавател от Страсбург

10:45 | 18.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йоргос Васалос: ЕК се опитва да "убие" правителството на СИРИЗА

Гърция няма да излезе от еврозоната, но това може да доведе до политическа нестабилност в държавата, прогнозира пред БНР Йоргос Васалос, който преподава в университета в Страсбург и проучва влиянието на финансовия лобизъм в Европейския съюз. 

Този следобед започва новият кръг технически преговори между международните кредитори и Гърция. По думите на Васалос, Европейската комисия се опитва да "убие" правителството на СИРИЗА, защото не може да приеме избора на гърците да ги управлява радикално лява партия. Това от своя страна поставя въпроса, колко демократичен всъщност е съюзът, след като не уважава изборът на гражданите на една държава, коментира още Васалос.

"Ако ме питате от гледна точка на най-реалистичния сценарий за това, какво ще се случи от този момент до юни, мисля, че онези членове на СИРИЗА, които подкрепят излизането от еврозоната, са малцинство, което означава, че ще има ново споразумение. Това обаче означава, че ще бъдат взети мерки за нови лишения, което води след себе си непрогнозируеми политическите последици вътре в самата държава. Ако правителството продължи да следва политиката, то ще бъде унищожено и аз мисля, че точно това иска ЕС", каза той.

В същото време президентът на САЩ Барак Обама заяви, цитиран от ДПА, че реформите, които се договарят между Гърция и кредиторите, са много важни, но страната, както и цялата еврозона, има нужда от определена гъвкавост, за да се даде надежда на хората. 

"Гърция трябва да предприеме реформи. Те трябва да събират данъци, да намалят бюрокрацията и да имат по-гъвкави трудови практики", посочи американският президент на съвместна пресконференция в Белия дом с италианския премиер Матео Ренци.

От Вашингтон призоваха Атина да провери внимателно всеки ред от бюджета си, за да излезе с подробен план за икономически реформи, който да задоволява изискванията на международните кредитори, предаде Ройтерс като цитира министъра на финансите Джак Лю. Лю призова гръцкия си колега Янис Варуфакис бързо да излезе с решение и предупреди, че ако не бъде постигнато споразумение, това би създало трудности за Гърция и несигурност за Европа и за световната икономика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
ivan.kostov.39
преди 9 години
Наскоро един безработен приятел ме помоли за пари назаем. Каза, че ще ми ги върне след месец. Зная го, че е затънал в дългове и няма от къде да вземе пари за да ми ги върне. Дадох му . И сега кво? Да ида да му разпродам покъщнината ли? Или количката с която пренася багажи и припечелва по някоя пара за хляба си? Подобна е ситуацията в Гърция. Дали са пари на продажните правителства преди сегашното и сега искат за парите си малкото което носи доходи на държавата и дава шанс да се въстанови.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 9 години
Каква демокрация бре? При тази избирателна система, дървета да бяха записали в избирателните списъци - сега щяха да са депутати в европейския парламент! Пример Сергей Станишев - първа работа в живота си министър-председател. За няколко години работа, като такъв вече милионер?.......... Справка : http://nikikm.blog.bg/politika/2014/10/29/skandalno-izskochiha-pyrvite-imena-ot-krupnite-vlojiteli-v-k.1309004 И другите ни евродепутати са подобни на тоя ( сега не ми се рови в нета, да им търся историите) Вероятно и от другите страни се "избрани" подобни..... Как ще харесват Гръцкото правителство?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още