IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е европейското парти да свърши за Гърция?

Все повече икономисти и анализатори смятат, че и за самата страна връщането към плаващия курс на драхмата може да е правилното лечение

08:18 | 21.04.15 г. 37
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Докато седмиците, откакто СИРИЗА спечели изборите за парламент в Гърция през януари, се превърнаха в месеци, правителството, избрано през януари, не изглежда по-близо до решаването на „дихотомията“ между своите обещания и исканите от кредиторите реформи.

Новината от понеделник, че правителството на практика иззема паричните средства на местните власти в страната, позовавайки се на "изключително спешни и непредвидени нужди“, предполага, че парите в хазната наистина са на изчерпване. И нито един от възможните сценарии за това, което ще се случи по-късно, не изглежда съвместим с оставането на Гърция в еврозоната, пише Марк Гилбърт за Bloomberg. 

Трудната за приемане истина е, че Гърция изглежда нито желае, нито пък може да плаща вноската, която съпътства членството в еврозоната. Отпускайки контрола над валутата си, страната изключва девалвацията като възможност за насърчаване на икономиката си, за да излезе тя от своята дълбока дупка. Някои умни анализатори пък започват да твърдят, че за Гърция може би ще е по-добре да бъде сама за себе си (да напусне еврозоната и да остане със своя валута). 

Може би е уместно да се припомни как Гърция премина през цедката за прием в клуба на еврото - с измама. Страната не успя да постигне съотношение между дефицита към брутния вътрешен продукт от 3%, за да отговори на изискванията за членство. Ето защо тогавашният кабинет нае Goldman Sachs, за да сътвори тя модния тогава финансов инженеринг на пазара на деривати, за да може до 1999 г. Атина да се похвали с правилното финансово състояние. С помощта на Goldman Sachs през 2001 г. Атина успя да превърне част от своите дългове в долари и йени в задължения в евро с помощта на т. нар. валутни суапове. Такива сделки по принцип не са рядкост. Но договорът тогава е бил специално структуриран за Гърция. Атина е получила висока еднократна начална сума, за да намали дефицита си. За сметка на това страните по договора са се съгласили за високи лихвени плащания през следващите години.

И когато дефицитът упорито отказваше да спадне до необходимото равнище през следващите години, Гърция намери по-лесен начин за показване на данните: излъга, и пак излъга, и излъга отново, докато най-накрая през 2004 г. преразгледа своите дефицити за предходните три години. Така че има силен аргумент за това, че Гърция никога не е трябвало да бъде допускана в еврозоната на първо място, или вероятно би трябвало да бъде изхвърлена, веднага след като нейното престъпление бе разкрито.

Десетилетие по-късно все още не е ясно кога денят на разплатата може да дойде най-накрая.  Дейвид Пауъл от Bloomberg Intelligence смята, че е вероятно Гърция да не може да изплати дължимите на 12 май около 774 милиона евро (828 милиона долара) на Международния валутен фонд. На 20 юли страната трябва да плати 3,5 милиарда евро на Европейската централна банка, чиято щедрост чрез спешната ликвидна помощ в момента е единственото, което държи гръцките банки на повърхността. Ако Гърция изпадне в дефолт, нейните банки ще фалират, тъй като стойността на държавния дълг, който те държат, ще се срине, а правилата на ЕЦБ ѝ забраняват да подпомага неплатежоспособни институции.

Списъкът на нещата, които може да се случат с Гърция скоро, включва капиталов контрол, за да се спрат изходящите потоци, с които гръцките банкови депозити се сринаха с поне 15% през тази година, изпадане в просрочие към МВФ; плащане на работещите в публичния сектор с търговски ценни книжа (краткосрочни задължения от тип IOU); и изпадане в дефолт, защото страната наистина ще остане без пари.

Въпреки че помогна на Кипър да остане в еврозоната, когато страната се нуждаеше от въвеждане на контрол върху капитала, Германия може сега да заеме по-твърда линия по отношение на Гърция, особено след като рискът от зараза изглежда е намалял. Доходността по гръцките тригодишни облигации скочи до 28% в понеделник, но това почти не доведе до промени в разходите по заемите на други държави от еврозоната, включително Португалия, Испания и Италия. Междувременно идеята, че една страна може да изпадне в дефолт и все още да се третира като равна със своите европарньори, набира все повече доверие. А според различни анализатори именно изпадане в състояние на дефолт се счита за все по-вероятен изход.

Ричард Уулнъг, портфолио мениджър, който ръководи фонда за 24,5 милиарда лири M&G Optimal Income fund във Великобритания, пише в понеделник, че връщането към драхмата може да бъде решение за икономическите проблеми на Гърция. 



"Способността на Гърция да обслужва своите граждани е повредена като известната статуя на Венера Милоска. Може да се окаже, че политиците признават невидимата ръка на валутния курс за все още важен инструмент, а плаващият курс на драхмата може да е, макар и болезнен, най-доброто икономическо лекарство предвид мащаба на проблемите на Гърция".

И докато редица анкети показват категорично, че по-голямата част от гърците искат да останат в еврозоната, далеч по-ясно е, че те не биха гласували на референдум или на предсрочни избори за това да приемат икономическите критики на Европа - продажбата на активи, либерализацията на пазара на труда, както и ново орязване на броя на държавните служители, което е дефакто изискване за продължаване на членството в зоната. 

Умният гуляйджия знае кога е време да напусне партито, а умният барман знае кога е време да спре да налива на пияния в ъгъла и да потърси бияча за разплата. За Гърция европартито може да приключи скоро, независимо дали тя се препъне от само себе си, или бъде блъсната заради лошото си поведение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Драхмата нямала да струва нищо - ами ще струва толкова колкото трябва да струва нито повече нито по-малко , ако не струва нищо значи толкова е. Ако запазят Е то няма да е тяхно - то ще е на кредиторите , те. чужди пари . Да използваш чужди пари е по-лошо отколкото да нямаш пари !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 3
itzouk
преди 9 години
И сега да попита всички многознаещи във форума,какво ще стане ако гърция фалира и излезе от еврозоната и въведе драхмата,като парична единица? 1 .Няма внос,защото вноса се прави с долари и евро,а как ще купят долари и евро с драхми,които всъщност са едно нищо. 2.Като няма внос има лишения,които водят до социални несгоди и съответно протести(глад,мизерия). 3.Галопираща инфлация!!! 4 .Урок за всички останали да не го правят.Сигурен съм ,че повечето от вас са били свидетели на случай в който някой приятел или роднина спира да плаща задълженията си,в 90% от случаите той завлича и роднините си и най-близките приятели.Лека по-лека губи всичко и най-вече достойнсвото си и уважението на близки и приятели.Никой вече не иска да му помага,защото е загубил доверието на хората в него.Така е и с държавите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
itzouk
преди 9 години
PLEX поясни на нас невежите кой е всъщност този господин,който така сполучливо цитираш.Естествено е за един социалист с баща алкохолик ,проблема да е в заплатата,има залата има проблем няма заплата няма проблем,хахахахПо принцип е трудно да убедиш и човек с различни убеждения и без да получава заплата за това.За това трябват аргументи и факти,като доказателства и то представени в точно определен ред,за да може човек да направи връзката между тях.Освен ако не е човек,а "желязо",както го е казал поета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 5
Stefan--L
преди 9 години
Тя Гърция като напусне еврошвестерското парти май и други ще тръгнат след нея ! Майче това е началото на края на европартито
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 16
marto76
преди 9 години
Късно е либе за китка, са казали едно време българите! Гърците сбъркаха с премахването на драхмата, оттам живота им се оскъпи и се докараха до фалит. Това ни чака и нас, ако се подведем да въведем час по-скоро еврото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Мне:) Не е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 7
lilivan
преди 9 години
Бойчо Попов и Десислава Попова,може ли да напишете една статия в какво "парти" участваме ние като членове на ЕС? че се и каним да влезем в ЕЗ - още по-голамо парти!:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 13 rate down comment 1
phlex
преди 9 години
Трудно е да убедиш човек да разбере нещо, когато неговата заплата зависи от това да не го разбере. - Ъптон Синклер ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 4
ПИЧ
преди 9 години
Аз от 2010-2011 год. списвам коментарчета, в които се обявявам за изхлузване на Гърция от Еврозоната, ама нали съм никой, няма ефект. Дори един път писах Шоблето да натисне за изритване на Гърция, та ми изтриха коментара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 10
d333
преди 9 години
А какво им пречи да обявят фалит, но без да излизат от еврозоната.... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още