IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Юрий Гагарин" се връща в групата на "Булгартабак"

КЗК разреши на "Благоевград – БТ" и "София – БТ" да придобият съвместен контрол върху пловдивската фабрика

13:12 | 21.04.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: gagarin.eu</em></p>

Снимка: gagarin.eu

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на „Благоевград – БТ“ АД и „София – БТ“ АД да придобият съвместен контрол върху предприятието „Юрий Гагарин“ АД, Пловдив. Това става ясно от решение, публикувано на сайта на КЗК. 

Припомняме, че до октомври 2006 година пловдивската фабрика е дъщерно дружество и част от групата на "Булгартабак".  След това холдингът продаде своите акции в „Юрий Гагарин“ чрез публично предлагане на БФБ – София.

Преди месец в КЗК постъпи искане от „Благоевград – БТ“ и „София – БТ“, и двете част от групата на „Булгартабак холдинг“, да купят „Баранко“ ЕООД - най-големия акционер в пловдивската компания, която произвежда хартии за цигари и цигарени филтри. Комисията е проверила дали това ще доведе до негативен ефект  върху конкурентната среда.

За „Баранко“ е декларирано, че не осъществява търговска дейност. Капиталът на предприятието  се притежава еднолично от „Дрослиан Лимитид“, Белиз. „Баранко“ упражнява контрол единствено върху „Юрий Гагарин“ АД.

В уведомлението е посочено, че „Баранко“ е най-големият мажоритарен акционер, притежаващ 49% от акциите на дружеството. В решението на КЗК не се посочва кой е собственик на останалите акции на пловдивската фабрика.

Продавачът „Дрослиан Лимитид“ като едноличен собственик на „Баранко“ ще прехвърли на купувачите процент от дружествения капитал. След сделката продавачът ще запази миноритарно участие в „Баранко“, но без права за решаващо влияние върху дружеството.

В решението на КЗК се казва, че „София - БТ“ и „Благоевград – БТ“  виждат благоприятна перспектива в придобиването на съвместен контрол заради възможностите за инвестиции и приходи от дивиденти, както и предвид добрите пазарни позиции на „Юрий Гагарин“ АД.

Според антимонополния орган оценяваната операция реално няма да доведе до промени в производство на филтри за цигари, затова КЗК разрешава концентрацията и  постановява незабавно изпълнение на решението. То подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Решението на КЗК е взето на 1 април и е публикувано на 20 април.

Свързани компании:

Юрий Гагарин АД(YGAG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
LuckyYou
преди 8 години
Поредното дружество на което печалбата изведнъж ще се срине. Как ли стават тия неща? Или просто съм Ванга? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Какво се случи с акциите на КТБ в Булгартабак, които бяха обект на съдебни прения м/у Василев и Пеевски. Спорът се разглеждаше от съдия Ченалова, която сега е в немилост. Всъшност кога ще се произнесе съда за тази банка - днес утре или в неделя?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Tobywolf
преди 8 години
Аре честито на Д.П. и вече е време да се коригират някой закони...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още