IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ затяга кранчето за гръцките банки?

Според Bloomberg централната банка ще затегне правилата за отпускане на спешната ликвидна помощ

14:16 | 21.04.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ затяга кранчето за гръцките банки?

Достъпът на гръцките банки до спешните заеми на Европейската централна банка (ЕЦБ) може да бъде усложнен. На техническо ниво вече е разработено подобно предложение в рамките на ЕЦБ, съобщи във вторник агенция Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Спешната ликвидна помощ (ELA) се предоставя от централната банка в Атина. Първо обаче Управителният съвет на ЕЦБ трябва да даде зелена светлина за това. За заемите гръцките банки трябва да предоставят обезпечения.

Същевременно доходността по десетгодишните гръцки облигации поскъпна до нов връх. Представители на Бундесбанк се изказаха напоследък критично за това как да се процедира с обезпеченията при предоставянето на  ELA и призоваха за стриктно управление на риска.

Наскоро ЕЦБ отново разреши на гръцките банки допълнително осигуряване на ликвидност. Спешната помощ е била одобрена и ще бъде одобрявана, докато банките са платежоспособни и имат достатъчно обезпечение, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги миналата седмица във Франкфурт. Грантовете ще продължат да се предоставят в съответствие с правилата на ЕЦБ. На заседанието на Управителния съвет са били обсъдени и отстъпки за обезпеченията на гръцките банки. Но решение не е било взето.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Виктор Констанцио заяви в понеделник пред комисия в Европейския парламент, че ЕЦБ спазва строги правила при подпомагането на гръцките банки. „Не мога да обещая, че ще продължим да финансираме Гърция, каквото и да се случи там“, заяви той в Брюксел. Има правила, и едно от правилата е свързано с наличието на обезпечения, обясни той. ЕЦБ е призовала банките в Гърция да не увеличават ангажиментите си към гръцките държавни облигации. Това трябва да допринесе за това самите банки да останат платежоспособни.

Констанцио не пожела да спекулира за гръцко излизане от еврозоната. „Ние в ЕЦБ сме уверени, че няма да има излизане на Гърция от зоната", заяви централният банкер. Договорите не предвиждат една държава да може да бъде официално изключена от еврото. „Решение от този вид трябва да бъде предприето от гръцкото правителство, а не от нас", каза Констанцио. "Ние смятаме, че това не трябва да се случи".

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Плащат не плащат, гърците ги ухажват!А у нас беше Кери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Виенският вестник "Die Presse" цитира анонимен руски източник, относно обещаните милиарди от Москва: "Да, така е." Според немския "Spiegel Online" договорът с предплата от 3 до 5 милиарда от Москва, ще бъде подписан на 21 април 2015. Вероятно за българското правителство изборът не е бил лесен: България да получи 5 милиарда капаро за бъдещи транзитни такси, или да тегли кредит от 8 милиарда и да получи потупване по рамото от Вашингтон."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
100 милиарда лоши кредити , 100 милиарда обезпечения към ELA и продължават да са платежоспособни значи - ми те направо удвоиха дълга на Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Смях в залата! Значи ЕЦБ спонсорира "докато има активи" при положение, че гърция има рейтинг "***" и твърди, че е обезщетена с активи?Това е подигравка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още