IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски влак счупи световния рекорд за скорост с 603 км/ч

Очаква се новите влакове да бъдат пуснати в експлоатация през 2027 г.

16:34 | 21.04.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японски влак на магнитна възглавница (Маглев) е счупил собствения си световен рекорд за скорост, достигайки 603 км/ч по време на тестово каране близо до връх Фиджи, съобщава BBC.

Влакът е задминал скоростта си от 590 км/ч, която регистрира по време на друг тест миналата седмица.

Влаковете Маглев използват магнитни сили, за да издигнат и задвижат вагоните по линиите.

JR Central, японската жп компания, която притежава влаковете, възнамерява да представи услугата за трасето между Токио и Нагоя през 2027 г.

За да се измине маршрута от 280 км, ще бъдат нужни само 40 минути, което е два пъти по-малко от времето, необходимо в момента.

Пътниците обаче няма да могат да се насладят на рекордните скорости на Маглев, тъй като компанията заяви, че влаковете ѝ ще се движат с максимум 505 км/ч. За сравнение, най-високата скорост на японския шинкасен, или „влака-стрела“, е 320 км/ч.

Построяването на отсечката до Нагоя ще струва около 100 млрд. долара, като вероятно повече от 80% от пътя ще минават през скъпо струващи тунели, предава AFP.

Очаква се още преди 2045 г. влаковете Маглев да взимат пътя от Токио до Осака за около час, което ще съкрати времето с 50%.

Около 200 влакови ентусиасти се събраха по трасето във вторник, за да станат свидетели на теста.

"Колкото по-бързо се движи влакът, толкова по-стабилен става той – мисля, че качеството на пътуването се е подобрило“, заяви ръководителят на звеното за проучвания към JR Central Ясуказу Ендо.

Япония е известна със своите влакове-стрели, които се движат по стоманени релси, но инвестира в технологията Маглев с надеждата да я продава извън страната.

В неделя японският министър-председател Шинзо Абе ще бъде на посещение в САЩ, където се очаква да агитира за участие на страната си при строенето на високоскоростната жп линия между Ню Йорк и Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
София-Бургас за 40 минути, ако София и Бургас бяха в Япония :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
v_tin
преди 8 години
Иб......х мааму
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още