IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия проправи пътя към създаването на собствена рейтингова агенция

Kато агенции ще могат да работят руски юридически лица, както и чуждестранни компании, които имат специално обособени подразделения в cтраната

21:30 | 21.04.15 г. 27
Русия проправи пътя към създаването на собствена рейтингова агенция

Държавната дума на Русия прие на първо четене законопроекта за дейността на агенциите за кредитен рейтинг, предава "Росбалт".

Според документа като агенции ще могат да работят руски юридически лица, както и чуждестранни компании, които имат специално обособени подразделения в Русия. В същото време те могат да бъдат акредитирани, ако те работят в страната в продължение на най-малко две години.

Акредитираните агенции ще разполагат с правото да прилагат както международната, така и националната рейтингова скала, се казва в документа. Въпреки това те няма да имат право да се отказват от предоставянето на кредитни рейтинги и отнемането на кредитни рейтинги определени въз основа и (или) на решенията на органите на чужди държави и други международни субекти на публичното право.

Рейтинговите агенции ще трябва да се съобразяват с общите изисквания, като например независимост, избягване на конфликти на интереси, прозрачност и преглед на методиките.

Ходът по даването на възможност за обособяване на руска кредитна агенция не е неочакван. През февруари заместник-министърът на финансите Сергей Сторчак предупреди, че реакцията на Москва към действията на международните рейтингови агенции може да не e само вербална.

"Ние можем да се откажем от договорите за поддържане на нашия кредитен рейтинг. Необходимо е това да спре", отбеляза той, цитиран от "Интерфакс".

Важно е да се отбележи, че отмяната на споразуменията за поддържане на рейтинг, за който емитентът плаща за работата на агенцията, не означава автоматично прекратяване на рейтинга.

По-рано международната рейтингова агенция Moody's понижи суверенния кредитен рейтинг на Русия до Ba1 от Baa3 с негативна перспектива. По този начин рейтингът на страната спадна до ниво "боклук".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 4 rate down comment 2
Иван3
преди 8 години
Пак наскачаха познавачи и предимно *** на новината. Присмех и заяждане изплуват веднага. Нямало да стане. Ами ще поживеем, ще видим. Щото да не би някой да хвали досегашните "агенции" които 2008 поръчково прикриха кризата ? Доверието в американските и без това се е сринало, поне има надежда, че може да им се яви достоен конкурент. ЕС отдавна трябваше също да помисли по въпроса за създаване на своя агенция, че тия задокеанските, нещо надъхват лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 8
michaelis
преди 8 години
че то има и всичко е направено и я ползват, ама у западните новини само тея трите "интернационалните т.е. американските" ги има ..... други нема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 5
bgMan
преди 8 години
Ха-хаПо-добре Русия да помоли Китай да направи такава агенция и да ползва нейните услуги. Руснаците нещо не им върви след Великата октомврийска социалистическа революция в друго освен в оръжията и военната индустрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 6
michaelis
преди 8 години
За мене тея агенции не са мерило за инвестиции било то руски китайски още по-малко американски, тея па са *** нещастниците. Това са политически институции/мутри за да си чешат егото с тях. Днеска тъй утре иначе те кой е на власт квот им свирне и за пари и на магистралата ше излезнат. И кат гледам MZтката и другия MarginCalla какви са *** пак с тяхните идиотщини, ДОВЕРИЕ, СТАБИЛНОСТ ... пхахахаха баси *** брате явно малко им беше 2000 балона после 2008 сега е новата с дълговете ..... и къдеси държали ДОЛАРИТЕ. Оффф питай ги къде си държат златото бе MZтка, доларите ако искаш си ги затвори в буркани и си ги дръж в мазето ..... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 8 години
Рашките си имат и система за позициониране - Глонас. И този Глонас струва точно колкото хамериканския GPS. Ефектът от използвзнето му обаче тангетира към нула. Нула, нула ама руска нула. Велика нула. Православна нула, която е поне десет пъти по-голяма от протестантската и петнадесет от католическата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Ами те си имат руски гугъл - яндекс или нещо такова. Друг е въпросът кой го ползва, но май там си е сравнително популярен.Иначе е хубаво и ЕС да си направи собствена агенция, а да не разчита само американските. Залудо правителствата плащат пари на тези агенции, за да ги оценяват. Това си е своего рода рететьорство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 8 години
Олекна ми! Най-после! Сега само трябва и закон за руски Гугъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 9
Стефчо
преди 8 години
С бизнес, който се крепи на преопаковане на китайски стоки, живот на кредит и "охрана" на резервната валута с помощта на 11 самолетоносача нема да могат да изкарат повече от 5 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
http://it.sputniknews.com/italia/20150420/282499.html#ixzz3Xz5Vry8k"Domani, 21 aprile, presso la sala ISMA del Senato della Repubblica, la senatrice Paola De Pin, del gruppo misto, presenter
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 23
khao
преди 8 години
дааа, само дето неговата мечта още не е осъществена нито в Русия нито в брикс... Света се развива но не и в русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още