IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТБ е изпаднала в несъстоятелност с отнемането на лиценза й от БНБ

Датата на несъстоятелността е 6 ноември, обяви Софийски градски съд

13:15 | 22.04.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КТБ е изпаднала в несъстоятелност с отнемането на лиценза й от БНБ

Корпоративна търговска банка (КТБ) е изпаднала в състояние на несъстоятелност от момента, в който Българската народна банка (БНБ) отне лиценза й на 6 ноември миналата година. 

Това обяви в сряда Софийски градски съд (СГС) в последния ден от 7-дневния срок, в който трябваше да се произнесе по производството за фалита на частната банка, възобновено, след като Върховният административен съд (ВАС) окончателно остави без разглеждане жалбите на акционерите срещу решението на БНБ.

В решението се определя и началната дата на неплатежоспособността - 6 ноември 2014 г., което се приема за най-късната възможна дата за това. Тогава и беше отнет лицензът на КТБ. С решението на съда всички прехващания, направени между 20 юни, когато банката беше поставена под специален надзор, и отнемането на лиценза й през ноември, остават в сила. БНБ искаше съдът да определи за начална датата на неплатежоспособността 30 септември 2014 г., когато излезе одитният доклад. В него се констатира, че КТБ е с отрицателен капитал.

В решението си съдия Иво Дачев се е мотивирал, че "докато банката се намира под особен надзор, тя все още не е изпаднала в състояние на неплатежоспособност и това е така, защото по дефиниция това финансово-икономическо състояние се характеризира с "опасност" от изпадане в несъстоятелност, т.е. съставлява един предходен спрямо неплатежоспособността период.

С решението се открива и производството по несъстоятелност на банката.

Решението на съда следва да се впише в Търговския регистър и може да се обжалва в седемдневен срок след връчването на препис на страните.

КТБ бе поставена  под специален надзор на 20 юни 2014 г., след като изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори. 

На 6-и ноември 2014 г. БНБ отне лиценза за банкова дейност на КТБ. Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври.

Всичко за КТБ четете тук!

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 3
hevito666
преди 8 години
...демократично - по фашингтонски , да издоим оФцете...Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
Tobywolf
преди 8 години
Айде пак "независими" решения на съда... Да са живи и здрави цедентите, дето си отърваха паричките, все наши хора... Къде е сега оня пуяк, дето тропаше по масата, че ще оспорва цесии- то не остана за оспорване... Или понеже е много чувствителна душа не издържа на квиченето на близки и далечни съратници, та махна с ръка... какво толкова, нали масрафа нии го плащаме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
Repoman
преди 8 години
Много странна логика имаш. Защо мислиш, че несъстоятелността на една компания зависи от лиценза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
Mammita
преди 8 години
Странно ми е защо се вързвате на това. Естествено, че от отнемането на лиценза на банката ще се обяви несъстоятелността. Двете са свързани просто. Докато банката има лиценз, то тя може да бъде рекапитализирана от акционерите си или от държавата, разбира се ако двете страни имат достатъчно много пари и има някакъв финансов смисъл в това (не се наливат пари в бездънна каца). След като се отнеме лиценза вече нищо не може да се направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
=== На 6-и ноември 2014 г. БНБ отне лиценза за банкова дейност на КТБ. Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври.===Забележете, има ОЦЕНКИ, но не и ОДИТНИ ДОКЛАДИ. Които на всичко отгоре са СЕКРЕТНИ и не се показват нито на съд, нито на акционери. Тайна, майна. Не е за хашлаци. Не е и за неправови държави, като Бантустан, например.Затова пък така ще се зарадват в Страсбург за тая "тайна", че няма как да не присъдят ГОЛЯМАТА НАГРАДА баш на потърпевшите. Само дето последните едва ли някога ще си я получат, защото НЯМА СИЛА тук, която да застави държавата да се съобразява с общоприетите правни норми, тук и в ЕС. И кръгът се затваря - ходене по съдилища в Бантустан, съд в Страсбург, и така до края на света...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Това се случва в ЕС ! И се говори за връщане на доверие - моля инвеститорите да заповядат , данъкоплатците също :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
unicornblade
преди 8 години
То по тази логика, ако не беше отнет лиценза на банката, тя е нямало да изпадне в несъстоятелност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
caller
преди 8 години
Дали?Реално, идеята е точно банките да събират отчисления във фонда, но тези отчисления са минимални и определено не пълнят фонда със суми съответстващи на случая. На практика, сметката почти нацяло беше платена от биджета, с пари от новия външен дълг. Фондът потенциално с годините ще събира нови постъпления и ще връща. Хипотетично и малко вероятно, фондът ще получи суми и от ликвидацията на КТБ, но с тези цесии едва ли ще има някаква голяма маса на несъстоятелността в КТБ.Който иска да има много банки у държавата му накрая плаща сметката.Колко по-евтино и лесно щеше да бъде да се стимулират плащанията в брой и да си караме на кеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
MZ/X
преди 8 години
Не точно данъкоплатците, а нормално работещите банки, защото в крайна сметка останалите банки ще платят сметката чрез вноските си във Фонда за гарантиране на влоговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 0
Pivoley
преди 8 години
Честито! Бая народ има повод да почерпи! Сори за овцете. Пак ви остригаха драги, а вие питайте за още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още