IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжът, който подплаши Dow Jones

Пет години след внезапния срив с над 600 пункта на индекса на 6 май 2010 г. сега е арестуван и виновникът - Навиндер Син Сарао

08:28 | 23.04.15 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Oт тази къща Сарао е извършвал измамите. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Oт тази къща Сарао е извършвал измамите. Снимка: архив Ройтерс

Той е действал сам. От своя дом в лондонското предградие Хюнслоу британският дилър Навиндер Син Сарао от Sarao Futures е продавал и купувал в продължение на години фючърси за широкия борсов индекс S&P 500. В добри дни той е печелил по повече от 800 хиляди долара. Но 37-годишният Сарао не е обикновен търговец, поне не и в очите на Министерството на правосъдието на САЩ.

Сарао бе арестуван във вторник във Великобритания. Американската агенция е подала жалба срещу него по обвинения, че е манипулирал пазара в голям обем. Така е направил и на 6 май, когато водещият индекс в САЩ Dow Jones потъна с повече от 600 пункта в рамките на пет минути. При така наречения Flash Crash (светкавичен срив) Сарао е играл важна роля, твърдят Министерството на правосъдието и Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC), която също заведе дело срещу него.

Сарао е извършил „няколко изключително изчерпателни, агресивни и упорити измамни трикове" за манипулиране на цените на фючърсните договори, пише в обвинението на CFTC, която твърди, че детайлно е изследвала неговите търговски стратегии. 

„Spoofing" се нарича незаконната стратегия, при която един търговец, например, прави голяма поръчка за покупка и сигнализира по този начин на другите, че цената може да нарасне. Въпреки това дилърът след това бързо анулира поръчката и продава акциите на малко по-висока цена.

Сарао, който е залагал на комбинация от високочестотна търговия и ръчно вземани решения, очевидно е разширил допълнително тази тактика. Той е ползвал един алгоритъм, създаден за систематично натискане надолу на цените с големи поръчки за продажба.

Въпреки това той не е възнамерявал наистина да продаде десетките хиляди договори, които се търгуват на водещата борса за търговия с деривати СМЕ в Чикаго под кода E-minis. Според CME 99% от поръчките са били изтрити, преди да са били изпълнени.

По този начин Сарао е можел буквално да играе с пазарите. Когато е пускал алгоритъма, цените са падали. Ако го изключи, те се възстановяват и дилърът е в състояние да коригира и напасне своите сделки.

Това е бил един наистина доходен бизнес. От април 2010 г. дилърът е натрупал над 40 млн. щатски долара печалба, докато е жонглирал с огромни суми по фиктивни договорки. Като цяло дейността му би достигнала теоретичния обем от 7,8 милиарда долара на ден, ако всички поръчки биха били изпълнени. В някои дни „поръчките за продажба на обвиняемия са правили до 40 на сто от всички активни поръчка за продажба", твърди надзорът на дериватите.

Случаят също така увеличава и натиска върху регулаторните органи. CFTC и SEC първоначално бяха обявили в доклад, че един голям участник в търговията е причинил през този ден най-големия по пунктове спад на цените в американската финансова история. Според съобщения в медиите властите са имали предвид брокера Waddell & Reed от Канзас Сити в американския щат Монтана. „Това бе най-добрата информация, която имахме по това време", заяви главният следовател на CFTC Айтън Голман пред журналисти във вторник.

Какво се случва през май? Сарао, чрез фирмата Nav Sarao Futures Limited Plc, прилага едновременно две стратегии за високочестотна търговия. Едната е "леъринг" – отваряне и последваща отмяна на множество поръчки. Другата е "фишинг".

Сарао отваря къси позиции за хиляди фючърсни договори върху S&P 500, на обща стойност 200 млн. долара, което е между 20% и 29% от всички поръчки за продажба във въпросния ден. Използвайки алгоритмите за високочестотна търговия, той променя направените залози 19 000 пъти, с което заблуждава другите търговци на пазара, след което отменя поръчките в следобедните часове. В резултат Сарао успява да натрупа сериозна печалба, като междувременно действията му довеждат до срив на пазара, донесъл загуби за милиарди на останалите инвеститори.

Kак е действал Сарао

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 1
elkin
преди 8 години
човека може! и си заслужава парите. може да си разполага както иска с парите. а участниците в пазара защо му гледат ордерите , и защо се съобразяват с него? излиза че те него могат да го изядат ,а на него не му позволяват да ги изяде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
lilivan
преди 8 години
Това, в което той е обвинен, е нормално като кислород""чудесен" превод от гугъл-преводач
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 1
d333
преди 8 години
Чай сега.... значи да пуснеш ордер и после да го махнеш било незаконно. Тъй ли?...Бе ай се таковат в банкерите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 19 rate down comment 3
Спящият бик
преди 8 години
Нещата не са толкова сложни според мен. Смисълът от борсата за дребния инвеститор/спекулант е да може да с печели покрай големите. А той е спечелил не покрай тях, а от тях. Затова ще го накажат. Такъв е законът на мафията - за предупреждение към другите, които биха се опитали да го направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 19 rate down comment 4
absfresh
преди 8 години
Всъщност алгоритъмът му прекарва точно хфт-тата и ги кара да вършат мръсната работа. Това им е мъката на големите риби, че не могат идентифицират стръвта от истиснките поръчки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 6
jori
преди 8 години
Този 'Навиндер Син Сарао' истнински човек ли е? Името му прилича на измислено специално за случая - 'Наивник без шапка (покровителство)'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 22 rate down comment 13
vinsa
преди 8 години
Ти говореше за смисъла на борсата еми когато са били създадени борсите целта е била да си купиш акции и да получаваш дивиденти, а не да правиш спекула с цената им. Спекулантите се появяват в последствие, като туморно образование, те трябва да бъдат забранени ако е възможно и това ще нормализира много нещата. Търговията с левъридж просто трябва да бъде забранена и подобни *** като тия дето ще ми дадaт минус, трябва да се научат да работят :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 8 години
... или ти твърдиш че трейдърите купуват акции и само да вземат дивидент от тях ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 8 години
в повечето случаи да :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 5
vinsa
преди 8 години
"в статията не се говори за стокова борса, съответно и аз не говоря за нея.виж за акциите си прав, те са си имагинерен актив обект на спекулантка търговия."дивидентите от акциите и те ли са имагинерни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още