IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият „хотел” в София? - Airbnb.com

Анализ разглежда най-впечатляващите сделки с хотели у нас в последната година

21:30 | 22.04.15 г. 5
<p>
	<em>airbnb.com</em></p>

airbnb.com

Успешният уебсайт за краткосрочни наеми airbnb.com всъщност е най-големият хотел в София, разкрива доклад на консултантската компания в сферата на хотелиерството и туризма Kohl & Partner, който бе представен днес.

С 409 предлагани места за настаняване в града (и допълнителни 120 около София), сайтът предлага над 1700 легла (по данни към 3 април). Това е между 7-8% от пазара в столицата.

Проучване на пазара на airbnb показва, че наличните оферти са с 40% повече спрямо една година назад. Повечето оферти са самостоятелни апартаменти, а средната им цена е 43 евро. В сравнение с хотелския пазар разликата е много малка. Най-ниската цена за настаняване е 8 евро, а най-високата е 399 евро за нощувка. Поради малката разлика в цените нивата на заетост в сравнение с други градове са много ниски. Заетостта е 27% за самостоятелните апартаменти и само 18% за самостоятелни стаи.

С прогнозираните от консултантите около 70 хил. – 80 хил. нощувки на година пазарният дял на airbnb вече е около 4-5% от общия брой нощувки, което го прави важен играч на пазара. Изненадващо е, че в сравнение с други градове, airbnb не е обект на дискусия сред представителите на местната хотелска индустрия, въпреки че вече завзема важна част от повишаващото се търсене, посочва докладът.

Най-впечатляващите сделки с хотели у нас в последната година

През последната година в България бяха осъществени много впечатляващи сделки в хотелиерството, като особено интересно развитие очаква Kempinski, е друг извод от доклада на консултантската компания.

В сравнение с други източноевропейски градове е забележителен фактът, че всички нови собственици на хотели са българи, се посочва в доклада. Чуждите инвеститори и фондове са резервирани много често заради липсата на прозрачност или усложнения от правен характер, а също и заради цените, които са твърде високи в сравнение с реализираните печалби, смятат експертите.

Консултантите обръщат внимание, че наскоро три популярни хотела смениха собствениците си. Hilton бе купен от основния собственик на Radisson Спас Русев, като основен акционер е Galaxy Investment Group от Пловдив. От Kohl & Partner обаче уточняват, че молбата им за потвърждение за това е останала без отговор.

Относно съдбата на хотел Kempinski, обявен за продажба от много години, анализът посочва, че семейство Зографски са получили за хотела 45 милиона евро, или с една трета по-ниска цена от желаната преди години. Понастоящем Кемпински присъства в България единствено с хотела си в Банско, но ясно е, че стратегията на един 5-звезден бранд не е да има хотел в провинцията, а да не бъде представен в столицата, пише в анализа.

Ще бъде интересно кой бранд ще наследи Kempinski. От консултантската компания предполагат, че никой американски или европейски бранд не е в търсене на партньорство с новия собственик Виктория Груп АД. Вероятно брандът Rixos, който е с по-източноевропейски фокус, би бил решение, пише в доклада.

Интересна е и промяната в собствеността на хотел "Родина", отбелязват експертите, като уточняват, че той е закупен от собствениците на курорта Дюни на Черноморието. Експертите очакват каква концепция ще предложат новите собственици на пазара и как успешните управители на курорта ще развиват дейността си в градски условия.

Столицата ни може да се промотира като дестинация по-успешно, ако ключовите играчи работят по-ефективно съвместно – хотели, авиокомпании, общини и туристически организации. Ако това се случи, бихме наблюдавали положително развитие на пазара, обобщава анализът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
geletogeleto
преди 8 години
Преди една седмица, трима човека за четири нощувки, самостоятелен апартамент в Барселона точно на площат Каталунич - 600лв. Апартамента бе много приятен и абсолютно чист, по-чист от много хотели, собственика много приятен човек който ни съдеистваше за всичко. Може да направиш справка за цените на хотелите в района. При следващото си пътуване отново бих използвал Airbnb.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Не съм го ползвал досега, но съм разглеждал предложенията. Те са много различни - на най-луксозните би завидял всеки хотел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
kalpazan
преди 8 години
jujo_si, хем си прав, хем не си.Със сигурност на хотел е по-конфортно, но поначало е по-скъпо. На легендарни места като Копакабана в Рио, за среден клас хотел, съотношението става 1:5. Всеки сам си решава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 27
jujo_si
преди 8 години
всъщност airbnb е ***, отиваш в апартамента на някой и не знаеш на какво ще попаднеш но е почти гарантирано че няма да е чисто като в хотел и дори най добрите места ще са мръсни защото собственика не чисти качествено. това го разбираш лично след като си платил защото хората които ползват airbnb имат занижени стандарти за чистота. Цената изобщо не е чак толкова по-евтина. според мен си платете за хубав хотел където може да видите реални ревюта и не се занимавайте с airbnb
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още