IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов се отказва от идеята за сливане на НАП и митниците

Приходите на Агенция "Митници" за април са с 58 млн. лв. повече от същия месец на миналата година

20:42 | 22.04.15 г. 5
Борисов се отказва от идеята за сливане на НАП и митниците

НАП и митниците няма да се сливат… засега. Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. Ето как според стенограмата Борисов обяснява поредната промяна на мнението си по въпроса:

"Понеже преди две седмици заплаших НАП и "Митници" да ги сливаме, "Митниците" са събрали 58 милиона повече, така че няма да търсим днес, както се казва, такава реформа, ще ги оставим“.

Заплахата си премиерът отправи на заседание на кабинета на 8 април, а поводът бяха негови констатации, че няма система в борбата с контрабандата.

"Митничарите и граничарите, най-меката дума е "абсолютно ненадеждно" охраняват границите", отсече той тогава пред министрите, като разясни, че очаква да го убедят в противното и е възложил на МВР шефа Румяна Бъчварова кадрови и персонални промени "навсякъде по границите".

Приходите за април са с 58 млн. лева повече спрямо април миналата година. От началото на януари т. г. приходите надхвърлят с около 115 млн. лв. събраното през първите четири месеца на 2014 г., хвали се пък финансовият министър Владислав Горанов.

Премиерът също е доволен.

"Въпреки всичко, постреснаха се, работят по-добре. Там правим доста неща - няма да ги огласяваме публично. Няма да го коментирам повече, но затова съм им дал шанса да се докажат, защото едно сливане, една подобна реформа е време, средства, стрес, ако щете. Така че те имат шанса да се докажат. Ако така вървят приходите, ще е добре“, коментира Борисов.

Премиерът обаче напомня на министрите, че тези приходи няма да бъдат похарчени, защото ще запълнят дупката в бюджета.

"Да се надяваме, че така продължавайки, 2016-а, 2017 година ще може да заделяме повече пари за това, което преди малко всички вие, разбира се, правилно искахте. Те са ви нужни, аз го разбирам. Не навсякъде думата реформа значи да отрежеш пари; някъде трябва да се сложат пари, за да се спестят във времето. Така че много внимателно ще прецизираме", допълва той.

Финансовият министър Владислав Горанов уточнява, че под реформа няма предвид рязане на средства, а  повишаване ефективността на разходите, "защото с ограничен ресурс трябва да решаваме същите задачи, които преди сме ги решавали с по-голям ресурс".

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Това не е лоша новина, защото това означава, че тия на които ББ е говорител, незнаят какво правят! Вижда им се края! В цяла Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
serafima
преди 8 години
Премиерът непрекъснато демонстрира нестабилно поведение и както сам казва за себе си, е неуправляем. На това дередже сме, щом го приемаме. Странното е, че след като си назначи Ало Ваньо Танов отново за шеф на митниците (помните за Мишо Бирата), което според мене беше не по-малко скандално от назначаването на Пеевски преди, нищо не се споменава за чутовните способности и успехи на този човек и митница. А ББ сякаш е забравил това име. Това, което твърдя е, че не структурите го интересуват, а назначаването на определени удобни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Stefan--L
преди 8 години
Газ -спирачка , газ -спирачка ,газ -спирачка това е управлението на ГЕРБ ще ги сливаме Нап и митниците няа да ги сливаме , ще ги сливаме няма да ги сливаме, ще строим хъбове няма да строим, такова загубено и неграмотно правителство в никоя държава няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Jay Gould
преди 8 години
Идеята не е лоша и е взета от вън, но не е приложима в България поне на този етап и в близките години, така е отказа е добро решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 13
marto76
преди 8 години
Ей гений! Сетил се, че е *** идея! Нищо, скоро очаквам да обяви, че ще обединява Нап, митниците, летище София и Прокуратурата! Та барем заедно успеят да върнат бандита Цецо Василев в България за да отговаря за източването на Ктб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още