IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас оттегля Варуфакис от „фронтовата линия“

В опит да постигне пробив в преговорите, гръцкият премиер променя екипа и слага начело харесвани от Запада лица

16:59 | 27.04.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-известният, но същевременно и най-спорният министър от гръцкото правителство Янис Варуфакис ще бъде на практика отстранен от своя премиер Алексис Ципрас от преговорите с „институциите“, твърдят различни източници, цитирани от DPA.

Ципрас е заявил, че Варуфакис има доверието му. „Подкрепата за министърa на финансите Янис Варуфакис, който се превърна в мишена на международните медии, бе потвърдена по време на срещата", заявява правителствен служител. „Министърът на финансите ще действа в съответствие със съвместните решения на правителството".

По-рано агенция DPA съобщи, позовавайки се на правителствени източници в Атина, че Варуфакис ще продължи да работи „за намиране на устойчиво решение". 

В същото време гръцкият премиер Алексис Ципрас очевидно предприема и персонални промени заради бавните преговори с международните кредитори. Според правителствени източници главният преговарящ от страна на гръцката делегация с кредиторите ще бъде сменен. Говори се, че поста на Никос Теохаракис, който се счита за близък до Варуфакис, ще бъде поет от Гиоргос Хулиаракис, който ще води преговорите „очи в очи“. Още в рамките на предишното правителство Хулиаракис бе специалист по преговорите и се счита, че е спечелил доверието на западните експерти. Теохаракис, който досега водеше преговорите на техническо ниво с т.нар. Брюкселска група, ще изготви план за растеж като основа за ново споразумение с кредиторите през юни.

Освен това ще бъде създадена нова правителствена работна група за политическите преговори с кредиторите. В нея ще членува и Варуфакис. Координатор според Ройтерс обаче ще е вторият зам.-министър на външните работи Евклидис Цакалотос. Промяната предполага, че Цакалотос, икономист и професор, който е завършил Оксфорд и е харесван от представителите на кредиторите, ще има по-активна роля при преките преговори отсега нататък. 

Варуфакис изпадна в изолация по време на срещата на Еврогрупата в Рига в петък и се завърна с празни ръце в момент, когато Атина отчаяно се нуждае от нова помощ, за да избегне банкрут.

По-късно той бе критикуван от медиите, че не е присъствал на официалната вечеря след срещата. В отговор Варуфакис цитира в Twitter думите на Франклин Рузвелт: „Обединява ги омразата към мен, а аз посрещам добронамерено тази омраза".

В Рига Варуфакис е бил наречен „играч“, „аматьор" и "прахосник на време", съобщава Bloomberg. В очите на останалите министри преговорите с Варуфакис остават „безотговорно“ поведение. Гъркът от своя страна се е оплакал от "враждебна среда", защото той е бил посрещнат с критики от всички страни.

След като по-рано през миналата седмица рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи още кредитния рейтинг на Гърция до клас „ССС“, Атина най-вероятно няма да успее да обслужи заемите си, ако не бъде постигнато споразумение до средата на май.

Затъналата в дългове Гърция се насочва след години на прекомерен дефицит към нормални нива. Атина е намалила през 2014 г. своя бюджетен дефицит до 3,5 на сто от брутния вътрешен продукт след 12,3% от БВП по-рано, съобщиха от европейската статистическа служба Евростат в Люксембург. Европейската комисия първоначално очакваше още по-добро ниво от 2,5%. В момента обаче страната няма защо да се тревожи за последствия заради дефицита, защото при условията на сегашното наказателно производство от Брюксел Атина има срок до 2016 г., за да отговори на Маастрихтските изисквания за дефицит от 3 на сто.

Повече по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 4
IMRO
преди 8 години
Варуфакис се Наакис:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
The Big One
преди 8 години
Мммм даааа ,ще се въртят ,ще сукат ще клатят положението по заповед "отгоре" ,то как иначе "хората" ще правят кинти от въздуха.Аз гледам сеира . ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
Нов министър - нова политика . Театъра преминава във второ действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 23
data
преди 8 години
Тоз Факис кат Монката Дянкоф . Голям го извади , мъ мек :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Алекси, пари ли ти на гъзето? Както казват сърбите, ща се курчиш кат незнаш да летиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 7
Jorkata
преди 8 години
Сега се почва реорганизация - ще си го местят от единия крачол в другия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 5
evtimvz
преди 8 години
Той е първият кьор-фишек. Ципрас е следващият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още