IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в топ 3 в ЕС по дял на неактивната работна сила

Общо 257 хил. души у нас могат да работят, но не го правят, а от тях само 25 хил. си търсят работа за някакъв бъдещ период

17:20 | 27.04.15 г. 11
България е в топ 3 в ЕС по дял на неактивната работна сила

България е в топ три на Европейския съюз (ЕС) по дял на хората, които могат да работят, но не търсят работа по различни причини, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Неактивната работна сила се определя от Евростат като „потенциална допълнителна работна сила“. Делът ѝ в България достига 7,6% през 2014 г. при средно за ЕС 4,8%. Лидер е Италия с 13,6%, следвана от Хърватия с 9,6%.

Общо 257 хил. души у нас могат да работят, но не го правят, според Евростат. От тях 25 хил. си търсят работа, но не могат да започнат незабавно, а в някакъв бъдещ период от време (например студенти, които си търсят работа за след завършването). Останалите 232 хил. души нито работят, нито си търсят работа.

И докато в другите държави от ЕС, независимо от дела на „потенциалната допълнителна работна сила“, жените преобладават в тази група, в България е точно обратното. Делът на жените, които не работят и не си търсят работа или си търсят работа в бъдещ период от време, е 46%. Останалите 54% са мъже.

Общо в ЕС неактивни на пазара на труда през 2014 г. са 11,6 млн. души във възрастовата група 15-74 години. От тях почти 9,5 млн. души изобщо не си търсят работа, а почти 2,2 млн. души търсят работа в бъдещ период от време. Почти 60% от тази група са жени.

Същевременно от почасово заетите у нас само 2,6% (34 хил. души) биха работили на пълен работен ден спрямо средно 20,3% за целия блок. Жените обаче са преобладаващата група, подобно и на почасово заетите в ЕС, които търсят нормална заетост.

Общо 44,1 млн. души са работели почасово в ЕС през миналата година. От тях 9,8 млн. души заявяват, че искат и са готови да работят повече.

Най-много са заетите почасово в Гърция, които имат желание за работа на пълен работен ден (72,1% от работещите почасово). Следват Кипър и Испания със съответно 65,9% и 57,3%. Най-нисък е делът им Холандия – само 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 8 години
Малък бизнес, който предлага продукти и услуги на съвременно ниво, може да съществува само в голямо и развито технологично, икономическо пространство. България явно не отговаря на профила за такова пространство, единствения ни шанс да съществуваме като нация основно заета с малък бизнес, е да предлагаме стоката и услугите си на такъв голям и развит пазар. Опасявам се, че тези ниши там са доста сериозно уплътнени, съществуват не малко регулаторни и технологични пречки и едва ли сериозно може да се разчита, че от тук в БГ цялата нация ще се препитава с подобна заетост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 8 години
За това, което говориш едва ли има човек, който да го отрича : добре замислената и функционираща нормативна и ргулаторна база е предимство, а при нас нещата в това отношение са мн далеч от желаното. Моята теза обаче е, че колкото и съвършена законова и регулаторна рамка да се създаде на малкия бизнес, той НЕ може да съществува друго яче, освен интегриран в ГОЛЕМИЯ бизнес или в пространство, където има достатъчно сериозен такъв голям бизнес. Малкия бизнес получава суровини и технологии от Големия, явява се негов под изпълнител или предлага стоките и услугите си на хората с доход, генериран/плащан от Големия. Без Големия се връщаме в пред-индустриалните времена и характерните за тази епоха методи и производствено-икономически взаимоотношения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Alx
преди 8 години
Скромния ми опит е че малък бизнес много по лесно се стартира в една Англия, бюрокрацията е в пъти по малко. Всичко е така устроено че да можеш в ден 1 да си напълно законно работещ, можеш спокойно да започнеш без касов апарат, да си работиш без счетоводител и прочие. Системата е така направена че стимулира и помага на малкия бизнес. С ясното съзнание че малкия стартиращ бизнес е крехък но ако му се даде шанс и той се развие ще стане по голям, тогава вече ще може да плаща данъци, да наеме хора и прочие... :) (според мен в България все още има толкова много неща като форми на бизнис който могат да се развиват, просто е нужно да им се помогне малко - не говоря за търговия, а по скоро за малки производства и специфични услуги)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 8 години
Съвсем сериозно ти поднасям извинения, ако ти е прозвучало като обида насочена към теб, нищо подобно не съм искал да вложа като смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 8 години
Идеята ми е , че проблема е малко по-настрани : тр да има "питателна среда", в която ще съществува този малък бизнес, а тя (средата) според мен се създава с доходите, които плаща големия бизнес и тези доходи генерират потреблението от което съществува "малкия". Ако това условие не е налице си оставаме на нивото и с възможностите на "малкия бизнес" ... като илюстрация на тази взаимовръзка написах и вица по-долу, не е било нищо към тебе в лично качество ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Alx
преди 8 години
Не се оплаквам как съм живял в България, но когато правиш нещо малко без пари цялата ти печалба отива в държавната хазна, затова сега не съм в България, и мога да кажа че нещата могат да бъдат много различни. Всеки нормален и мислещ човек ще предпочете да работи за себеси и да изкарва просто една нормална заплата. (тук не говорим за мега бизнеси за милиони и тн... просто за един нормален начин на живот).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
SSIW
преди 8 години
... да подпомогнат с закони стартиране/насърчаване започване на малък бизнес.....Има един мн сладък виц, който казва доста точно, в каква степен може да се разчита на мантрата за малкия бизнес :Срещат се двама познати, които не са се виждали от години. След разменените поздрави и възклицания едини човек пита другия:-Как е , какво става с тебе ?-Бива горе-долу, захванах се с малак бизнес. отговаря му другия-И какво по-точно?-Абе ... отворих салон за платена любов ...-Сериозно ?! И какво по-точно ?-Ами 5 лв. ор***лн***т@, 10лв. - @н***лн***т@.-Добре де, нормална неяма ли ?-Е, нали ти казвам : малак бизнес самичък работя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Alx
преди 8 години
Ако имаше поне малко мозък в главите на тея *** и им пукаше поне малко за тези хора щяха да подпомогнат с закони стартиране/насърчаване започване на малък бизнес. В момента всеки който иска да започне някакъв малък бизнес бива смазан от всички данъци/таксички/касови апарати/счетоводители. Да вземат да си отворят очите и да видят как се прави по белия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
коки
преди 8 години
Бля бля бля .. Освен регистрираните безработни 1 200 000 са трайно незаетите в трудоспособна възраст - загубили са надежда да си намерят работа защото не са връзкари, любовници или доносници. Отделно 2 000 000 българи са прогонени от България със садистична безработица. Нека държавата осигури работа на всеки желаещ да работи на минимална работна заплата каква да е работа и веднага ще се разбере колко са мързеливите.Конституция Чл. 48. ал. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още