IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преброени ли ще се окажат дните на "Турски поток"?

Отношенията между Москва и Анкара се обтегнаха след участието на Путин в церемонията в Ереван

09:58 | 28.04.15 г. 37
Преброени ли ще се окажат дните на "Турски поток"?

Двустранните отношения между Турция и Русия се обтегнаха в последните дни и това може да постави под въпрос бъдещето на редица съвместни проекти, сред които и „Турски поток”. Това коментира руската телевизия НТВ, позовавайки се на последните изявления на държавните глави на двете държави.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин произнесе реч в Ереван на 24 април – денят, в който се отдава почит на загиналите в арменския геноцид. Той посочи, че позицията на Русия остава непроменена – „масовото убийство на хора няма и не може да има никакви оправдания”.

„Аз съм много разстроен, че точно Путин постъпи така”, коментира в отговор турският президент Реджеп Ердоган. Според него Москва първо трябва да „изучи своята история, да отговори първо за Крим”. „Турция не е извършвала геноцид”, коментира още Ердоган. Анкара признава смъртта на 1,5 млн. арменци, но като жертви на гражданска война.

Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков обясни пред НТВ, че Путин е уведомен за изявленията на турския си колега. Той обаче отказа да коментира каква ще е реакцията на Москва, а само изрази надежда, че тези изказвания няма да повлияят на отношенията между двете страни, приоритетните проекти и „в частност на „Турски поток”.

Песков посочи още пред руските медии, че в Москва не смятат, че участието на Путин в церемонията в Ереван може да има такава негативна трактовка в Анкара, пише РБК.

Руското издание на Forbes пък цитира помощник на Путин, според когото визитата на руският президент в Ереван е била обсъдена с турския лидер. „Реджеп Ердоган много добре знаеше какви са плановете на Путин да посети Армения”, коментира Юрий Ушаков.

Русия официално призна още през 1995 г., че през 1915 година е бил извършен геноцид над арменския народ в рамките на Османската империя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

34
rate up comment 5 rate down comment 2
Ango
преди 8 години
Гробокопачите на газовите тръби от Русия имат ли представа какво значи 30 % зависимост от даден източник за ЕС ? И как се преодолява? Знаят ли какъв е капацитета на *** или ТАНАП ? И защо ЮП , сега Турски поток е с капацитет точно 63, а не 17? Имат ли представа колко се връзват на Литва 1000м3 от Клайпеда, ако знаят какво е това? И колко ще струва доставката на американски втечнен газ за Европа - терминали от двете страни на океана , корабчета , нфраструктура....?За шистоват революция в Европа, нали знаят , че тя умря безславно - и в Полша , и в Германия , и в Ромъния. Проба в Донбас, ама онези не се дават....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 1
Ango
преди 8 години
"От къде ги взе тези 200 млрд м3 ?За 2014-та потреблението на газ в ЕС е било 409, а през 2010та - 524 млрд м3"Извинявам се за късния отговор, но и работя :) Грешно съм написал - ЕС ще има нужда не от ОЩЕ 200, а от ОЩЕ 300 млрд м3. Това значи плюс на сегашното потребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Леле мале! Как са се разфучали доларджии, инвестори и баш капиталисти тука! Ти да видиш! Закопахте я пак Рашата, бел ден нема да види! То и какво й остава, като никой не ще вече руски газ! Може Путин да пробва да дава по некой лев с газа, та дано некой реши поне да си напълни запалката...!Хихихи... Мишоците пак ***-лизират, щото котката има малко работа.Начи можеме да си отдъхнеме от руския газ, а, специалисти? Вие тука нали сте сичките енергийни експерти и видни газовици... хахаха!Я тука един *** какво е написал днеска:http://***.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/11566765/Well-need-Russian-gas-for-years-to-come-says-Centrica.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 5
крас
преди 8 години
КОЕ ТЕ КАРА ДА МИСЛИШ, ЧЕ РАШЪНИТЕ МНОГО СА СЕ ЗАПРИТЕСНИЛИ ЗА ЕВРОПА И НЕЙНОТО ГАЗОСНАБДЯВАНЕ. ПРОБЛЕМА С ГАЗТА СИ Е ПРОБЛЕМ НА ЕВРОПА НЕ НА РАШЪНИТЕ. Ако анализираш поведението им ще разбереш, че никакви газопреносни системи за Европа не са в главите им. ДА НЕ СА ЛУДИ ДА СКЛЮЧВАТ ДЪЛГОСРОЧНИ ДОГОВОРИ ЗА ГАЗОВИ ДОСТАВКИ ПРИ ТЕЗИ УБИТИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА!!В момента на тях в главите им е само едно - ДА СИ ВЪРНАТ СЪС СИЛА ОНОВА КОЕТО ИМ БЕ ОТНЕТО ПРЕДИ 25 ГОДИНИ. Има ли някой който да ги спре?Може би двата български самолета, или затворилите се в Америка като бити магарета НАТОВСКИ войници. Колкото повече върви времето толкова повече рашъните се въоръжават и се превръщат в онова което беше Германия по времето на Хитлер. КЪСНО Е ДА БЪДАТ СПРЕНИ С ОРЪЖИЕ, А И ПЕТАТА КОЛОНА НЕ СРАБОТИ КАКТО ТРЯБВА. Показният растрел на Немцов го показа. В РУСИЯ НА ВЛАСТ СА ЯСТРЕБИ ВОДЕНИ ОТ НИКОЛАЙ ПАТРУШЕВ.ПУТИН Е САМО ПАРАВАНА ЗАД КОЙТО СЕ КРИЕ ЕДНА СТРАШНА ВОЕННА МАШИНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 11 rate down comment 2
honaniga
преди 8 години
*** и ТАНАП са блъфове. Руснаците търсят пазара на ЕС. Затова ще вкарват газта дирекрно в ЕС и то според европейские изисквания. И на децата им е ясно, че да преговаряш с Турция-член на НАТО и исторически противник на Русия, Гърция-която го е втасала и на която исторически не може да се вярва, Македония-която утре може да реши да стане американски щат (Маккейн ще почерпи), Сърбия-която вече клони към ЕС, Унгария-която като Тито иска да цицка от две цицки ще им се види на руснаците нанагорнище.Руснаците трябва да побързат, защото алтернативите пред Европа ще се увеличават.Този който има алтернативите и държи паретата, той определя правилата на играта и продавачите трябва да се съобразяват.Тук нашите ревнаха, като наакани бебета.И руснаците знаят, че най-евтино е през БГ. Само че европейците искат по европейските правила от което губят нашите олигарсчета. В този случай добре , че сме в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 5
крас
преди 8 години
Знаеш ли чифтокопитно, че не е нормално да обиждаш този който цитираш и на който ползваш съжденията. На пишорковци като теб е простено. И ОЩЕ НЕЩО!НА РАШЪНИТЕ ОТ ТРИ ГОДИНИ ИЗОБЩО НЕ ИМ Е ДО ТРЪБИ И ГАЗОПРОВОДИ. ТЕ СЕ ГОТВЯТ ЗА ВОЙНА ЗА МАЩАБИТЕ НА КОЯТО ЗАСПАЛИТЕ ЕВРОЧИНОВНИЦИ И ПОДОБИЕ НА ТЕБ ДОРИ НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ВЪЗПРИЕМАТ.Кой ще ги спре бе пишорко?Знаеш лималоумнико колко от батальон "ВОСТОК" в момента се намират в България? ТОВА КОЕТО СЕ НАРИЧА БЪЛГАРСКА АРМИЯ СА ЕДНА СБИРЩИНА ОТ ТОРБАЛАНКОВЦИ, КОИТО АКО НАПРАВЯТ ОПИТ ЗА КОРЕМНО НАБИРАНЕ ЩЕ СЧУПЯТ ВИСИЛКАТА!Знаеш ли *** трепещ врага на компютъра какво е това висилка и коремно набиране?!Познаваш ли мириса на барута , който се различава от този на кюфтетата които *** сервира?Сополанко такъв!Ако беше влезнал в казармата по мое време щеше да станеш човек , а не тракащ по клавиатурата папагал. Вие сте жертви на системата която ви вкарва във ВИРТУАЛНИЯ СВЯТ НА МЕЧТИТЕ нямащ нищо общо с реалността
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis10
преди 8 години
чек докат не са ми изтрили и тоя акаунт ... :)) то хубаво ама я виж кои фирми стоят на шията "наща енергиина независимост" и то в собствената ни държава и къде отива печалбата и къде отиваш ти може би ..... :)) Аз кат ***, комунист, надничар и *** и кво ли още не да си кажа ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
да, но това постепенно се променя...за жалост..а на коньо ...ако беше така ние, дето сме минали критериите за границите на ВЕИ трябваше да сме страхотно:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 5
data
преди 8 години
Наскоро излезе доклад за енергийната зависимост на страните от ЕС . Та за повечето пишещите тук ще е новина но : Бг е една от най-независимите енергийно страни в юръп . Комбинацията от : АЕЦ , Местни въглища и ВЕИ водят до това . А иначе мурзилкте моат да продължат да дращят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 7
Ironhorse
преди 8 години
Заигравката на Гърция, Македония, Сървия и Унгария с Турски поток и Москва, срещу България, сега ще им излезе през едно отверстие.Особено за Македония.Така че войната за енергийна независимост минава на нов етап.Истината обаче, е че ЕС е възприел правилният модел за ВЕИ, при все че при нас стана уродлив.Енергийната ефективност и ВЕИ ще ни дадат свободата от руската мечка.Я сега как за заквичали, че няма да им дадем 80 милиона за ремонт на миговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още