IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията по ценни книжа разследва дейността на Bank of America?

SEC проверява дали банката е нарушила правилата, гарантиращи сигурността на клиентите

18:40 | 28.04.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (Securities and Exchange Commission, или SEC) е започнала разследване дали Bank of America не е нарушила правилата за защита на клиентските сметки, като е излагала на риск фондове на инвеститори на дребно с цел генериране на по-високи продажби, съобщава Wall Street Journal.

В продължение на поне три години Bank of America се е възползвала от големи сложни сделки и заеми, за да спести десетки милиони долари годишно от разходи за финансиране и за да освободи иначе блокирани милиарди долари в брой и ценни книжа, с които да търгува, казват запознати с разследването.

SEC разследва дали необичайната стратегия на банката е нарушила правилата за защита на потребителите и дали банката е подвела регулаторите относно дейността си.

Bank of America, вторият най-голям кредитор по активи в САЩ, преустанови стратегията си в средата на 2012 г. след вътрешен дебат около потенциалните регулаторни и други рискове. Търговията беше осъществявана от подразделението Merrill Lynch, което Bank of America закупи през 2009 г.

„Транзакциите, които Merrill Lynch започнаха още преди да бъдат купени от Bank of America, бяха обстойно проучени и одобрени“, заяви говорител на банката. „Компанията изцяло се съобрази с правилата за защита на средствата на клиентите.“

Засега SEC отказва да коментира случая с Bank of America.

Непотвърденото официално разследване на комисията се води от специализирано звено на агенцията, фокусирано върху използването на сложни финансови инструменти. Това е поредното регулаторно разследване срещу Bank of America и по-специално върху неясните действия на инвестиционното й банкиране, които привлякоха вниманието на американските и европейски власти към финансовите й договорености.

Сред тях са и спорни сделки, създадени, за да могат клиентите им да избегнат данъци върху дивидентите. В някои случаи сделките са изцяло финансирани от федерално осигуреното банкиране на Bank of America. Банката обаче твърди, че вече не използва банкиращото си звено, за да финансира подобни сделки.

Разследването на Комисията за ценни книжа се фокусира върху правилата, създадени да гарантират, че инвестиционните банки и търговските дружества заделят достатъчно парични средства и лесни за продажба ценни книжа, които бързо да използват, за да възстановят дължимото на клиентите си в случай на несъстоятелност.

Тези средства трябва да бъдат заделени в отделни сметки, като блокирането на суми, възлизащи на милиарди долари, струва скъпо на банките. Причината за това отчасти се дължи на факта, че принципно тези пари не могат да бъдат вложени в други доходоносни, но потенциално рискови цели, като например търговия.

Именно за това през 2009 г. мениджърите на брокерското подразделение на Merrill Lynch разработват набор от сложни сделки и заеми, с които да намалят блокираните средства. До 2012 г. Bank of America осъществява сделки за милиарди долари, чрез които в различни моменти успява да намали блокираната сума с между 5 млрд. и 20 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Финанси виж още