IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от дивидентния сезон на БФБ?

Прогнозите за ръст на доходите от дивиденти са различни, но вероятно броят на компаниите, които през тази година ще разпределят дивиденти, ще е по-голям

08:18 | 08.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Към края на април среднoаритметичната дивидентна доходност на компаниите на Българска фондова борса (БФБ), раздали дивиденти през последната година, е около 6,4%. Ако вземем предвид абсолютно всички листнати компании, средноаритметичната доходност е около 0,7%. Средноаритметичната доходност пък само на водещия индекс на българския капиталов пазар SOFIX e 2%. 

Тези изчисления прави портфолио мениджърът в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД Гено Тонев с уточнението, че стойностите са получени на база гласувани от общите събрания на акционерите (ОСА) през 2014 г. или началото на 2015 г. дивиденти, като допълнително условие за включване в резултата е с акциите на тези компании да са били сключвани сделки през последната една година.

В тази връзка Investor.bg потърси мненията на анализатори относно предстоящия дивидентен сезон и очакванията им за дивидентната доходност на публичните компании през 2015 г.

На база собствени изчисления и данни на БФБ от гласуваните на ОСА дивиденти за последната година Гено Тонев подрежда своя Топ 10 на дружествата с най-висока дивидентна доходност.

В низходящ ред това са Зенит Агрохолдинг, ЧЕЗ Разпределение, Фонд за енергетика и енергийни икономии АДСИЦ, Адванс Терафонд АДСИЦ, Трансинвестмънт АДСИЦ, Проучване и добив на нефт и газ, привилегированите акции на София Комерс Заложни Къщи, Златен лев Холдинг, привилегированите акции на Химимпорт и Булленд Инвестмънтс АДСИЦ.

Ръководителят „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев смята, че през тази година е по-вероятно да наблюдаваме запазване на компаниите, които имат практика да дават дивиденти, но допуска и изключения.

„Изключенията ще са по-скоро малки дружества, които провеждат политика на подобряване на ликвидността на търговията с акциите си. Такъв пример е Корадо“, допълва той.

Припомняме, че производителят на радиатори Корадо-България АД възнамерява да разпредели брутен дивидент от 0,12 лв. на акция за 2014 г. Това ще предложи мениджмънтът на дружеството на Общото събрание на акционерите, свикано за 13 май. Ако решението бъде прието, Корадо-България ще разпредели около 80% от своята нетна печалба и така ще изплати дивидент за пръв път.

Гено Тонев очаква, че 2015 г. ще донесе по-високи доходи от дивиденти спрямо 2014 г.

„Очаквам като цяло доходите от дивиденти през тази година да са по-високи от миналата. Конкретни числа не бих се наел да прогнозирам, но смятам, че дори без енергоразпределителните дружества, средната доходност на раздаващите дивидент дружества да бъде в порядъка на 6,5-7 на сто“, счита портфолио мениджърът.

„Обемът на дивидентите би трябвало да намалее през тази година, но това основно ще се дължи на много голямото плащане при акциите на ЧЕЗ Разпределение през 2014 г. Възможно е броят на компаниите с дивидент да се увеличи, като основно това ще са по-малки и ниско ликвидни дружества“, изрази Цветослав Цачев своите очаквания за дивидентната доходност на фондовия пазар през 2015 г.

Освен това той коментира цялостната дивидентна политика, която провеждат публичните дружества.

„За да има съществена промяна в дивидентната политика на българските компании, е необходимо да се случи някое от следните условия: те да реализират значителни печалби или да разпределят вече натрупаните финансови резултати от последните години. Първото все още не е налице и още е рано да се говори за големи печалби преди основните пазари в Европа да покажат растеж“, коментира ръководителят „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг.

„Друг важен фактор срещу рязкото повишение на доходността от дивиденти ще стане необходимостта от инвестиции, тъй като най-добрите ни предприятия ще трябва да продължат с модернизацията на производствените си мощности, ако искат да увеличават производството и да са конкурентоспособни“, продължи той. „А колкото до разпределянето на вече натрупани печалби, както например стана с големия дивидент на ЧЕЗ Разпределение, подобни решения са епизодични и не са показателни за тенденцията.“

Главният изпълнителен директор на Конкорд Асет Мениджмънт АД Петко Вълков не очаква съществени изненади от новия дивидентен сезон на БФБ-София.

„Много малко компании провеждат същинска дивидента политика. По-често ставаме свидетели на липсата на подобна“, коментира той и поясни, че не е привърженик на дивидентите. „Дори не виждам някаква зависимост между дивидентната доходност и представянето на пазара като цяло.“

„Виждаме, че след обявяването на намерение за извънредни дивиденти при някои дружества, цените на акциите им поскъпват с приблизително сумата на дивидента, а след получаването на дивидент, цената на акциите спада с размера на дивидента“, заявява директорът на Конкорд Асет Мениджмънт.

„Често чакането на самия дивидент не си заслужава и е по-добре да се предприеме продажба на акции, след като извънредният дивидент е отразен в цената“, смята той.

Все пак Вълков счита, че новините относно разпределяне на дивидент около бившите приватизационни фондове, комуналните дружества и някои дружества със специална инвестиционна цел ще бъдат най-интересни.

Гено Тонев очаква по-силен дивидентен сезон, след като по негови думи заявки за това вече са дадени.

„Доста компании изглежда възнамеряват да върнат колкото е възможно повече пари на акционерите си независимо, че растежа на печалбите им през миналата година не оправдаваше кой знае какви големи очаквания за високи дивиденти“, коментира портфолио мениджърът в Юг Маркет Фонд Мениджмънт.

Цветослав Цачев от ЕЛАНА Трейдинг е на мнение, че интересните компании са тези, които имат промяна във финансовия резултат.

„Инвеститорите искат да видят дали ще бъде запазен процентът на разпределение на дивидент от печалбата. При Стара планина холд и дъщерните дружества на холдинга вече се очаква повишаване на дивидента, след като компаниите отчетоха по-добри резултати за 2014 г. Интересна би била реакцията при намаление на дивидента, когато има спад на печалбата“, даде пример той.

Цачев не очаква това да доведе до разпродажби, тъй като голяма част от инвеститорите са с дългосрочен хоризонт и вече са оценили влошаването на резултатите при тези позиции.

„Традиционно, интересът на инвеститорите е насочен към лидерите в това отношение - компаниите от групата на Стара планина холд и дружествата със специална инвестиционна цел. Докато последните са задължени със закон да разпределят определена част от печалбата си, останалите публични дружества трябва да балансират между интересите на всички акционери и вижданията на мениджмънта“, коментира Гено Тонев по отношение на компаниите, около които новините за разпределяне на дивидент ще са най-интересни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
mick
преди 8 години
Дивидентът е задължителен. Който иска може след това пак да го инвестира в такива акции, но вариантът - акция без дивидент е силно рисков. "Инвеститорът" има виртуално богатство, едва когато осребри акцията печели/губи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Въпросът е много интересен, доколкото дивидентът автоматично се приспада от цената на съответната акция. Т.е. той не носи добавена стойност, а само компенсира лоялните акционери за загубата от преизчисляването...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
SOFIX
преди 8 години
Колкото по-големи са дивидентите, толкова по-доволни ще са акционерите. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
vale1
преди 8 години
Естествено ще намаляват след като мажоритарите гледат по всякакъв начин да заграбят печалбите за себе си - пресен пример - дружество монополист като Енерго Про Мрежи досега не са раздавали дивиденти въпреки големите си печалби ,а в търговия си проспект предвиждат за следващите 5 години да разпределят 95 633 000 лв дивидент след като се отпишат от БФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още