IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чижов: "Турски поток" може да стопли отношенията между Анкара и Атина

2/3 от трасето на газопровода по дъното на Черно море ще съвпада с това на нереализирания "Южен поток", обясни представителят на Русия в ЕС

20:30 | 05.05.15 г. 1
Чижов: "Турски поток" може да стопли отношенията между Анкара и Атина

„Турски поток” може да се окаже мощен стимул за укрепването на труско-гръцките отношенията, коментира постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

По време на пресконференция в Брюксел той коментира, че част от маршрута на газопровода - от територията на Турция до Гърция „скоро може да бъде назован „Гръцки поток”.

Пред журналисти Чижов посочи още, че „Турски поток” ще върви по дъното на Черно море и 2/3 от маршрута му ще съвпада с този на нереализирания „Южен поток”. След това газопроводът ще завие към Турция, а последните километри до границата с Гърция ще се наричат "Гръцки поток", смята Чижов, цитиран от  РИА „Новости”.

Владимир Чижов не изключи и възможността да има нова тристранна среща между ЕС, Русия и Украйна по газовите доставки до края на май, съобщава още ТАСС.

Припомняме, че на 1 декември 2014 година руският президент Владимир Путин неочаквано сложи край на "Южен поток" и обяви, че вместо него ще строи нов газопровод - този път до Турция, а не до българския бряг. Плановете са тръбите да преминат по дъното на Черно море, през територията на Турция до газов хъб на турско-гръцката граница. 

Атина бързо прегърна идеята в очакване и на няколко милиарда аванс от реализацията на проекта. 

На този етап строителни работи по "Турски поток" не са започнали, а "Газпром" не е уведомил официално партньорите си в "Южен поток" за края на проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 8 години
Не че ще ми стане по-добре, но Турски поток няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още