IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският държавен капитализъм достига своя предел

По-бавният икономически растеж показва, че някои държавни предприятия са изградили гигантски свръхкапацитети

13:12 | 23.05.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На Конгреса на Комунистическата партия през ноември 2013 г. китайското ръководство обеща значително да намали държавното въздействие върху икономиката. С пазарни реформи то възнамерява да подсили частните предприемачи и да им даде една по-важна роля. Но сега се случва точно обратното. Поне някои държавни предприятия следва да станат още по-големи.

Чрез сливания и придобивания централното правителство иска да намали броя на пряко подчинените му държавни предприятия от сегашните 112 до около 40, съобщи официалната агенция Xinhua. Препоръка за това е издал органът Sasac, отговорен за контрола на държавните предприятия. Той е директно подчинен на китайското ръководство.

Официално лидерите в Китай обосновават това сливане с факта, че тези фирми след това ще се конкурират по-малко помежду си. В същото време се очаква те да са по-ефективни и по-конкурентни на световните пазари. Кои точно фирми ще бъдат слети засега не е ясно, нито пък има информация за времето, в което това ще се случи. 

При това китайските държавни предприятия и сега са едни от най-големите компании в света. За това си има исторически причини: както някога обществените предприятия в Източна Германия или Съветския съюз, в началото и средата на деветдесетте години и  китайските държавни предприятия се борят със свръхкапацитета на персонала. Техните продукти се считат за неконкурентоспособни. В допълнение повечето от тях са ресурсиоемки, а много машините са остарели, пише в свой коментар германският Die Zeit.

Но тогавашният китайски премиер Дзъ Ръндзъ успя в рамките на няколко години да направи държавните предприятия не само печеливши, но и конкурентни в световен мащаб. Корпорации като производителя на домакински уреди Haier, петролната компания Sinopec, стоманената компания Baosteel или мобилния оператор China Mobile са в техните собствени браншове сред световните лидери. В същото време имат и конкуренти - голяма част от тях в държавни ръце. Тъй като конкуренцията е добра за бизнеса.

За централното правителство този модел имаше предимството, че отвъд данъчните приходи една значителна част от печалбата на тези държавни предприятия влизаше директно в държавата. А приходите растяха. Към днешна дата около 30% от общото производство в Китай се генерира от държавни предприятия. 47 китайски държавни предприятия влизат в списъка Fortune Global 500 на 500-те водещи световни компании.

Но сега този модел достига своя предел. По-бавният икономически растеж на Китай през последните години означава, че някои държавни предприятия са изградили гигантски свръхкапацитети. По-специално стоманодобивната промишленост не успява да продаде своите стоманени тръби. Също така и в други сектори складовете са препълнени.

Китайският премиер Ли Къцян твърди в продължение на месеци, че сериозно се е захванал да ограничи промишленото свръхпроизводството. Защото ненужните фабрики са в тежест на държавния бюджет и освен това замърсяват околната среда. В същото време китайското ръководство сега е нетърпеливо в опитите си да преструктурира икономиката на страната. То иска да прехвърли акцента от капиталоемкаъа тежка промишленост към по-силен  сектор на услугите.

Но при осъществяването на плановете си ръководството в Пекин се е среща с доста сериозна съпротива. Особено от страна на местните власти, както и на партийните кадри в държавните предприятия, които искат да осуетят плановете и спъват важни реформи. Те се страхуват не само от загуба на работни места в техните региони. Много от тях в продължение на много години са получавали подкупи. Които сега могат да секнат.

При всички случаи китайското ръководство трябва да прекъсне корупцията. Срещу повече от 400 000 отчасти висши служители и партийни кадри се водят следствия, откакто преди две години китайският президент Си Цзинпин обяви началото на кампанията срещу корупцията, повече от две трети от тези случаи са във връзка с машинации в държавните предприятия. 

Централната комисия за инспекция на дисциплината също така задейства двегодишни проверки на държавни предприятия в стратегическите сектори. През последните седмици председателят на China FAW Group Corp Сю Дзиени, вицепрезидентът на Baosteel Group Цуей Дзиен и генералният мениджър на China National Petroleum Corp бяха разследвани поради опасения за корупция.

Съпротивата е особено сериозна в енергийните компании. В момента органът за борба с корупцията разследва Уан Тиъпу, ръководител на петролната компания Sinopec. Но партийните секретари на конкурентната компания PetroChina също са под прицела на властите. Но очевидно тези мерки не са достатъчни. С преструктурирането на държавните предприятия Си очевидно иска да прекъсне цели инкрустирани структури.

Западните наблюдатели се надяваха при преструктурирането централното правителство да свие държавните предприятия и напълно да приватизира важни сектори. Но засега китайското ръководство не възнамерява да стигне до там. То продължава да се придържа към модела на държавен капитализъм - въпреки решението на партийния конгрес, което звучеше по различен начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
А съседната статия..."Шанхайската борса изкачи нов 7-годишен връх"...не им дреме май на Китайската комунистическа партия, че били достигнали лимита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Е те китайците си мислят, че са социалисти...ама щом искате да им викаме държавни капиталисти...хуу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
needtoknowmore
преди 8 години
Пример ако работеше цоца то Венецуела, Куба и т.н щяха да са топ.А и проста равносметка Китай е 1/2 спрямо руската икономика 89, а сега е близо 6 пъти по-голям. А в Русия, всичко е тонове регулации и централизиран контрол на всички ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
needtoknowmore
преди 8 години
Капиталистически държави до 50-те години бяха сила, след това държавата реши да се ояжда и да се бори с какво ли не и най-вече бедност институциализира тонове глупости и регулации и един светъл пример Швеция до 50-те най-мощната икономика на глава по разчети на ООН именно заради целият този цоцализъм ще стане страна от 3-тия свят. А Кийтай почна от нулата, там нещата са точно обратно почти никви регулации, чак сега почнаха - *** пример можеш да уволниш работиници в Китай в квоти от десетки стотици хиляди, а в една Франция си е цяло чудо ако успееш да съкратиш и 1 - Китайците колко стотици бизнес модели хванаха в последната част от ЖЦП-то им колко милиони работиници се съкрават на месеци и се престурктурират без нулев проблем ... това е само най-простият пример а това е един от 3-те фактора за произвдоство, капитали им се излизват и земя си имат в бол,а с излизването на капитал идва технологии и като вземем ниското ниво е нормално това в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
dakl
преди 8 години
Щом Западът е недоволен , значи са на правилния път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
remarek
преди 8 години
Мине се не мине и някой тръгва да бере гайлето на китайската икономика. Както се казва - да им имаме проблемите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още