IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концерните на клановете

Коя е тайната на успеха на 500-те най-големи семейни компании

14:03 | 14.05.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На 2 юни 1962 г. Сам Уолтън открива в спокойния град Роджърс, Арканзас, магазин за отстъпки - първия Wal-Mart в света. През 1972 г. компанията стана публична и бързо се разширява до над 11 400 магазина по света. Американската верига за търговия на дребно в момента има около 2,2 милиона служители, което я прави най-големият частен работодател в света.

Най-големият син на основателя, С. Робсън Уолтън, днес е председател на Управителния съвет и ръководи компанията. Семейство Уолтън притежава общо 50,9% от акциите, а с това и мнозинството от правата на глас.

По отношение на приходите (476,30 млрд. долара) Wal-Mart в момента е най-голямата семейна компания в света. Това показва индексът Global Family Business Index, който беше създаден за първи път от Центъра за семеен бизнес Business към Университета в Санкт Гален, в сътрудничество с консултантската компания  EY, пише Forbes.

Всички 500 семейни компании заедно имат приходи от 6,523 трлн. долара според проучването. „Това е една огромна икономическа сила", казва авторът на изследването Мириам Бирд, икономист в Центъра за семеен бизнес към Университета в Санкт Гален. „Това би представлявало третия по големина брутен вътрешен продукт след тези на САЩ и Китай".  Общо 500-те компании имат около 21 милиона служители - почти толкова, колкото е населението на Австралия. 

В САЩ са базирани 101 от 500-те най-големи семейни фирми, следва Германия с 94 фирми. С голямо отстояние следват Италия с 31 фирми. Втората по големина семейна компания в света е от Германия: Volkswagen. Конкурентът BMW се класира на осма позиция, а германската група Schwarz, която е представена и в България с магазините Lidl и Kaufland, е на девета позиция. 

Най-големите 500 семейни бизнеси се отличават с необичайна жизнеспособност. Средната продължителност на дейността им е 88 години. Най-старата компания в списъка е от Япония: Takenaka (148 място), основана през 1610 г. в Нагоя като храм на дърводелството, а днес е една от водещите строителни групи в страната. Фирмата се ръководи от Тоичи Такенака, потомък на основателя.

Изненадващо, но факт - 44% от 500-те най-големи семейни фирми се ръководят от четвърто поколение или по-голямо. „Но като цяло по-малко от четири процента от всички семейни предприятия успяват да достигнат подобен етап", казва Бърд. „С всяко ново поколение загива една трета от семейните компании", казва той. "Най-късно при прехода към третото поколение има много провали", констатира той.

Каква е тайната за успеха на най-големите семейни компании?

„Те са много гъвкави и иновативни. Постоянно откриват нови начини за печалба“, казва Питър Инглиш, ръководител на отдела в Ernst & Young. Изследвания  на университета в Санкт Гален доказват, че семейните компании като цяло влагат по-малко средства в развойна и изследователска дейност, но въпреки това са по-ефективни по отношение на иновациите, отколкото са другите. Бирд допълва: „Иновативната сила се покачва, когато член на семейството е на върха на компанията“. 

В допълнение: фамилните компании мислят в перспектива за поколения, а не за тримесечия. „Постигането на краткосрочна максимална печалба е чужда идея за тях", казва Инглиш. „Собствениците не искат да доят дружествата си като дойна крава". Защото собствеността задължава.

И друг критерий е от решаващо значение за продължителния успех: „Изкуството за семейния бизнес е в това да се комбинират рационалния свят на бизнеса с емоционалния свят на семейството", казва експертът на EY. „Вълшебният триъгълник – власт - любов – пари,  трябва да бъде балансиран".

Преходът към следващото поколение е емоционален момент на пречупване. Кой трябва да поеме компанията - член на семейството или външен човек?

„Няма магическа формула, от значение е по-голямата яснота", казва Инглиш. В някои фирми като Miele (304 място) активни в мениджмънта са наследници на двамата основатели – Маркус Миле и Райнхард Цинкан. Съвсем различно е положението в конгломерата Haniel (място 289): според неписаните семейни правила семейството отпуска оперативния бизнес на външни мениджъри. Представители на семейството действат само в Надзорния съвет. От решаващо значение за успеха при такъв модел е семейството да остане експертно в бранша, смята Инглиш. В противен случай собствениците остават в ръцете на чужди мениджъри.

Изключително важни за семейните компании са ясните правила и ценности - Откъде идваме? Къде сме? Къде отиваме? Кое е това, което ни обединява?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 8 години
на всяка държава бедите идват от различни места ?Ако банкера не плати дълга си и той ще живее в колата си, виж за банката като юридическо лице е друга песен.... въпреки че реално там нито единия нито другия ще живеят в колата си, щото има закон за фалит на часно лице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Въпроса е от къде идват бедите сега ?! - от финансовият капитализъм защото те не произвеждат нищо а печелят повече от тези които произвеждат Милтън Фридман има предвид индустриалния капитализъм когато говори за свободен пазар а не финансовия капитализъм тоест за финансовият трябва строги регулации.Фрийдман - американската икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят.Описал съм основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1574304312847797Откраднати са 23 трилиона със снимка на Обама след 6:40 минута тук - http://***.dokumentalni.com/?p=898 Всичко за финансите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Нормално, след като си замине основателя и компанията е станал много голяма... до такава степен че на ръководни позиции се настанят мениджъри бюрократи и всичко отива у к..ц, лично съм го виждал в голяма международна компания в която съм работил, как се източва и как се взимат глупави решения... абе един вид олигархия на топ мениджъри се образува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още