IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест неща, които не знаете за Alibaba

Няколко ключови момента от ранните години на компанията

12:39 | 24.05.15 г. 1
<p>
	Джак Ма. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Джак Ма. Снимка: архив Ройтерс

Alibaba може да е любимка на китайската технологична сцена, но фирмата идва от нищото. Започва със скромно начало и преминава през големи препятствия по пътя си нагоре. Една нова книга, написана от неин бивш служител - Портър Ерисман, нарчена “Alibaba’s World”, изследва как малкият китайски стартъп се разгръща в истински гигант в електронната търговия, пише CNBC.

Ето и шест изненадващи факта за ранните дни на Alibaba:

1. Джак Ма изнася реч, но се появяват само трима души

Днес основателят на компанията Джак Ма е добре познат със своите речи, а някои хора твърдят, че той е достатъчно забавен, че да спретне сам стенд-ъп комедия. Но нещата невинаги са стояли така. През 2000 г. Ма трябва да изнесе реч по време на технологична конференция в Берлин, но се случва същинска катастрофа.

“Решени да направим грандиозно представяне, влязохме в зала с 500 места”, пише Еристман. “Но вътре имаше само трима души”. Въпреки това Ма запазва сериозното си изражение и казва черта си, която в крайна сметка завършва с аплодисменти от шест ръце. Шест години по-късно главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос беше забелязан как си води бележки по време на реч на Ма.

2. Всичко започва с Alibaba House

Както е добре известно Apple се заражда в гаража на Стив Джобс. В ранните години на Facebook Марк Зукърбърг пък ползва къща в Пало Алто за седалище - нещо като студентски дом за технологични маниаци. Alibaba има собствена версия на това - апартаметът на Ma в Ханджоу, където компанията е създадена през 1999 г. Първите служители спят, ядат и работят в къщата. През 2000 г. Alibaba отвори офиси в Силициевата долина и нае офис в Калифорния - американската версия на Alibaba House.

3. Alibaba наема земеделски производители в продажбите си

Когато Alibaba търси хора, които да наеме за първия си екип по продажбите, тя не може да си позволи да плаща на наскоро завършилите студенти от най-добрите университети в Китай. Вместо това наема млади хора от селските райони, които се занимават със земеделие.

“Заплащането беше ниско, а условията тежки, но Alibaba беше една малка стъпка за тях и техните семейства - източник на надежда”, пише Ерисман.

4. Офисът често оставал без ток

Електропреносната мрежа в Ханджоу просто не можела да отговори на голямото търсене в момент, в който в града се изграждат нови и нови фабрики, а домакинствата поставят климатици. По време на горещините през 2003 г. Alibaba, заедно с останалата част от града, е принудена да се съобразява с проблеми с електричеството.

“В горещите дни климатиците не бяха позволени, така че във фирмата имаше големи ледени блокове, поставени в легени из офиса”, пише Ерисман. “А в най-горещите дни Ханджоу спираше тока, което означаваше, че офисите ни не работеха, а служителите бяха пращани у дома.

5. Taobao бил супер секретен проект

Ма пуска Taobao - най-популярната платформа на Alibaba за онлайн продажби, през 2008 г. в отговор на нарастващото присъствие на eBay в Китай. Той сам избира шестимата служители, които да разработят проекта, но не им казва нищо, докато те официално не се отделят от Alibaba и не започват работа по Taobao на тайно място. На работниците не е било позволено да съобщят дори на приятелите и семействата си. Taobao била такава тайна, че служителите повикали на таен разговор Ма, като му разкрили, че на пазара ще се появи нов конкурент. Всъщност по това време те не знаели, че става дума именно за платформата, по която самите те работели.

6. eBay правила номера на Alibaba

Конкурентът eBay се опитал да спре Alibaba, като дори направил опит да убеди Бил Клинтън да се откаже от своята реч по време на годишната среща на върха на компанията. Ерисман пише, че eBay изпратила снимки на незаконни предмети, продадени чрез платформите на Alibaba. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още