IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намираме ли се вече в нова студена война?

Изолирайки Кремъл, Западът подклажда стари вражди, пише в анализ Guardian

08:30 | 16.05.15 г. 65
Автор - снимка
Създател
Намираме ли се вече в нова студена война?

Пътувам из Русия от 30 години и съм ставала свидетел на всякакви неща - от еуфорията при падането на комунизма до благоденствието, а, в по-ново време, и на политическото отчаяние. Но когато отидох там за пръв път след анексирането на Крим, бях шокирана от видяното, пише в анализ за The Guardian Сюзън Ричардс.

Сблъсках се със страна, готова не за някакъв замразен конфликт, не за война чрез марионетки, а за пълномащабна война срещу Запада. Никога моите приятели не са се държали по-любящо – но този път у тях усещах безпокойството на хора, които не бяха сигурни кога и как ще можем да се срещнем отново.

Вярно е, че това душевно състояние се настани в резултат на непрекъснатата медийна кампания на Кремъл през последната година. Но бързо разбрах, че повечето от тях споделят мрачното виждане на правителството им за Запада, с неговите "кухи представи" за демокрация и свобода.

Понеже режимът се е фиксирал в идеята да си върне обратно империята, избухването на голям конфликт наистина изглежда възможно. Руски самолети и подводници провеждат военни маневри край бреговете на Европа. Но някой навлязъл самолет в балтийското въздушно пространство може да предизвика ответна реакция на НАТО с конвенционални оръжия, а това от своя страна може да доведе до изпреварващ ядрен удар от Русия – стратегически отговор, породен от опасението за слабост пред лицето на превъзхождащата американска военна мощ.

Докато алиансът се мъчи да убеди членовете си да отделят по 2 на сто от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана, тази година Русия увеличи повече от два пъти това свое перо до 4,2% от БВП и същевременно орязва други бюджети, включително за здравни и социални услуги. Съботният парад за 9 май в Москва беше нещо повече от честване на победа – това беше демонстрация на военна мощ.

Междувременно икономическата криза в Русия ще се задълбочи през тази година. Заплатите на държавните служители бяха замразени. Възнагражденията в частния сектор намаляха с 10%. Прогнозират се масови съкращения на работни места, предава БТА. 

Путин обяви, че тази година ще получава с 10% по-малка заплата, но тъй като оценките за неговото истинско, сенчесто богатство варират между 70 и 200 млн. долара, е малко вероятно той да усети някакви затруднения. Въпреки кризата, подкрепата за него се превърна в нещо близко до идолопоклонничество.

Как се озовахме в тази нелепа и опасна ситуация? В края на Студената война руснаците си представяха, че ще станат част от една по-голяма Европа. Вместо това, чрез съчетание от триумфализъм и незнание, засилихме старите страхове на Русия, че ще бъде изключена и ще стане жертва.

Традиционното схващане на запад е, че вината е у Путин и клептократичния му режим. Според този наратив режимът е преминал към настъпление, след като се е понижила цената на петрола. Той е отвлякъл вниманието на обществото от неспособността си да диверсифицира икономиката, като се е нахвърлил срещу външен враг и е предприел брилянтна пропагандна кампания.

Тази версия за събитията, макар да не е невярна, освобождава Запада от отговорност прекалено лесно. Когато съветският режим рухна, идеологията на свободния пазар беше във възход на запад. Хората на властови позиции наистина прегърнаха идеята, че преживяваме "края на историята" – че в еднополюсния свят външната политика ще бъде изключително битка за пазари.

Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

63
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Из ценностите на "Международната общност" :"The International Tribunal into Crimes of Church and Stateзапочна проучване на доказателствата и свидетелските показания на очевидци около издевателствата и насилването над деца от страна на членовете на британските и холандските кралски семейства, религиозния елит на Ватикана, военните власти във Франция, Канада, Белгия и САЩ, а също и от страна на правителството на Холандия по отношение на малолетни.Открити са 34 масови погребения на деца и подрастващи в Ирландия, Канада и Белгия."http://worldtodaybg.com/2015/05/22/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%B2-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
Пак си чета заглавието на темата : "Намираме ли се вече в нова студена война? " и, някак от само себе си, третата буквичка "м" се замени със "с".- Отговорът е ясен: ние и без точно война, таковата, сме я втасали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 8 rate down comment 7
Internet
преди 8 години
Намираме се в ера, в която САЩ и Западна Европа със зъби и с нокти се опитват да запазят своето световно господство - индустриалният Запад и САЩ срещу суровиннните придатъци, но това вече е невъзможно.За да съществува в сегашният си вид, Западът - Европа и САЩ, трябва да изнася бедност и да внася богатство. А този номер вече не върви. И затова сега сме в Третата световна война.Толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Обърни внимание на цифрите! Ако това не е превъзходство на руския човешки "материал", здраве му кажи! :)))На 9 юни 2014г. в гр. Суворово тържествено се отбеляза 240-годишнината от историческото сражение край Козлуджа. Градът е общински център на 34 км северозападно от Варна.Край него на 9 юни 1774 г. руските части под командването на генерал Суворов разгромяват 40-хилядна турска армия под ръководството на Хаджи Абдур Резак. Битката, в която участват като доброволци и много българи от придунавските селища и Добруджа, определя изхода на руско-турската война от 1768-1774 г. Месец след нея, на 10 юли, е подписан Кючук-Кайнарджанският мирен договор.Сражението започва при настъпление на руските войски към Шумен. Дивизия от 10 850 души под командването на Михаил Каменски влиза в бой на 2 юни, а на 8 юни на 7 км от него се включва командван от Суворов корпус от 14 000 души.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 3 rate down comment 6
Сините камъни
преди 8 години
Дошло ни е до гушата от педерастко мислене!А педерастко мислене е мисленето на мъже, които нямат никакъв шанс да се осъществят като мъже и се прекрояват в женички!Затова много хора, когато имат време пишат и крещят срещу системата у нас и в Европа!*** в парламента са глухи, но скоро ще бягат сами като от пожар, надявам се към любимата Америка!Ти също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 3 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Ето ти и превъзходството им във война. Типичен пример. Из делата на Суворов. През 1769 г. е назначен за командир на бригада от три полка и е изпратен в Полша. Този поход демонстрира резултатите от обучението на войниците по суворовски: за 30 дни бригадата изминава над 900 км, като се разболяват само 6 войници. Руснаците непрекъснато обръщат в бягство ОБЕДИНЕНИТЕ сили на поляци и французи, въпреки че в някои от битките войниците на Суворов са превъзхождани ПЕТКРАТНО в жива сила от противника. Заради успехите си Суворов, едва навършил 40 г. през 1770 г., получава генералско звание."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 0 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
"Yes, Putin hatersRussian GDP contracted 1.9% year-on-year in the first quarter of 2015. Its still a tough slog. Russia has massive structural problems weve all heard of ad naseum. However, the economy is doing better than expected.......The data has prompted policymakers in Russia to turn much more optimistic on growth prospects for 2015, and some revision of forecasts is probably warranted, says Craig Botham, an emerging markets economist at Schroders in London."Справяш ли се с четенето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 1 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Ако четеш *** от миналия век е обяснимо защо фактите не съответстват на представите ти за света! Ето ти линк от оригинала. Приятно четене!"Russia recently jumped from 55th to 26th place in The World Economic Forums 2015 Human Capital Report, an index that ranks nations by their human capital endowment, defined as the skills and capacities that reside in people and that are put to productive use. That puts Russia ahead of start-up nation Israel, and far ahead of the rich, but going-nowhere-fast Euro outdoor museum nations of Italy,..."http://***.forbes.com/sites/kenrapoza/2015/05/15/heres-how-western-sanctions-have-killed-russia/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Не аз а от ФОРБС са ги писали! ;) Чувал ли си за тях? Не ти харесват фактите ли? Ами чети си "***" от 70'тях години на миналия век и ще спиш спокойно! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 8 години
ти си психоболен, как имаш сили да пишеш толкова глупости и измислени фактиистински ударник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още