IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционните фондове у нас управляват активи за рекордните 2,2 млрд. лв.

За година сумата расте с 25%, като половината от нарастването е реализирано само през първото тримесечие на 2015 г.

14:24 | 20.05.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвестиционните фондове у нас управляват активи за рекордните 2,2 млрд. лв.

Местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, вече управляват активи за над 2 млрд. лв. Това се случва за пръв път, откакто Българска народна банка (БНБ) води статистика за тяхната дейност.

През първото тримесечие сумата на активите под управление расте с 24,5% на годишна и с 12,1% на тримесечна база до 2,194 млрд. лв. В абсолютно изражение става дума за годишно нарастване от 432,3 млн. лв., като близо половината от него е регистрирано само в периода януари-март 2015 г., а именно – 236,6 млн. лв., показват предварителните данни на централната банка.

Към края на март общо 105 местни инвестиционни фондове управляват активи за 859 млн. лв., като на годишна база сумата нараства с 9%, или със 70,7 млн. лв. В сравнение с края на 2014 г. активите им са със 7,1% повече, или с 56,7 млн. лв.

За една година чуждите фондове, които са 458 на брой, са привлекли инвестиции за 361,7 млн. лв., 179,9 млн. лв. от които само през първите три месеца на годината. Общият прираст на управляваните активи се дължи предимно на чуждестранните фондове, които увеличават средствата си под управление с 37,2% на годишна и 15,6% на тримесечна база. Така в края на март 2015 г. сумата на активите им се повишава до 1,34 млрд. лв.

Тенденцията е в унисон с наблюдаваната в Европа, където фондовете бележат нови и нови рекорди, благодарение на паричната политика на Европейската централна банка, по-евтиното евро и динамиката на облигационните и фондовите пазари.

За една година инвестициите в депозити спадат с една трета

Разбивка по инструменти показва, че инвестициите на местните фондове в облигации се повишават със 162 млн. лв., или със 144% за година, и със 74,8 млн. лв. за тримесечие до 274,5 млн. лв. Същевременно увеличените вложения в облигации са за сметка на намалените инвестиции в депозити, като сумите им почти се изравняват. През първото тримесечие на 2015 г. депозитите намаляват с една трета за година, или със 119,3 млн. лв., до 290,6 млн. лв.

За сравнение – през първото тримесечие на 2014 г. инвестициите в облигации са били близо четири пъти по-малко от инвестициите в депозити, показват изчисленията на Investor.bg на база данните на БНБ.

Вложенията в акции също растат. През периода те се увеличават с 12,7 млн. лв., или с 5,7% на годишна база, и с 12,1 млн. лв. за три месеца до 236,9 млн. лв.

Тенденцията делът на депозитите в структурата на активите на местните инвестиционни фондове по видове инструменти да намалява продължава и в първите три месеца на годината. Делът на депозитите спада до 33,8% от 52%, въпреки че остава най-голям. Следват облигациите, които с ръст на дела до 32% за година изместват акциите в портфейла на управляващите дружества и инвестиционните компании. Акциите заемат 27,6% от инвестициите.

Валутната структура също бележи изменение – до 26,5% нараства дела на вложенията на местните фондове в евро. Традиционно най-голям дял (67,1%) заемат вложенията в лева, но само те намаляват през тримесечието. Следват ги активите в долари, чийто дял за година се повишава до 3,6% от 2,3%.

Структура на активите на местните инвестиционни фондове по инструменти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Балона се надува ,надува ..... В една затворена система не може да има постоянен растеж и т.н. следва нулева доходност и отрицателна ,и това е най-добрият вариант защото има и фалити тоест трябва да се радват ако доходността е нула като се махне инфлацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
тихо да не чуе Ахмед Доган щото дотам с фондовете и техните активиискат или не искат ако не се предадат доброволно ще последват съдбата на КТБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
LuckyYou
преди 8 години
Разбира се, тук искам да поясня - в никакъв случай не коментирам българските фондове! За мен те не са от най-надеждните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
LuckyYou
преди 8 години
За това пенсионните фондове по света, освен че управляват собствен портфейл от акции и облигации, купуват и акции от инвестиционни фондове. Или застрахователните компании, които правят същото.Дори и Сорос даде 1 млрд. негови долара да бъдат управлявани от новия облигационен фонд на Бил Грос. Хората, които си купуват акции в индексни фондове и те...Всички, които изброих до тук, явно и те са финансово неграмотни, щом си купуват дялове във инвестиционни фондове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
ert
преди 8 години
Доходността от инвестиционните фондове следва да следва общата доходност от лихви, т.е. да е около нулата. Нали целта на ЕЦБ е да имаме нулеви лихви и доходности, за сметка на 2% инфлация за да се стимулира икономиката? Парите не трябва вече да имат спестовна функция, както са имали преди 10-тина и повече години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 години
човека под теб правилно е казал че са създадени за финасово неграмотните.... та и то си идва със своите рискове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
Hahoto
преди 8 години
И утре пазара като направи някоя по рязка корекция в тренда.Ще има "леле мале де ми отидоха парите". Напомня ми на тарикатите дето теглеха кредити в швейцарски франкове, а после реееев :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 0
albobo76
преди 8 години
Фондовете са създадени за финансово неграмотните, който е грамотен няма нужда от фонд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Един Българин
преди 8 години
Принципно сте прав, лошото е че при фондовете често доходността е много под нулата и докато си върнете парите или излезете на печалба минават години (изкл. беше преди кризата). Съответно колкото и неграмотен да е човека като губи е тъпо да ползва фондове. Последните не съм сигурен дали губят от некадърност, дезинформация в полза на друг икономически субект или целенасочено крадат парите ни. За съжаление кражбите са факт, колкото и да ни облъчват вестници и телевизия . . . Печелят някои световно неизвестни фондове с малък капитал в момента, но до кога? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 9
LuckyYou
преди 8 години
Напълно нормално е като ти дават 1% по депозита в банката да си преместиш парите в инвестиционен фонд. Друго си беше като в КТБ непреференциален депозит се олихвяваше с 8.25% на година, добри времена бяха. Убиха ни рахата :D Това беше лихва, по-голяма от инвестиция в облигации, какво да говорим :DТа инвестициите във фондове ще растат с много високи % в следващите, месеци, години... Но има и друго - тъй като 2 млрд. лева са много малко, на фона на 40 млрд. в банките - аз не очаквам, че като абсолютни стойности ще има големи премествания на капитали - по простата причина, че българинът е достатъчно финансово неграмотен да си държи парите в банките, та дори и на 0.5% лихва, например...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още