IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионната реформа на финалната права

Какви компромиси за пенсионирането да очакваме след днешното заседание на кабинета

08:57 | 20.05.15 г. 2
Пенсионната реформа на финалната права

Пакет от промени в пенсионната система, който трябва да влезе в сила от следващата година, ще приеме днес правителството, за да го внесе за окончателно одобрение в Народното събрание. На заседанието днес са поканени  работодатели и синдикати.

Миналата седмица социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество не можаха да постигнат съгласие по предложените параметри на пенсионната реформа, а правителството обяви възможност за смекчаване на позициите.

След продължилите четири месеца обсъждания по параметрите на пенсионната система се оказа, че нито бизнесът е склонен да отстъпи от позицията си за това да не се увеличават осигурителните вноски, нито синдикатите са склонни да приемат безусловно повишаването на възрастта за пенсиониране. Макар и експерти да са категорични, че реформата не трябва да се свежда до тези два показателя, именно те са "ябълката на раздора". Друг изключително спорен момент е предложението за въвеждане на възраст за пенсиониране в силовите ведомства и ограничаване на ранното пенсиониране за тежките категории труд.

В аванс социалният министър Ивайло Калфин обяви, че кабинетът е склонен да смекчи първоначалните предложения.

Социалното министерство първоначално предложи увеличение на осигурителните вноски за период от 12 години напред с общо 4,5 процентни пункта, като през година се увеличава с 0,5 вноската за фонд "Пенсии" и на следващата година - с 0,2 процентни пункта вноската за фонд "Безработица".

КНСБ и КТ "Подкрепа" подкрепиха увеличаването на осигурителните вноски. Според Пламен Димитров обаче стъпката за увеличение на вноската за фонд "Безработица" може и да е по-висока и да достигне до 3 процента като вноската за фонда да расте не с 0,2 на сто през година за следващите 12 години, а със стъпка 0,5 на сто.

Затова преди дни правителството оповести, че е склонно да направи някои отстъпки пред бизнеса и синдикатите, за да се постигне компромис и да се приемат параметрите на пенсионната реформа. Според смекчения вариант осигуровките за пенсия ще се увеличат с 2, а не с 4,5%, каквото беше първоначалното предложение – с 1 пункт от 2017 г. и с още 1 от 2018 г. Пенсионната възраст за работещите първа категория труд пък се предлага да се увеличи до 55, а не 57 години, каквото беше първоначалното предложение.

Смекчен е и вариантът за увеличаването на възрастта за пенсиониране за полагащите втора категория труд – до 60 вместо 62 години. Обсъден е и вариант пенсионната възраст за жените, работещи трета категория труд, да се вдига по-плавно. Друга идея е възрастта за полицаи, военни и пожарникари да стане 53 години, а не 55 години.

Синдикалната федерация на служилите в МВР също предложи компромис за пенсионирането на полицаите. Синдикатът иска оперативните служители от системата да се пенсионират на 50 години, а служителите от администрацията – на 53 години, като възрастта влезе в сила от 2018 г. За служителите, които са работили на терен, а после са продължили на друг пост в системата на сигурността, се предлага да има компенсации – за всяка година прослужено време да се приспадат по два-три месеца от възрастта за пенсиониране за труда втора категория.

Преговорите по реформата в сектор " Сигурност " за по-ранно пенсиониране ще продължат само, ако ясно се отчита разграничението между типовете труд в сектора. Категоричната позиция бе изречена от социалния министър Ивайло Калфин вчера.

Предложенията на социалното министерство за условията на пенсиониране в третата масова категория остават същите, има нови варианти за хората при преференциален режим на пенсиониране, каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Той уточни, че е предложил на синдикатите вариант за възрастта за пенсиониране на категорийните работници, тъй като там са били основните им възражения.

По думите му разговорът за сектор "Сигурност" вече се води много време и ако може да продължи, то трябва да е само на основата на ясно разграничение на типовете труд в сектора.

Отпорът срещу предложенията за пенсиониране е голям както от страна на работещите в първа и втора категория труд, така и от служителите в сектор "Сигурност". Включително електромонтьори от "ЕНЕРГО-ПРО" във Варна протестираха срещу подготвяната от правителството пенсионна реформа. Електромонтьорите, които са с втора категория труд и сега се пенсионират на 57 години, не приемат тя да се увеличи.

Няма да се постигне финансова устойчивост на пенсионната система при сега заложените параметри, предложени от социалното министерство за пенсионната реформа, смята председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

Стъпките, които се предлагат за пенсионната система, са символични и това се вижда, като се изчисли какъв допълнителен приход ще донесат те в системата, не се запушват основни пробойни, смята председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Според Божидар Данев работодатели и синдикати са се споразумели да остане заложеното увеличение на осигурителните вноски за фонда "Пенсии" и до 2017 г. те да нараснат с две на сто. Данев коментира, че синдикатите са отстъпили, заради нов вариант в условията за пенсиониране на категорийните работници, съобразен с техните искания, допълва БТА.

Според меморандума с правителството на Бойко Борисов от 2010 г. се предвижда нарастване на вноските с два процентни пункта от първи януари 2017 г. за втория пенсионен стълб, отбеляза Гонева. По думите й това нарастване е част от цялостна схема, която отдавна е в небитието. Работодателите са склонни да "преглътнат" тези два пункта, които обаче да не отиват във втория стълб, а да бъдат във фонда "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване, отбеляза експертът на КНСБ.

От КНСБ държат на потребността за възстановяване на размера на осигурителните вноски и считат, че предложеното от министър Ивайло Калфин увеличение на осигурителните вноски в период от 12 години общо с 4,5 процентни пункта е скромно. Въпреки това приветстват тази стъпка. Според Гонева новите предложения в условията за пенсиониране на категорийните работници са също в сферата на обещанията и все още не са записани в законопроект.

Според Васил Яначков от федерацията "Металици" към КНСБ обаче е постигната договорка разликата между възрастта за пенсиониране на работещите от първа спрямо трета категория да е десет години, а на работещите от втора спрямо трета категория да е пет години, като така възрастта се предвижда да стане 55 години за първата категория и 60 години - за втората.

С проектопромените се премахва възможността за зачитане на осигурителен стаж четири години за петгодишен при осигуряване на повече от едно основание.

Темата за пенсионната реформа може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Нещата не може да се разглеждат поотделно Ще дам пример със САЩ - през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес.Средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността - значи трябва да работя 10 пъти по-малко или да взимат 10 пъти повечеСъгласен съм 30 пъти но 277 пъти е много разликаКъде се губят парите ??? - 23 трилиона за спасяване на банките и т.н. обяснил съм подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Темата е голяма и малко сложна но основното е ,че трябва да се подържа безработицата до 2-3% и аз знам да се подържа - столетияНаскоро икономическият отдел към ООН предложи 4-дневна седмица и очаквах от тях нещо по-задълбочено защото това е за накрая тоест намаляването на раб.време е с цел повече раб.места но преди това забрана на офшорки и т.н. регулации и семейно прогресивно облаг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
За справка 2000год. вноските са 32% а днес са 17% и затова КНСБ иска повече увеличение но трябва и реформи Може държ.система да се настрои малко като частната тоест всеки да си има лична партида и например 50% от вноските да може да се наследяват и т.н. да наподобява малко на частнитеНо трябва да се кажат още фактите - у нас продължителността на живота е 75год. а в Испания и Италия е 83год. тоест не може да се пенсионираме на една и съща възрастЕстествено трябва и минимален праг за годините например 52год. и т.н.Темата е голяма но от юридическа гледна точка става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още