IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи дългосрочния рейтинг на ПИБ с три стъпки

Действията на агенцията са във връзка с нейния преглед на държавната подкрепа за банките в глобален план

16:34 | 20.05.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch понижи дългосрочния рейтинг на ПИБ с три стъпки

Международната кредитна агенция Fitch понижи дългосрочния рейтинг на Първа инвестиционна банка с три стъпки – от ВВ- на В- със стабилна перспектива. Намален е рейтингът за подкрепа от 5 на 3, както и т. нар. Support Rating Floor – от ВВ- на „No Floor”. Краткосрочният рейтинг остава В, а т. нар. Viability Rating - b-.

Действията на агенцията са във връзка с нейния преглед на държавната подкрепа за банките в глобален план. Fitch посочва също слабости в корпоративното управление, висока концентрация при кредитополучателите, влошаващо се качество на активите, ниска рентабилност и умерена капитализация. 

От рейтинговата агенция отчитат, че ликвидността на ПИБ към момента е задоволителна. Положително е също, че банката прилага план за преструктуриране, изискан и одобрен от Европейската комисия при отпускането на държавна помощ за финансовата институция. Отбелязва се обаче, че резултатите от прилагането на този план ще са налице в средносрочен план. Основният положителен ефект от плана за преструктуриране ще е намаляване на риска при новите кредити, отпускани от банката. Въпреки това обаче остава риск от старите експозиции с голям размер и дългосрочен характер.

Днес Fitch понижи кредитните рейтинги на редица европейски банки с аргумента, че неотдавнашните законодателни, регулаторни и политически инициативи са понижили значително вероятността за оказване на държавна подкрепа за търговските банки от Европейския съюз. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
През юни 2014 г. държавата отпусна на ПИБ 1,2 млрд. лева вследствие на масовото теглене на ликвидност след практическия фалит на КТБ.

През ноември ЕК разреши удължаване на ликвидната подкрепа за банката, вече редуцирана до 900 млн. лeва, до май 2016 г., като част от помощта ще бъде изплатена в рамките на 12 месеца оттогава.

До следващия май ПИБ няма право да изплаща дивиденти, както и да придобива предприятия и да използва агресивни търговски практики.

Нетният резултат на банката за 2014 г. е печалба от 30,5 млн. лв., спрямо печалба от 25,9 млн. лeва за 2013 г., или подобрение с около 5 млн. лeва (+18%). През първото тримесечие на тази година ПИБ отчете 49% годишен спад на брутната печалба до 1,652 млн. лeва.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
zap
преди 8 години
тя перспективата на Булбанк (от Fitch) от доста години е негативна (до миналия месец), но някак си медиите не акцентираха на този факт ... защо ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
marto76
преди 8 години
Фич е намалил и кредитния рейтинг на УниКредит, като е сложил и негативна перспектива, но не виждам от това да се правят някакви драми?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Mammita
преди 8 години
Имам лекото чувство, че май всяка медия си е превела и разтълкувала съобщението на Фич както й дойде. Ето какво пък казаха по БТВ, заедно с официалноот становищв на банката. Всъщност се оказва, че има някаква промяна на методологията, по която се свалят поголовно рейтинги. http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/ikonomika/fich-ponizhi-kreditnija-rejting-na-parva-investicionna-banka.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
"висока концентрация при кредитополучателите, влошаващо се качество на активите,"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още