IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Растящото неравенство продължава да подкопава икономическия растеж

През 2013 г. разликата в доходите между най-богатите 10% и най-бедните 10% от населението е близо 10 пъти

18:13 | 21.05.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР: Растящото неравенство продължава да подкопава икономическия растеж

През последните десетилетия се засили неравенството в доходите, което подкопава икономическия растеж и което може да бъде променено само чрез широк набор от правителствени мерки, включително чрез по-високи данъци за богатите, твърди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Wall Street Journal.

Седем години след публикуването на свой основен доклад, който разкрива, че неравенството сред най-развитите държави след 80-те години на ХХ век расте плавно, базираната в Париж институция прие повишението на това, което тя нарича „нестандартна“ безработица, и острия спад на дела на средноквалифицираните и средноплатени работещи за своя основна кауза.

Това контрастира с други изследвания по проблемите на неравенството, които се фокусират върху ръста на доходите на най-богатия 1% от световното население.

„През последните десетилетия близо 40% от населението в долния край на разпределението на доходите извлече минимални ползи от икономическия растеж в редица държави“, гласи документът на ОИСР. „В някои случаи доходите на нископлатените спадат в реално изражение. Когато подобна голяма група от населението извлича толкова малко ползи от икономическия растеж, социалното недоволство се увеличава, а доверието в институциите отслабва.“

Според ОИСР ръстът на неравенството в десетилетията преди 2008 г. продължава. Докато през 80-те години горните 10 процента от богатите имаха доходи 7 пъти по-големи от долните 10%, то през 2013 г. сред 34-те страни членки на ОИСР съотношението вече нарасна до 9,6 пъти. В САЩ през 2014 г. съотношението се увеличава до 18,8 пъти от 15,1 пъти през 2007 г. По това ниво на неравенството най-голямата икономика в света е изпреварена единствено от Мексико.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 4
nobel
преди 8 години
Коя твоя теза, защото аз не виждам нито една?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 8 години
говориш ми много шаблонно без никакви разсъждения, но поне потвърди една от моите тези, макар и само в частен случай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 10Нещата се знаят и в Давос(2014г.) свет.икономисти бяха категорични и МВФ признаха http://***.dw.de/новите-прозрения-на-мвф/a-17488238Проф.Пикети го доказа емпирично - http://***/article?id=428257 както и нобелиста проф.Стиглиц в книгата ''Цената на неравенството''И съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Моята идея е е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък луксс цел 6% бюдж.излишъци защото доклада на ООН е грешен - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Трябва 6% да се инвестират 15год. в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегнат 3-те катастрофи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Данните са малко подвеждащи и затова ще дам точните факти - през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес. Средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността. Между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%Вчера излезе факта ,че 25% от работещите в света взимат по 2 долара на ден ?! - какво увеличение на крайното търсене може да има с 2$ Г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го обяснява добре - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/Като цяло в една затворена система не може да има постоянен растеж на БВП и потреблението защото хората нямат по два стомаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
khao
преди 8 години
Да, така пише в статията, но аз не съм съгласен с тези действия и за това в първия коментар написах че се дължи заради некомпетентен политически елит ... то е ясно че с по големи данъци няма да стане или с по големи помощи към бедните.... друга ми беше идеята, запитай се що бедните стават по бедни и как може да ги направим небедни (без помощи следствие на по високи данъци)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
Sakamano
преди 8 години
Неравенството винаги е съществувало, но през последните няколко десетилетия беше на географски принцип, а сега се връща към нормалното състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
nobel
преди 8 години
Значи трябва да започна съвсем от начало. В статията се казва, че положението може да бъде променено чрез широк набор от мерки, включително чрез по-високи данъци за богатите. Извинявай за идиотския въпрос, ама данъците не бяха ли вземания. Значи ще се взема. Е, аджеба, като ще се взема - няма ли на някой да се дава, или парите, които се вземат от богатите ще бъдат изгаряни. С едничката цел богатите да станат по-малко богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
khao
преди 8 години
ама ще ти дам жокер ... проблема е че част от богатите не трябва и не заслужават да са богати. С богатството идват и задължения към обществото в което живееш (нямам предвид под някви по тежки данъци и подобни комунистически идеи)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 8 години
не те разбрах баш, щото в първия ред изказваш две тотално противоположни съждения, но никой не говори за това да се вземе нещо от някой и да се даде на друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 12
nobel
преди 8 години
Проблемът не е, че се увеличава неравенството. Проблемът е, че бедните стават все по-бедни. Богатите не пречат в случая и ако вземем от тях и раздадем на бедните това с нищо няма да подобри нещата. Смятал ли е някой колко можем да смъкнем от богатите чрез данъци. Ще бъде крайно недостатъчно и освен това чисто по комунистически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още