IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разделянето на HP може да коства още 400-450 млн. долара

Компанията отчита спад на приходите и на печалбата през второто си фискално тримесечие

09:47 | 22.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разделянето на HP може да коства още 400-450 млн. долара

Предстоящият сплит на американския технологичен концерн Hewlett-Packard Co. на две отделни компании ще струва милиарди долари, но същевременно ще се постигнат и икономии на разходите в размер на около 1 млрд. долара, съобщи компанията в четвъртък, цитирана от Wall Street Journal.

Компанията от Силициевата долина официално ще се раздели на две публични дружества от 1-ви ноември: HP Inc. ще бъде компанията за PC-и и принтери, а Hewlett-Packard Enterprise ще продава бизнес софтуер, сървъри и мрежово оборудване. HP обяви, че ще похарчи 1,8 милиарда долара за преструктурирането и още 950 млн. долара под формата на данъци, за да постигне разделянето.

По време на представянето на финансовите резултати за второто тримесечие, приключило на 30 април, компанията предупреди, че може да има допълнителни разходи до 400 млн. - 450 млн. долара заради „диссинергията“, която ще се появи заради разходите за дублиращи се функции.

„Тези разходи са резултат от необходимостта да се дублират редица корпоративни функции: например налага се да имаме двама главни финансови директори, два финансови отдела, два борда на директорите“, заяви Кати Лесяк, главен финансов директор на HP.

Същевременно става ясно, че през второто фискално тримесечие (до края на април) приходите се свиват със 7% до 25,5 млрд. долара (22,6 млрд. евро) на годишна база. Без влиянието на силния долар, който свива приходите от чужбина, спадът би бил от 2%. Печалбата на акция в размер на 87 цента на акция, надмина очакванията, а HP запазва перспективата си за годината. Книжата на компанията, които отчитат спад от 16% от началото на годината, поскъпнаха с 1,1% до 34,21 долара в следборсовата търговия. Печалбата спада с 21% до 1 млрд. долара. Нетната печалба се свива от 1,27 млрд. долара до 1,01 млрд. долара.

Поделението за персонални компютри понася сериозен удар, като приходите спадат с 5 на сто. Софтуерното поделение също не показва по-добри резултати, като приходите спадат с 8 на сто.

Въпреки това главният изпълнителен директор Мег Уитман подчерта някои подобрения. Приходите на базираните на Intel сървъри - бизнес, който спадаше през последните години - се покачват с 11 на сто на годишна база. „PC пазарът е слаб, но спечелихме пазарни дялове в редица региони, във всяка продуктова категория“, пояснява тя.

Междувременно HP обяви, че ще продаде мажоритарния си дял в редица свои компании в Китай за 2,3 млрд. долара на принадлежащия към университета Tsinghua концерн Tsinghua Holdings.

През последните няколко години напрежението между САЩ и Китай ескалира поради взаимното подозрение за вероятни хакерски наблюдения на телекомуникационните и интернет мрежите чрез техника, предоставяна от съответните технологични компании.

През 2012 г. Америка представи доклад, в който се твърди, че телекомуникационното оборудване на Huawei Technologies може да бъде използвано за шпиониране на американците. Докладът препоръчва американските оператори да избягват използването на технологиите на Huawei. От своя страна, китайската компания отрече критиките по отношение на нейното оборудване.

В Kитай американските доставчици на технологична инфраструктура, включително HP и International Business Machines Corp. (IBM), са изправени пред редица предизвикателства, отчасти защото държавните агенции и важни индустрии все по-често предпочитат местните производители като Huawei. 

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
трябва да се смени целия мениджмънт и може да тръгнат нещата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още