IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ: Нужни са законови промени за по-бързо изкупуване на съоръжения

Преди дни КЗК глоби компанията с 1,25 млн. лева за отказ да изкупи съоръженията, изградени от физическо лице при включването на нова жилищна сграда в мрежата

11:50 | 22.05.15 г. 1
ЧЕЗ: Нужни са законови промени за по-бързо изкупуване на съоръжения

За ускорени процедури при изкупуване на съоръженията, така че да бъдат улеснени инвестициите, се обявиха от ЧЕЗ България и Камарата на строителите в България. На среща двете страни призоваха за промени в Закона за устройство на територията и Закона за обществените поръчки.

„През последните 2 години бяхме подложени на огромен регулаторен натиск да ограничим разходите. Постъпленията ни намаляха драстично и от 100 лева месечна сметка на битов клиент за нас остават едва 68 стотинки”, коментира регионалният мениджър на ЧЕЗ България Петър Докладал, цитиран от пресцентъра на компанията.

Според него събраните средства дават възможност единствено за поддръжка на мрежата и спешни ремонти, но не и за нови инвестиции. Поради ограничените средства се бави и изкупуването на енергийните съоръжения, а това пречи и на развитието на строителния бизнес, отчете още Докладал.

„Необходима ни е предвидима среда, която да ни позволи да инвестираме съобразно потребностите на мрежата, клиентите и бизнеса“, смята той.

Данните на компанията сочат, че през 2012 година и 2013 година държавният енергиен регулатор е одобрил целеви инвестиции на ЧЕЗ в размер на общо 80 млн. лева. В този период компанията е изкупила съоръжения за 90 млн. лева.

Преди дни пък Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби компанията с 1,25 млн. лева заради забавено изкупуване на съоръжения от физическо лице, изградило жилищен имот и поискало включване в мрежата. По закон при това положение електроразпределителното дружество трябва да изкупи изградените съоръжения.

„Ние имаме обща цел - да работим, да инвестираме и да разширяваме бизнеса си. За нас е важно да се намери бързо решение на казуса с изкупуванията”, коментира от своя страна Светослав Глосов, председател на управителния съвет на Камарата на строителите в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
С днешната си сметка установих, че ЧЕЗ абс. незаконно и тайно са вдигнали цената. Обадих се на кол-центъра им, потвърдиха, че е по-висока, но имали право. Пуснах и жалба. Става дума за следното:За дневна от 20,59 ст/квч на 20,7732 ст за квч, а за нощна съответно от 11,777 ст./квч на 11,96 ст./квч, всички цени са с ДДС. Това представлява повишение от средно 1,15%. Повишили са цената за балансиране на електроенергийната система за снабдяване от 0,00256 лв/квч на 0,00409 лв/квч, без ДДС. Това за битови абонати е НЕЗАКОННО и представлява увреждане на интересите на гражданите поне с 0.5 млн. лв. на месец.Ако не се поправят, предстои вкарване на жалба в КЕВР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още