IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Георгиос Папандреу предлага референдум за гръцките реформи

Огромното мнозинство от гърците желаят страната им да остане в еврозоната въпреки понесените от тях страдания, смята бившият гръцки премиер

14:19 | 22.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
И Георгиос Папандреу предлага референдум за гръцките реформи

Бившият гръцки премиер Георгиос Папандреу се присъедини към хора на онези, които предлагат в Гърция да бъде свикан референдум за ратификация на евентуален компромис с кредиторите на страната. Папандреу изказва убеденост, че на него гърците ще гласуват "за", тъй като "искат да останат в еврозоната", съобщава днес вестник Ta Nea, цитиран от БТА.

Правителството трябва да разработи компромис с европейските партньори и да го внесе на референдум. Ако има споразумение с кредиторите, гърците ще гласуват "за", е казал Папандреу пред журналисти на конференция в Лисабон.

Бившият министър-председател на Гърция е подчертал, че "огромното мнозинство от гърците желаят страната им да остане в еврозоната въпреки понесените от тях страдания. Еврото се смята за стабилна валута", казал още Папандреу, изказвайки мнение, че ако гърците кажат "да", ние като страна ще реализираме тази програма и това ще успокои германските данъкоплатци". 

Той е предупредил, че "времето притиска, тъй като в края на май или в края на юни, страната рискува да не може вече да осигури плащания на заплатите на държавните служители".

По-рано през май финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле предложи Гърция да свика референдум за одобрение на болезнените икономически реформи, а иконимическият министър Зигмар Габриел каза, че подобен вот може да ускори вземането на решения. Припомняме, че идеята бе възродена от гръцкия премиер Алексис Ципрас в началото на април, когато за пореден път международните кредитори настояха Атина да спазва договореностите. Сега обаче Атина обяви, че не планира за момента организиране на подобно допитване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
fall
преди 8 години
Ето това е демокрация в действие, референдум дали да има реформи.А ние навремето като се събраха службите на кръглата маса 90-та година ни казаха че ще правим преход и реформи и хич нямаше ни референдум ни допитване до народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още