IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина орязва с 40% заплатите на директорите на Гръцкия стабилизационен фонд

Размерът на техните възнаграждения е провокация за гръцкото общество във времена на строги икономии, смятат от Министерството на финансите на страната

16:40 | 22.05.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Атина орязва с 40% заплатите на директорите на Гръцкия стабилизационен фонд

Останалата без пари Гърция ще ореже заплащането на изпълнителните директори на фонда за спасение на банки с 40%, тъй като размерът на техните възнаграждения е „провокация“ във времена на строги икономии навсякъде по света, съобщава Министерството на финансите на страната, цитирано от Ройтерс.

Гръцкият стабилизационен фонд (Hellenic Financial Stability Fund, или HFSF), финансиран от помощния пакет за страната, е спасителният фонд, който рекапитализира големите гръцки банки и покри разходите по затварянето на други, окачествени като нежизнеспособни.

„Министърът (на финансите Янис Варуфакис – бел. ред.) разбира, че позициите с големи отговорности трябва да бъдат възнаграждавани подобаващо, но заплатите в HFSF са провокация за гръцкото общество, когато доходите в публичния и частния сектор се свиха“, гласи становище на гръцкото финансово министерство.

С този ход ведомството ще спести над 300 000 евро годишно. Като цяло Гърция предприе редица еднократни мерки, с които да спести разходи на фона на ограничената ликвидност.

Намаляването на заплащането трябва да получи одобрението на кредиторите на страната, а Варуфакис информира ръководителя на работната група на заместник-финансовите министри на еврозоната Томас Вайзер, като не очаква възражения, поясняват от Министерството на финансите.

В момента HFSF си търси нови председател на Борда на директорите и главен изпълнителен директор, след като Христос Склавунис и Анастасия Сакелароу напуснаха тези постове по-рано този месец.

Годишната заплата на изпълнителния директор на HFSF в момента е 215 000 евро, а председателят на Борда взима 175 000 годишно, коментира представител на Фонда.

Всичко за дълговете на Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
2012
преди 8 години
Остави го арменеца. Банката която управлява е частна и може да му плащат каквато заплата си искат.. Вземи погледни държавния служител Искров който взима 90 000 лв./месечно или 46 000 евро което по централния курс прави 552 000 евро годишен доход. Сега вече сравнявай годишната заплата на изпълнителния директор на гръцкия стабилизационен фонд на банките която в момента е 215 000 евро и това което получава шена на БНБ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
marto76
преди 8 години
300 000 евро годишно била огромна сума ли? Че тук в България един човек с името Левон Хампарцуцумян взема по 100 000 лева месечно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Ама ти май пак не си прочел статията. Не става дума за възнаграждение, а че ще бъдат спестени 300 000 евро годишно. Възнагражденията са по-малки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
bgMan
преди 8 години
300 000 евро годишно са смешно малко възнаграждение като се има предвид стойността на средствата, за които се грижат тези хора.Хубаво, ще орежат възнагражденията им и познайте после какво ще се случи с управлението на стабилизационния фонд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
300 000 евро годишно? Че то това огромна сума. Много ще зарадва кредиторите и ще взриви световните борси. Да не сте объркали пак нещо с нулите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още