IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертава се рязък спад на украинските туристи в България

Сред причините се сочи драстичното намаление на цените в основните ни конкуренти на този пазар

17:31 | 22.05.15 г. 1
Очертава се рязък спад на украинските туристи в България

Тази година се очаква украинците, които ще почиват в България, да бъдат с две трети по-малко от миналата, като ще се запазят единствено детските лагери. Това коментира почетният консул за Бургас Димитър Караненов, цитиран от БТА.

Като причина той посочи драстичното намаляване на цените в основните ни конкуренти на този пазар - Турция, Тунис, Египет, Мароко. Проблем за украинските туристи са и визите за България срещу липсата на такива за Турция и отпадането им за Хърватия по време на активния сезон.

Заради обезценяването на местната валута Украйна въвежда и допълнително 9-процентно мито на вносните стоки, което вдига цените им, коментира и почетният консул за Пловдив Димитър Георгиев. Това ни кара да предлагаме стоките на минус, но с надеждата да запазим позиции за по-добри времена, коментира Георгиев.

Пред журналисти в Пловдив посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи, който бе в града във връзка с традиционната му среща с почетните консули за страната от Пловдив, Русе и Бургас, каза, че през 2014 година българските черноморски курорти са посетени от около 247 000 украински туристи, като с транзитно преминаващите броят им достига близо 370 000 души. Този туристопоток обаче е от 6 до 8 на сто по-малко в сравнение с предходната година, твърди Балтажи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Вероятно за сметка на туристите ще нарасне чувствително броя на имигрантите , особено след обевяването на Българската Народна Република в Бесарабия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още