IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС подкрепиха Южния газов коридор, заобикалящ Русия

На срещата на върха в Рига бяха подкрепени и реверсивните доставки на газ за Украйна

19:52 | 22.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Лидерите на ЕС подкрепиха Южния газов коридор, заобикалящ Русия

Срещата на върха на Източното партньорство в Рига подкрепя създаването на Южен газов коридор, който да съедини Европейския съюз с каспийските региони, заобикалящ Русия, както и за реверсивно подаване на газ за Украйна, съобщи БТА. Това е записано в заключителната декларация от форума, цитирана от ТАСС.

Текстът в газовия параграф от декларацията не е претърпял промяна спрямо предварително подготвения проектодокумент за срещата, отбелязва руската агенция.

Участниците във Форума приветстват откритите възможности за реверсивни доставки на газ за Украйна от Полша, Унгария и Словакия, е посочено в документа.

Те подкрепят и създаването на съединителни газови и електрически транспортни инфраструктури (тръбопроводи с местно значение и електропроводи - бел. ред.) както във вътрешността на ЕС, така и между ЕС и страните от Източно партньорство, гласи декларацията.

В документа е подчертано, че участниците в срещата "приветстват напредъка в изграждането на енергийни инфраструктурни проекти, включително Южния газов коридор, особена роля за чието създаване има Азербайджан.

Участниците в срещата на върха приветстват и продължаващата работа по разширяването на Южно-кавказкия, Трансанадолския (TANAP) и Трансадриатическия газопровод (ТАР).

Южният газов коридор е един от приоритетните проекти за ЕС, който предвижда транспортирането на газ от Каспийския регион през Грузия и Турция в европейските страни, заобикаляйки Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 8
michaelis11
преди 8 години
Оффф тва малко става като бразилски сериал, кво ше "заобиколят" *** като топлата вода идва именно от там ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още