IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е за дискусия за данъчната политика, смятат икономисти от БАН

Банковият надзор да бъде реформиран, се препоръчва в годишния доклад на Института за икономически изследвания

15:09 | 25.05.15 г. 11
Време е за дискусия за данъчната политика, смятат икономисти от БАН

Време е данъчната политика на страната да бъде преосмислена и това да стане чрез обществена дискусия. Това заявиха на пресконференция учени от Института за икономически изследвания при БАН, които представиха поредния годишен доклад за развитие на икономиката.

България не е в криза от доста време насам, въпреки че през последните години живеем с усещането за криза, заяви един от авторите на доклада - доц. Виктор Йоцов. Той коментира, че е време също така за дебат какво правителство искаме - малко или голямо (б. р. колко публични средства да разпределят управляващите). „Много икономисти искат малко правителство, броят дните за свобода от правителството, но трябва да има условия за това, а ние не ги създаваме“, коментира той.

Според него имаме неблагоприятно съотношение между преки и косвени данъци, плюс отказ от дискусия за данъчната политика.

„Имаме проблеми с данъчните ставки, за което скоро от Европа ще ни направят  забележка, имаме проблем и със събираемостта на акцизите. Така или иначе, данъците в някакъв момент ще трябва да се вдигат“, заяви доц. Йоцов.

Той се аргументира, че социалните разходи нарастват и все повече средства отиват от бюджета към НОИ.

Другият проблем е по думите му е с дълга, който според доклада е удвоен през последните две години.

Според доц. Йоцов проблемът е не толкова в размера на дълга, колкото в темповете, с които той нараства и в това, че не знаем за какво се разходват тези средства по начина, по който ги гласува Народното събрание. 

Виктор Йоцов беше категоричен, че не препоръчва да се вдигнат данъците или да се откажем от плоския данък, а че той и колегите му предлагат дискусия по въпроса. Все пак според него косвените данъци трябва постепенно да намаляват. „Проблемът не е дали данъкът е плосък или не, а дали е 10, 15 или 20%“, уточни той.

Финансовата система успешно преживя кризата с КТБ, но банковият надзор трябва да бъде реформиран, заяви гл. ас. Емил Калчев. Той посочи, че паричният сектор през последните години остана стабилен, включително след банковата паника в България от лятото на 2014 г. и края на  КТБ. В момента обаче ръстът на парично предлагане не стимулира растежа на икономиката, смятат учените.

Проф. Александър Тасев представи данни за външната и вътрешната търговия. Той коментира, че икономиката на България зависи от външните условия и само ако се повторят условията от предкризисния период, може да достигнем предишния растеж от предкризисните години, но това е малко вероятно.

Анализаторът отбеляза, че очакването след кризата износът да възстанови растежа не се е оправдало, защото БВП се формира основно от вътрешното потребление. Спорен него експортът може да участва в ръста на икономиката с от не повече от 2,5%. Проф. Тасев припомни, че около 60% от износа ни са стоки с ниска добавена стойност - суровини, материали, ресурси, а високотехнологичните продукти, които изнасяме, са между 4 и 6%, с което изоставаме дори в сравнение със страните от бившия соцлагер.

ЕС продължава да ни е основен партньор за около 60% от износа и вноса, но заради процесите на дефлация и стагнация в Европа нашият износ имаше проблеми, отчете проф. Тасев.

В същото време внасяме основно от Русия – 15,2%, основно енергийни суровини. Другият проблем е, че продължаваме да сме конкурентни заради ниските заплати.

Икономистите отчетоха, че на трудовия пазар има плавно подобрение на заетостта и плавно намаление на безработицита, която според тях се очаква към края на 2017 г. да падне под 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
mick
преди 8 години
"Не знам колко е данъка върху имотите, обаче този с имот за 500 хиляди лева, нали е платил данъци върху доходите си преди да си купи имот за 500 хиляди лева?" - Първо няма гаранция, че е платил каквито и да е било данъци. Второ - това, че си платил преди години еди какви си данъци, не значи, че трябва от там насетне да ползваш наготово инфраструктурата - да ти я градят без пари, да ти я поддържат без пари. Щото тая инфраструктура около имота ти - струва пари, много пари. И тя е най-вече за твое удобство. Че даже детската градина до имота ти е пак за твое удобство, възпитателките там са пак за твое удобство. Училището. Болницата. Няма нужда да ходиш на другия край на България.. МВР - пазят теб и имота ти.. Армията - и тя пази имота ти.. Даже съдът - помага повече на теб, отколкото на този без имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се каже всичко за да има дискусия за да се вземе информирано решениеКонкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция, от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция - по данни на Евростат за 2010 г. страната ни потребява 853.774 кг. нефтен еквивалент за 1 000 евро БВП.За сравнение енергийната интензивност на датската икономика например е 104.05 кг. нефтен еквивалент за единица БВП ,Ирландия (112.367 кг.) и Великобритания (115.469 кг.) - естествено това не е точен критерий защото финансовата ''индустрия'' влиза във БВП.Още факти ''за производството на продукция за 1000 долара в България се изразходват 2.6 тона условен петролен еквивалент, в Естония е 0.4 т, в Хърватска - 0.5 т, Латвия - 0.5 т, Унгария - 0.6 т, Полша - 0.7 т, Чехия 0.8 т '' - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/prognosis2020/016Chapter14.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 8Ето графика - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseна която се вижда колко е БВП-то на един работещ тоест при 2 пъти по-голям БВП в Германия разликата в минималните заплати е 8 пъти а Румъния има по-малък БВП но миним.заплата е по-голяма от България - http://de.statista.com/statistik/daten/studie/37401/umfrage/gesetzliche-mindestloehne-in-der-eu/ 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО7 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНООписал съм всичко в коментар 1 и 8 тук - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Трябва дискусия но преди това да се сложат фактите на масата Проф.д.ик.н.Иван Ангелов - ''Разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и на елементарната справедливост.Делът на бюджетните разходи в БВП през 2013 г. беше 38,9%, а в бюджета за 2015 г. са предвидени 39,8%, заедно с вноските в ЕС и при 3% дефицит. Делът на бюджетните приходи е около 36% от БВП.Средното в ЕС през 2013 г. по разходите е било 48,5%.В някои от страните членки е както следва: Словения 59,7%, Финландия 57,8%, Франция 57,1%, Дания 56,7%, Белгия 54,4%, Швеция 53,3%, Австрия 50,9%, Италия 50,5%, Португалия 50,1% и т.н. - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-Balgariya Средното равнище на корпоративния данък в ЕС е 2,5 пъти по-високо от нашия, а на данъка върху доходите на физическите лица 4 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
vstoykov
преди 8 години
Счетоводството на много от фирмите се води само заради данъчното облагане. Повечето малки и средни фирми имат един собственик и счетоводството може почти да изчезне (да се опрости) с премахването на данъка печалба на фирмите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
vstoykov
преди 8 години
Така, както има таван за данъка "осигуровки" (осигурителен рекет), така трябва да има таван и за други данъци - данък върху дохода (напр. тези с над 10 000 лева месечно да не плащат данък за горницата над тази сума), данък върху имота (тези с имоти за над 1 милион лева да не дължат данък за горницата над 1 милион).Също така е добре да се премахне данъка върху печалбата на юридическите лица - защото само заради данъка върху печалбата на юридическите лица се прахосват ценни ресурси в счетоводство и данъчно планиране. Ако махнат данъка печалба за юридическите лица много продавачи на услуги по регистрация на офшорни фирми (както и счетоводители, адвокати, специалисти по данъчно планиране и т.н.) ще спрат да работят тази работа и ще си намерят по-интересно и продуктивно занимание - примерно да пишат софтуер за изкуствен интелект на роботи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
vstoykov
преди 8 години
"един работещ на 400 лева заплата на месец плаща повече данък/ДОД/, отколкото един собственик на имот за 500 хил. лева, че и повече"Не знам колко е данъка върху имотите, обаче този с имот за 500 хиляди лева, нали е платил данъци върху доходите си преди да си купи имот за 500 хиляди лева? Данъците, които е платил със сигурност са били повече от тези, плащани от работещия беден с 400 лева заплата.Плоският данък всъщност е пропорционален (това е правилното му име). Истинският плосък данък би бил еднакъв за всички (примерно 500 лева на месец). Пропорционалния данък има еднаква ставка за всички - например 10% - този, който получава повече доход плаща повече данък, пропорционално на дохода. Това обаче не е справедливо - редно е да има таван. Например тези с доходи над 10 000 лева на месец да не плащат данък за горницата над 10 000 лева. Защото не е редно да плащаш повече, при положение, че не получаваш повече от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Ако ще има дискусия трябва да се определят първо кой има полза от държавата и да се оцени тая полза, за да може този с по-голямата полза да плаща съответно повече. А не да се гледа тавана и да се облагат тия които имат най-малка полза от държавата. Щото ще избягат. А тия които не могат да избягат, просто ще използват всякакви начини да намалят плащанията. Просто защото нямат полза от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
mick
преди 8 години
В момента има голямо разминаване в това кой плаща данъци и кой потребява услугите на държавата. Плащат работещите/ДОД/ и консумиращите/ДДС и акцизи/ , а тия които потребяват благата са собствениците, колкото и странно да изглежда - щото цялата инфраструктура на държавата се прави от имоти до други имоти/пътища, улици/, до имоти - болници, училища.. съдилища. Охраната се прави не само за хората но и за имотите и собствеността. МВР и армията пази хората, но пази и собствеността на хората. Т.е. навсякъде този който има повече собственост получава от държавата повече облаги.. реално обаче плаща много малко данъци.Например - един работещ на 400 лева заплата на месец плаща повече данък/ДОД/, отколкото един собственик на имот за 500 хил. лева, че и повече. И може да се каже, че този работник плаща инфраструктурата около имота на тоя собственик. Щото естествено парите които се плащат от собственика на имота не стигат до никъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
vstoykov
преди 8 години
Като вдигнат данъците кой ще ги плаща? Икономистите от БАН ли?Тези за крива на Лафер не са ли чували? В момента на работещите на трудов договор им се отнема близо половината доход (след облагане с няколкото вида осигуровки и данък върху дохода, останалото се облага и с ДДС 16,66%* от изхарчените пари, които за бедните хора са равни на доходите, отделно и акцизи, данък върху имуществото и отпадъците и всевъзможни такси за паспорти и други - общо около 50% от разхода на работодателя във връзка с труда и неговото облагане се отнема от държавата).Когато ефективната данъчно-осигурителна ставка нараства над определенена стойност, събраните данъци намаляват. * За глупавите пояснявам, че 20 лв от 120 лв не е 20%, а е 16,(6)%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още