IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна – година след началото на войната

Страната е изправена пред колапс, като трябва да се справи едновременно с три икономически кризи

15:57 | 25.05.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Наскоро демонстранти издигнаха една гигантска бесилка в Киевския правителствен квартал. Те протестират срещу нарастването на разходите за газ и отопление. Правителството увеличи таксата за отопление с цели 66%. За газ обаче се искат с цели 280% повече пари. Посланието на демонстрантите е ясно – това вече е прекалено, пише в свой анализ германският Der Spiegel. 

Точно преди година Петро Порошенко бе избран за президент. Той бе известен с това, че разбира от икономиката. Като производител на сладкарски изделия той натрупа цяло състояние. Но засега и той не може да спре катастрофата на икономиката.

Икономическият продукт се срина със 17,6% през първото тримесечие. През последното тримесечие на 2014 г. вече имаше спад от 14,8%. За 2015 г. се очаква икономиката да се свие с 8,5%. Последният растеж страната реализира през далечната вече 2011 година.

В действителност страната трябва да се справи не с една икономическа криза, а с цели три наведнъж. Става дума за преките последици от войната, която докара производството в Източна Украйна до застой. В допълнение към това идва и прекратяването на отношенията с досега най-важния търговски партньор – Русия. И това не е всичко – следва да се добави и тежката от години структурна криза на украинската икономика.

Да се овладее всеки един от тези проблеми ще бъде истинско предизвикателство. Кризисните огнища обаче се подсилват взаимно - с драматични последици за населението и правителството. То ще трябва да се справи и с наследството, оставено от неговите предшественици.

Например покера с дълга: Киев заплашва да наложи мораториум за външния си дълг.  Парламентът вече одобри съответния закон. Посланието е ясно - или вие доброволно ще се откажете от част от вземанията си, или ние просто няма да платим нищо.

Това е доста дързък и според президента на Русия Владимир Путин нагъл подход, или може би е акт на самозащита? Голяма част от дълга е натрупал падналия от власт клептократ Виктор Янукович. Руснаците предоставиха 3 млрд. долара, като те са дадени с лихва, наполовина по-ниска от обичайната ставка. Около 7 млрд. долара са предоставени от Franklin Templeton. Американският инвеститор залагаше на това, че Янукович ще се осмели да стартира реформи в страната, но сбърка в предположението си.

Предишните правителства умишлено задържаха разходите за отопление и за газ изкуствено на ниски равнища, защото искаха да спечелят благоразположението на избирателите. Украинците плащаха далеч по-малко, отколкото плащаше Киев на Москва за вноса на природен газ. Разликата, разбира се, се покриваше от държавната хазна: през 2012 г. ставаше дума за 10 милиарда долара, или иначе казано - невероятните шест процента от икономическия продукт.

През следващата година с помощта на нови увеличения на цената правителството иска да постигне пълен баланс и да не субсидира потребителската цена. Но именно в областта на газа е много показателно как многобройните проблеми на Киев се мултиплицират и се засилват един друг, превръщайки се в перфектната буря. 

Защото Украйна плаща за своя внос на газ в долари. Войната и кризата обаче доведоха до това, че местната валута – гривната, загуби две трети от своята стойност за година и половина. Ето защо междувременно Киев трябва да плаща почти три пъти повече гривни за същото количество газ.

А това се отразява тежко на населението, което и без това страда от обезценяването на парите. Според различни прогнози инфлацията ще стигне 42% до края на годината.

Обикновено когато някоя страна девалвира валутата си драматично, като например Украйна, това има също и положителни ефекти. Така например износът скача, тъй като стоките стават по-евтини и изгодни за чуждите страни. За инвеститорите страната ще стане по-привлекателна, защото наемите и заплатите падат в относително изражение.

В Украйна обаче няма и помен от това. Директните чуждестранни инвестиции през 2014 г. възлизат на 300 млн. долара. За сравнение - през първите два месеца на 2015 г. България е привлякла 128,2 млн. евро. 

„Това е индиректна последица от военния конфликт“, казва Роберт Кирхнер от Deutsche Beratergruppe, неправителствена организация, базирана в Украйна. „Нестабилното положение на страната подплаши много чужди фирми“. 

И износът не отчита нарастване. Напротив – той се срива. Причината за това са разрушените отношения с Русия – стокообменът с някога най-важния търговски партньор се е сринал с 35%. Износът към ЕС пък остава на по-ранното ниво.

Към това трябва да се добави, че индустриалното производство също пострада силно. В областта на Донецк производството се е сринало с 50%, в Луганск – с 87%.

Като цяло конфликтът върна Украйна няколко години назад в развитието. Икономическото производство на глава от населението и пресметнато в долари се е сринало наполовина. Сега възлиза на около 2000 долара на година, докато в съседна Беларус е около 8000 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 8 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Този резултат е очакван още преди преврата. Планиран е. Извърши се с цел заробването им с дългове с последваща приватизация. Еврейските фамилии от САЩ ще си я купят за без пари барабар с наслението /гоите/ :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"К'во остава - един Киев,който като цирей ще смуче првинцията, една демографска катастрофа.."Също като при нас! :))) Е...сега са по свободни. Скоро Русия съвсем ще ги освободи и тогава ще изчезнат като държава така както са се появили /подарък от Русия/ . Ако не почнат да и се молят де. Щото и това се очаква скоро. Лошото за тях е че са много повече на брой и по трудно ще се разбягат по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Ами те Япония и Германия до ден днешен са зависими...пък...не знам...чак нищо да не са развили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 0
Graf
преди 8 години
Украйна е изпратена насред някои африкански държави. Най вече от украинските политици, но и от едно население, отровено с пропаганда и лъжи.За съжаление дъното на украинската икономическа криза не се вижда, а потапянето тепърва започва. Днес Украйна има асиметрични търговски отношения с ЕС. Мита за европейските стоки и открит пазар на Европа за украинските.Знаете ли какво ще стане на 01. 01. 2016-та? Когато асоциацията на Руина с Европа стане факт напълно?Господ да им е на помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Една година след началото на войната изглежда Европа,че и САЩ обръщат гръб на Украйна. Правителственият хаос, който военизираните националисти инплантират във всички аспекти на обществото отблъсква и европейците. След майдана властта трябваше да е заменена от "маневрени" дипломатични политици, които да лавират максимално между Запада и Русия и да намалят щетите от кризата и дори да извадят дивиденти за страната.Тази твърдолинейност на управляващите елити в Украйна, може все още да е приемлива за САЩ, но Европа определено изпитва дискомфорт. Предоверяването на управляващите в Украйна, че Европа и САЩ ще им помогнат и защитят от Русия, се оказа изопачено химерна. А що се отнася за обикновените хора, те както винаги обират пишкира, независимо на кого симпатизират. Освен това Гърция изпомпва достатъчно финансов ресурс от ЕС, та една Украйна още за изхранване или сериозен военен конфликт с Русия е последното нещо, с което Оланд и Меркел искат да се занимават днес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
Когато се промиват мозъците и се лъже то поне да е с мярка. Авторът говори че по голямата част от външния дълг , който сега Украйна отказва да погасява , бил натрупан от " клептократа президент В. Янукович" . Твърдение което е абсолютно голословно и далеч от истината. Преди превратаджийте да свалят Янукович през февруари 2014 г. Украйна дължеше общо 15 милр. долара , а след година президентство на олигарха Порашенко дългът е вече 70 милиарда , като за сметка на това личното състояние на украинския президент е нараснало 7( седем) пъти!!! Както се казва , коментарът е излишен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
Стефчо
преди 8 години
кои сте тия "ние" ? сещам се за едни *** от "протестна мрежа" общо към 300 души. Ти да не си от ония като сини макаци дето подскачаха по жълтите павета хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 3
vzhekoff
преди 8 години
Колкото до Ореха - не го свалих-ме/те нито с протести, нито с войска, а ДПС-то и ДС-то си го свалиха когато им стана удобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 5
vzhekoff
преди 8 години
Кое е спорно бе пич ? Че БВП-то им падна с десетки %, че инфлацията последния месец е 14%, че загубиха 1/5 от територията, че измряха амнайсе хиляди души,че се изселиха няколко млн., че им умряха високите технологии, че затънаха в заеми ? Кое е спорно ? Или се надяваш, че ще влязат в ЕС до 20 г. ? Хайде приземи се малко. Колкото до преврата - класически пример на преврат. Дай дефиниция за преврат и виж дали не съответства. И по-интересното е - кажи ми каква е разликата между Янукович и Поросенко, че аз не я виждам нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 6
Монти
преди 8 години
Кой си свалил и кой постави на власт .. я обясни малко.....?А по марионетна държава от нашата не познавам в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още