IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рециклираща фирма се обяви против връщането на празни опаковки в супермаркетите

Депозитната система ще издържи най-много шест месеца, твърди директорът на "Екопак" Тодор Бургуджиев

14:32 | 26.05.15 г. 7
Рециклираща фирма се обяви против връщането на празни опаковки в супермаркетите

Рециклиращата компания „Екопак“ се обяви категорично против въвеждането на депозитна система за оползотворяване на опаковките, каквато действа в някои европейски страни като Германия, Норвегия, Исландия и Хърватия. Там гражданите връщат празните бутилки и кенове в специални машини в супермаркетите и така си връщат част от сумата, платена за продукта.

Ако тази система бъде въведена, това ще е удар върху фирмите и потребителите, заяви Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на компанията. Той се позова на изявления на екоминистъра Ивелина Василева, според които МОСВ проучва възможността за въвеждането на системата.

Бургуджиев поясни, че евентуалното въвеждане на системата ще наложи производителите да инвестират в промени на опаковките, които ще трябва да имат специален баркод. 

„От 10 години в България има система за разделно събиране, има и паралелна система – на клошарите. Сега се обмисля въвеждането на още една паралелна система“, коментира той и прогнозира, че депозитната система ще колабира за три до шест месеца.

По думите му се подготвят промени в Закона за управление на отпадъците, като фирмите не са запознати с тях, но имало слухове, че екоминистерството ще иска 2% от приходите на рециклиращите организации, а със средствата ще ги одитира.

Данни за пазарния дял на компаниите, източник: Екопак

Изпълнителният директор на компанията подчерта, че най-справедливата система е тази, при която се измерва количеството изхвърлени от всяко домакинство отпадъци. Сега по думите му хората нямат стимул да изхвърлят разделно, защото такса смет се определя според данъчната оценка на имота, а и защото виждат как клошарите прибират редовно опаковките от цветните кофи.

Тодор Бургуджиев представи данни за дейността на компанията през 2014 г. Той отчете, че "Екопак" е с най-голям пазарен дял от организациите за разделно събиране на отпадъци от опаковки в страната – 42,76%.

През миналата година организацията е събрала разделно и предала за рециклиране 87 144 т отпадъци от опаковки, с което на депата са пратени с над 178 908 куб. м по-малко отпадъци. Общото рециклирано количество представлява 61,08% от декларираните количества опаковки, при определени от закона 55%. Компанията е разположила в страната над 15 хил. контейнера, които обслужват повече от 2,7 млн. жители в 70 общини. Изградила е 15 собствени сепариращи инсталации. Общият капацитет на сортиращите мощности достига 460 хил. тона, а заетите там са 250 души.

"Екопак" има сключени договори с 27 завода за рециклиране на територията на България. Компанията твърди, че е основен доставчик на отпадна хартия за най-големия български завод за преработка „Дуропак Тракия Папир”, на отпадно стъкло – за „Дружба - стъкларски заводи” и основен доставчик на пластмасови отпадъци от опаковки за голяма част от преработвателните предприятия.

Тодор Бургуджиев съобщи, че през юни 2015 г. "Екопак" ще внедри в България нова система за отчитане на спестените СО2 емисии. Той посочи, че общината, която реализира най-много зелени идеи и следи най-много за чистотата, е Бургас. Най-много проблеми с разделното събиране имало в София.

Компанията обаче търпи щети заради рекорден брой унищожени или запалени контейнери – близо 700 за миналата година, което причинило щети за около 88 хил. лв. Това се правело включително от футболни фенове след мачове и хора, които палят цветните кофи, за да си правят селфита.

Тази година дружеството е решило да организира конкурс „Най-зелена община“, съобщи още Тодор Бургуджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 22 rate down comment 0
Един Българин
преди 8 години
То за това на запад тези системи работят десетилетия. Защото фалират за по 6 месеца. Опитвам се да бъда "зелен", но много от опаковките например гръцки грах от Кауфланд никой не ги ще дори и за стъкло. Е какво да ги правя? Да търся и се моля някъде да ги вземат? В моя район няма кофи за разделно събиране. Нека "рецикльорите" вместо да дават пари да подпомагат болници, фонд за лечение на деца и т.н. ще им дарявам безплатно и ще ги търся вместо да се занимавам с "киселяците" от Норд и други подобни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Слаби аргументи Бургуджиев!Единствения ти аргумент е този, че ще ти намали "цоцането"!Гражданите могат да спестяват и да се направят нови и нвестиции, но видетели НЕБИВАЛО!ЕЙЙЙЙЙЙ наглост до без край!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Слаби аргументи Бургуджиев!Единствения ти аргумент е този, че ще ти намали "цоцането"!Гражданите могат да спестяват и да се направят нови и нвестиции, но видетели НЕБИВАЛО!ЕЙЙЙЙЙЙ наглост до без край!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 0
Ironhorse
преди 8 години
Въвеждането на системата ще намали видимо замърсяването на околната среда, защото повечето хора ще имат и материалния интерес да си върнат амбалажа, а тези които не са, ще се намерят други да им приберат опаковката и да я върнат и да вземат парите.Наистина се обсъжда депозитната цена на опаковката да е с по-голяма стойност от цената на опаковката, за да имат стимул гражданите да връщат опаковките.Ако се въведе тази система, чувствително ще се намалят опаковките, които сега заминават за депониране чрез контейнерите за смет.Ще видим дали МОСВ ще успее, да превъзмогне съпротивата на икономически играчи, които искат да запазят статуквото - взимат пари за нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 0
Ironhorse
преди 8 години
Хахахаха,защо Бургуджиев скача като попарен, след като новата система щчла да фалира за 3 до 6 месеца ?Ако се въведе практиката за връщане на амбалаж в магазина, ще се въведе пряк стимул за производителите да правят контролирани системи за опаковки за многократна употреба, а след това тази практика ще се въведе и за еднократните.Критикуваната система от Бургуджиев е толкова ефикасна и икономически обоснована, че и други страни я въвеждат.Бургуджиев се е уплашил, че ще намалят плащаният под формата на такси към екоорганизацията, която от своя страна фирмира печалба и може да се усвои по-много лесен начин, без да се нарушават законовите изисквания.Бургуджиев,десет години законодателството поощряваше големите в рециклиращия бранш за сметка на малките, но идват дни за смяна на модела.Ако се въведе и в България критикуваната система от бургодвиев, ще се намалят производствените разходи за единица продукт, чрез намаляване на плащанията за такса пусната на пазара опаковка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 0
khao
преди 8 години
слаби аргументи Тошооо, слабо ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 0
lareman
преди 8 години
Бургуджиев не се прави на ,че не разбираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още