IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Китайският юан вече не е подценен

По-голямата гъвкавост и ограничените интервенции ще са от ключово значение за равновесната стойност на валутата, смятат от Фонда

14:59 | 26.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Китайският юан вече не е подценен

Китайската валута вече не е подценена, заяви във вторник високопоставен представител на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от MarketWatch.

"Докато подценяването на юана бе основен фактор, който причиняваше най-големите дисбаланси в миналото, нашата оценка в момента е, че значителното реално поскъпване през последната година изпрати валутния курс до ниво, при което той вече не е подценен", каза първият заместник-управляващ директор на МВФ Дейвид Липтън.

Пред журналисти в Пекин след среща с китайски служители като част от годишните дискусии за икономиката на Китай, Липтън изтъкна, че Поднебесната империя трябва да направи бърз напредък към по-голяма гъвкавост на обменния курс и да се опита да постигне система на плаващ обменен курс в рамките на две до три години.

"По-голямата гъвкавост и ограничените интервенции също ще бъдат от ключово значение за предотвратяване на отдалечаване на валутния курс от равновесието в бъдеще", каза още той.

По думите му МВФ приветства кандидатурата на Китай юанът да попадне в специалните права за тираж – кошницата от специални резервни валути на организацията, която в момента се състои от долар, евро, японска йена и британски паунд.

МВФ очаква да се вземе решение за повторна оценка на състава на кошницата по-късно тази година.

Според Липтън Китай трябва да засили мерките по фискалната политика, ако икономическият растеж отстъпи под 6,5%. Въпреки това Фондът прогнозите растежа да достигне поне 6,8% през тази година. Официалната цел на китайското правителство е 7% ръст.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още