IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задълженията на НЕК към двете американски централи растат с часове

Преговорите финалното подписване на договорите с цел намаляване на цената за разполагаемост са трудни, коментира изпълнителният директор на БЕХ

21:27 | 27.05.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Задълженията на НЕК към двете американски централи растат с часове

Задълженията на НЕК към двете американски централи растат с часове и сумата вече е малко над първоначално обявената. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен, предава БТА.

Той бе в парламента за изслушване от временната анкетна комисия за състоянието на енергетиката. Коен каза, че се водят трудни преговори с централите за финално подписване на договорите, с което да бъде намалена цената за разполагаемост, която НЕК заплаща.

Ефектът от тази мярка ще е икономия от 1 млрд. лв. за оставащия период на действие на договорите. За да се подпишат договорите обаче, НЕК трябва да изплати просрочени задължения, които първоначално бяха обявени в размер на около 700 млн. лв. Коен каза, че част от текстовете на договорите се съгласуват в момента с КЕВР.

Американските централи в същото време дължат около 210 млн. лв. на "Мини Марица Изток 2". Това съобщи пред медии Деян Червенкондев, председател на борда на директорите на мините. Той каза, че в подписаното предварително споразумение между НЕК и двете американски централи е изрично записано, че щом НЕК се издължи към тях, те пък ще се разплатят с мините.

„В момента изплащането на тази сума ни е крайно необходимо за изпълнение на инвестиционната ни програма“, каза Червенкондев. Той допълни, че предстои стартиране на проект по фонд "Козлодуй", по който ще бъде закупена нова техника.

Червенкондев посочи, че освен двете американски централи и ТЕЦ "Брикел", както и ТЕЦ "Марица Изток 2" дължат пари за въглища и така общата сума просрочени задължения е над 330 млн. лв.

Мините от своя страна дължат на доставчици между 160-170 млн. лв., коментира Червенкондев. В момента цената на въглищата е 77 лв. за тон, сочи доклад, изготвен от експерти на Deloitte и поръчан от Световната банка, за това как трябва да се развива цената на въглищата, за да се изпълнява определен бизнес план на мините

Според Червенкондев то цената в момента трябва да е 110 лв. Той обаче не съобщи дали Мини Марица Изток ще поискат от министъра на енергетиката увеличаване на цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
В енергетиката всичко е както трябва, за живковата олигархия десните ***, червената буржоазия и генерали, които създадоха СДС, Костов, НДСВ, ГЕРБ.. Целта им е да остава неизкупена евтината ел. енергия, и те всичката да я продават чрез износ. Така те продават 15 милиарда кВтч за година, и печелят 800 милиона лева, чрез частните си фирми. А можеше НЕК да ги взима тези пари, и да е на печалба. Същото това мафиотско неолиберално живковистко статукво, желае да прави повече от 800 милиона, целта им е да правят 8 милиарда евро - чрез АЕЦ Белене. Последно им хрумна и газ да разпределят, и да станат истински енергийни барони - чрез България-енергиен хъб. На нас да продават скъпото, а артисалото евтино - те продават за своя печалба като го изнасят. Част от "ЧЕЗ България" е в ръцете на "най-голямата престъпна организация" - ***, бие тревога чешка медия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 8 години
Ако някой трябва да бъде съден за държавна измяна са незнайните "експерти" който 2000 г. прогнозираха че 2015 Бг ще консумира 10 хил мегавата и ще има недостиг на електричество
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 1
Xman1
преди 8 години
Всички които са отговорни за това, трябва да бъдат съдени за държавна измяна. Защо винаги ние трябва да плащаме за чуждите грешки?! Значи ако аз допусна някоя грешка дори малка, веднага ще ми пратят ЧСИ... а разни *** могат да си позволяват да затриват цялата държава и да няма никакви наказания?!? Това е абсолютно безобразие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
Какво си мислят, че правят нашите управници!Смъртното наказание ще ги спре ли да мислят със задниците си?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Няма да им плащате, да фалират. Ако са толкоз важни, американците ще си ги спасят. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Дългосрочните договори с американските ТЕЦ Марица изток 1 и ТЕЦ Марица изток 3 и с ВЕИ противоречат на европейското и българското законодателство - http://***.vestnikataka.bg/2014/10/губим-54-млрд-лева-от-мариците/Гъмизов обясни как крадат - http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=8372Ето кой стои зад ВЕИ - http://darikfinance.bg/***/80521#comments5100 мегавата са произв.мощности на които държавата е обещала с договори да им изкупува тока и около 1600 са от вятър и слънце а ми другите при факта ,че консумацията у нас е 3500-4500 мегавата Кражбите с износ на ток са отделна тема защото само Козлодуй и ТЕЦ-2 са 3600 мегавата и има още 2400 мегавата ВЕЦ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
Това говори само за едно - некадърно, безхаберно и крадливо управление. В Китай разстрелват крадливите министри. В Бантустан на крадците дават ордени и медали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Огромна междуфирмена задлъжнялост Ако не се променят нещата това няма да свърши добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още