IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски: Внасяме скоро в парламента стратегия за оздравяване на БДЖ

Часовете за обучение на шофьори да се увеличат с 50%, предлага министърът на транспорта

08:45 | 28.05.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Московски: Внасяме скоро в парламента стратегия за оздравяване на БДЖ

Скоро в Народното събрание ще бъде внесена стратегия за оздравяване на БДЖ. Ако парламентът я приеме, в следващите седем години ще има инвестиции в нови влакове и паралелно инфраструктурата ще бъде завършена. Това каза пред БНТ министърът на транспорта Ивайло Московски.

Пътуването с влак е безопасно. Следващите 3-4 г. графиците на движение ще бъдат затруднени, защото се работи по инфраструктурата, посочи той.

За автомобилните товарни превози Московски заяви, че този трафик трябва да бъде облаган с тол система, защото сега компаниите предпочитат пътищата, а не железниците.

„До 4-5 години ще е готово направлението сръбска граница-турска граница-порт Бургас. С финансови механизми сме принудили превозвачите да се преместят от влаковете към пътищата. Сега с влак е два пъти по-скъпо да превозиш товар, а парите от винетките не стигат за поддръжката на пътищата“, допълни той.

Възможно е да имаме влакове, които се движат с 200 км/час, смята Московски. Докато това стане, трябва да бъде преосмислена и държавната политика за таксите при превозите на товари.

По темата за безопасността по пътищата той коментира, че е необходим дебат и консенсус в парламента по необходимите законови промени, защото е необходим комплексен подход. Правната и транспортна комисия трябва заедно да изработят механизъм за превенция и за реакция, посочи той.

Московски се застъпи за връщането на полигоните като част от шофьорските курсовете и увеличаване на часовете за обучение поне с 50%. Запитан дали ще бъдат проверени фирмите, които обучават шофьори, той отговори, че проверки се правят постоянно. В последно време са проверени над 1000 училищни автобуса и граничните пунктове за нерегламентирани превози, припомни той.

Транспортният министър допълни, че електронното провеждане на изпитите не е въведено в цялата страна, но това ще стане до края на годината. При техническите прегледи обаче изцяло е въведено видеонаблюдението.

Тъй като премиерът Бойко Борисов при посещението си в Рим обеща, че до 15 юли ще има достатъчно добра магистрала до Пловдив, Московски каза, че се работи денонощно и би трябвало срокът да бъде спазен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
fred13
преди 8 години
Докато Ви дойде кеф да го оздравите БДЖ да не земе, че да умре...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още