IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФИФА е изправена пред съдбоносни дни

Представители на силни конфедерации искат оставката на Блатер, а важни спонсори настояват за прозрачност

10:19 | 28.05.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	ФИФА е изправена пред сериозно изпитание. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

ФИФА е изправена пред сериозно изпитание. Снимка: Ройтерс

След драматичните развития с арестите и разследването на няколко високопоставени служители сега ФИФА е изправена пред решителен ден. Директорът на асоциацията Йозеф Блатер ще открие 65-ия конгрес на FIFA в следобедните часове в Цюрих въпреки всички твърдения и обвинения срещу водещи функционери на асоциацията.

И изборите за президент ще се проведат в съответствие с волята на 79-годишният футболен деятел в петък, както бе планирано, като кандидатите са той и принц Али ал-Хюсеин. "Такова поведение няма място във футбола. Ние ще гарантираме, че всички замесени лица ще бъдат отстранени от футбола", каза Блатер в изявление на ФИФА относно юридическите престъпления на длъжностните лица, които са били изключени от Световната асоциация още същата вечер.

По-рано бяха арестувани седмина функционери на централата, сред които заместниците на Блатер Джефри Уеб и Еугенио Фегуередо. Срещу 14 лица в САЩ се води следствие, а швейцарската прокуратура е конфискувала документи от централата, свързани с предоставянето на домакинствата на световните първенства през 2018 и 2022 г. в Русия и Катар.

Блатер не спомена нищо за евентуално възможно отлагане на конгреса. Такъв призив обаче дойде от противниците му от УЕФА. От УЕФА атакуваха лидерите на ФИФА и дори намекнаха за бойкот на конгреса, ако той не бъде отложен.

"Случилото се показва за пореден път, че корупцията е дълбоко вкоренена в културата на ФИФА. Има нужда от цялостно "рестартиране" и да бъде направена истинска реформа, която да бъде изпълнена докрай“, пише в изявлението на европейската централа.

"Членовете на Изпълнителния комитет на УЕФА сме убедени, че има належаща необходимост за смяна на ръководството във ФИФА и че конгресът трябва да се отложи, за да може в рамките на следващите шест месеца да се обновят правилата за президентските избори", се казва в изявление на асоциацията. УЕФА подкрепя Ал-Хюсеин. С напрежение се очакват резултатите от обедната среща на всички 53 гласуващи членове на УЕФА при изборите за президент на ФИФА в хотел в Цюрих.

Тогава се очаква тази необичайно сурова линия на ръководството на федерацията да бъде потвърдена, в противен случай УЕФА ще има внезапен вътрешен проблем. Ръководителят на австрийската асоциация Лео Виднер заяви пред ORF вече, че не вярва в европейска революция срещу Блатер.

Но и без това УЕФА не може да предотврати преизбиране на Блатер само със собствени усилия. Със своите 53 гласа тя има една четвърт от всички 209 гласове. Но едно колективно отдръпване на най-силните в икономически аспект конфедерации би поставило ФИФА пред силно предизвикателство. Английският представител Грег Дайк вече призова за оставка на Блатер. 

Междувременно германската фирма за спортно облекло Adidas се обърна с призив към ФИФА, след като няколко ръководители на футболната централа бяха арестувани по обвинения в корупция. "Adidas е напълно отдадена на създаването на култура, която насърчава най-високите етични стандарти и морал и като такива, очакваме същото и от партньорите си", заяви компанията в официално писмо до медиите.

„След днешните новини ние можем единствено да насърчим ФИФА да продължи да утвърждава и следва политиката на прозрачност във всичко, което прави", се казва още в съобщението.

Adidas е един от основните партньори на ФИФА още от 50-те години на миналия век. Концернът вече изрази притесненията си за работата на централата още през юни, когато започна да се говори за честността на избора на домакините на следващите две световни първенства. Тогава компанията заяви, че отрицателното отношение на публиката към футбола не е в полза нито на ФИФА, нито на партньорите й.

MacDonald's, която e партньор на ФИФА от 1994 г., заяви, че следи ситуацията много внимателно. Американската компания пояснява, че за нея въпросите за етиката и корупцията са от голямо значение.

Все още не е ясно дали партньорите на ФИФА няма да се отдръпнат заради нестихващите скандали около работата на централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 8 години
Ей, не се съгласиха да отменят първенството в Русия и изведнъж всичките станаха корумпирани. Щото до сега не бяха, нямаше доказателства :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
SSIW
преди 8 години
След като и последния мохикан на морала и рицарските принципи - Батето Иван Славков си отиде, ФИФА просто се удави в корупция и поквара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
melon
преди 8 години
Какви драми около ритането на тока:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още