IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предприемачество по български

Една млада жена в София има брилянтна идея – да създаде бизнесинкубатор за бежанци. Die Zeit разказва за добрия пример

11:47 | 28.05.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доброволец носи провизии в лагера за бежанци от Сирия в Харманли. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Доброволец носи провизии в лагера за бежанци от Сирия в Харманли. Снимка: архив Ройтерс

Как така един от най-корумпираните членове на Европейския съюз – България, е пример за всички останали? Най-слабият в икономическо отношение член на съюза, с най-нисък икономически продукт. Страната, чиито власти в продължение на месеци се опитват със специално изградена стена да отблъснат бежанската вълна.

В тази страна живее Станка Илиев – дъщеря на германка и българин, икономист, активист и феминист. Преди всичко обаче източник на невероятни идеи. Една от тях може да даде отговор на въпроса как най-добре и най-бързо бежанците могат да бъдат накарани да работят?  

Илиев живее в София, град, който е примамлива точка за бежанците от Близкия изток, предимно от Афганистан, Ирак и Сирия. „Разликите между бежанците често са значителни. Сирийците често са травмирани, първо трябва да си починат“, казва Илиев. Афганците обаче заради дългото им пътуване са имали достатъчно време, за да обмислят своя план за Европа. Каква им е необходимостта от евентуалното намиране на работа. А интеграцията на пазара на труда, както показва и опитът на Организацията на обединените нации, е по-важна от намирането на безопасен дом, пише германският Die Zeit.

Но някои бежанци имат професии, които почти вече не съществуват в Европа: рибари, тъкачи на килими, създатели на керамични съдове. Или такива професии, за които в чуждата страна липсва основата, например адвокат. И така те се озовават на работни места, които не съответстват на техните умения - строителство и помощници в селското стопанство, чистачи, кухненски помощници, складови работници. Всеки, който приема веднъж такава работа, почти не получава възможност за повишение или преминаване на по-добра длъжност. 

Решението, което предоставя Илиев, звучи за повечето европейци с мечтата им за средната класа, почти налудничаво. Илиев възнамерява да направи бежанците самостоятелно заети лица. „Много бежанци са добре квалифицирани. Но те често не разполагат с необходимите документи, с които да се признаят техните умения". Затова за тях би било по-лесно да започнат свой собствен бизнес. "Бежанците, които познавам, не искат да бъдат зависими", казва Илиев. "Те познават самостоятелното предприемачество от родината си". Да имат свой собствен бизнес, това означава например пекарна, бръснарница, интернет кафе, шивашко ателие, салон за красота, ресторант. Малките предприятия, които могат да дадат в дългосрочен план работни места на други бежанци, ако са добре управлявани.

Такива малки предприятия обаче не възникват от нищото. Тези, които идват от далечна страна, се нуждаят от помощ, за да разберат структурата на външния пазар и криволичещите пътеки на бюрокрацията. Те трябва да разберат как трябва да бъде изграден един бизнес в новата им родина, за да проработи. И, разбира се, има нужда от пари.

Илиев е учила в Германия, икономика в Еберсвалде. Тя си спомня, че местното правителство на провинция Бранденбург е направило конкурс преди десет години: провинцията е търсила най-добрия бизнес план за стартираща компания. Много студенти са  разработили тогава такива планове.

А каквото стане в Бранденбург, може да е успешно и в България, решава тя преди три години. Междувременно започва работа в Червения кръст и разработва проект за бизнес инкубатор за бежанци, който работи по следния начин: служители на консултантски фирми като KPMG обучават български студенти по бизнес администрация. Студентите развиват заедно с бежанците бизнес идеи и им предоставят бизнес план. За това студентите получават сертификат от своя университет, а бежанците - врата към пазара на труда. Парите за създаването на предприятията идват от микрокредити, които ЕС предоставя за своите страни членки.

Един добър план, който почти се увенчава с успех. Бежанците се възползват от факта, че студентите имат личен интерес да им помогнат. Защото така не се сблъскват с чиновници, които се придържат към сухите правила, а с партньори, с които да обсъждат дори и половинчати идеи, без да са приковани към предписанията. В допълнение те имат на своя страна човек, който говори български език и може да поеме писането на проектите и документите. Студентите, от своя страна, могат да тестват как се намират и развиват бизнес идеи. Те разбират и с какви концептуални и бюрократични пречки се сблъсква човек, когато иска да започне собствен бизнес в България.

Проблемът обаче остават парите. Дори и за микрокредит в България има нужда от някой, който да го гарантира. А опитът показва, че лихвата за погасяване за бежанци е особено висока. Но и това не е достатъчно за кредиторите. А кой бежанец ще намери гарант, който би гарантирал в случай на нужда, че вместо него ще изплаща най-малко по 300 евро на месец? Един държавен гаранционен фонд би могъл да помогне на основателите на компании, казва Илиев. Но такъв в България няма.

Много от бежанците от проекта на Илиев обаче въпреки всичко днес имат свой бизнес. Но нерегистриран, а затова и незастрахован и без изгледи за бърз растеж. Освен това и финансирането на проекта също е изтекло. Засега няма да има друг опит. Ето защо бежанците от проекта на Илиев сега се чувстват така, както и много други лица, търсещи убежище в Европа – те оставят в един междинен свят.

Има опити за противодействие, например в Швеция. Признатите официално за бежанци лица там получават график от службата по заетостта. Той се състои от езикови курсове, обучения и стажове. В допълнение държавата насърчава предприятията, които назначават бежанците на работни позиции. Който назначи лице, търсещо убежище, и го освобождава от работа, за да учи шведски, получава възстановяване на парите за заплатата му от държавата.

Подобна идея в Германия има Федералната агенция по заетостта. Пилотен проект насърчава наемането в девет града на висококвалифицирани бежанци. Те могат в продължение на една година да посещават интензивен езиков курс, получават помощ за признаване на своите квалификации и интензивно консултиране при намирането на работа.

Всички обаче - шведските или германските бюра по труда, както и Илиев, имат едно и също преживяване - всеки случай е различен. Онова, което помага най-много на бежанците, е ако местният работодател се отвърне от традиционните правила и структури, и се обърне директно към бежанците.

Илиев назовава конкретен пример – много бежанци не могат да предоставят изготвена по правилата на ЕС автобиография. Но въпреки това са научили много през живота си. Ето защо на тях трябва да им се задават различни въпроси от тези, предназначени за българин или германец, за да разбере работодателят какво точно умеят. „Ако ги питаш дали са въртели домакинството, може лесно да разбереш дали могат да се справят с бюджет и пари“, казва Илиев. „Който е построил собствен дом, вероятно може да е добър занаятчия".

По този начин стават видими и умения, които изпитващата демографски трудности Европа може да използва доста добре. Дори и без печат и подпис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 3
ДХДО
преди 8 години
Сметнах го като изчислих колко са жертвите на ислямския фундаментализъм и колко са жертвите на автомобилни катастрофи.ами то същото нещо е можело да се твърди за хитлер и нацизма, в началото на 30-те години на ХХ-и век : жертвите на психопата и режима му към него момент, са били смешно малко, спрямо реакапитулацията 15 години по-късно ... а и със сигурност е имало такива елементи, които са правили съпоставки подобна на твоята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Говориш неща, които са откровена лъжа. От бежанците има само и единствено вреда, а не полза. Например ако разгледаме Великобритания, в която разходите за помощи са скочили с 40% за 10г от 2000 до 2010 http://***.bbc.com/news/magazine-11443372. В страната са се пренесли около 2 млн. "бежанци" от Третия свят през този период. Според MigrationWatchUK http://***.migrationwatchuk.org/briefingPaper/document/154 между 50 и 80% от имигрантите дошли в страната от ислямския свят не работят и разчитат само на помощи. Жертвите на ислямския фундаментализъм в Европа включват и жертвите на 10-те хил. европейските джихадисти в Сирия и Ирак. Колко точно са няма да узнаем никога, но жертвите на ИД общо са около 200К от началото на войната в Сирия според ООН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 12
MZ/X
преди 8 години
Сметнах го като изчислих колко са жертвите на ислямския фундаментализъм и колко са жертвите на автомобилни катастрофи. Не мога да те разбера с какво по глобален проблем е ислямският фундаментализъм спрямо автомобилните катастрофи? И при двете най-големият проблем са жертвите, като най-много ги боли близките на загиналите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
Матю Стокс
преди 8 години
Последното изречение е уникално! Как разбра, че проблемът е за цяла Европа, как го измери, че е хиляди пъти по-голям?Автомобилната катастрофа е проблем за участниците в нея, за техните близки и роднини. А ислямският фундаментализъм, Сор[с]и, е глобален проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 17
MZ/X
преди 8 години
Един от двигателите на немската, британската, холандската и т.н. икономики са точно младите бежанци, които искат да работят и да се интегрират.Пресата много обича да дава примери с ислямските фундаменталисти и т.н., но истината е, че имигрантите допринасят с много повече към приемащите ги държави от колкото им създават проблеми. За Европа автомобилните катастрофи например са хиляди пъти по голям проблем от колкото ислямският фундаментализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 8 години
Не мога да повярвам, че немска медия е писала нещо положително за България. и то реномиран вестник.... Брех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
studioaa
преди 8 години
"В тази страна живее Станка Илиев дъщеря на германка и българин, икономист, активист и феминист. "Е можеше да напишат нео-комунист за по-лесно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още