IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорнийска мечта: Искат рекордните 500 млн. долара за имение в строеж в САЩ

Най-скъпата реализирана жилищна сделка досега е за мезонет в Лондон за 221 млн. долара

13:27 | 28.05.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Визуализация: McClean Design/Bloomberg</em></p>

Визуализация: McClean Design/Bloomberg

На хълм край Лос Анджелис тече строителството на един от най-големите жилищни имоти в САЩ, а строителният предприемач се надява да го продаде за рекордните 500 млн. долара, пише Bloomberg.

Найл Наями, филмов продуцент и спекулативен играч в сектора на жилищното строителство, налива бетон в комплекс в квартал Бел Еър. Комплексът ще има основна сграда с площ 6900 кв. метра и три по-малки жилища, сочат плановете.

Проектът, чието реализиране ще отнеме поне още 20 месеца, ще има обща площ от близо 9300 кв. м, гараж за 30 автомобила и казино в стил Монако, казва Наями.

„Къщата ще разполага с почти всички възможни удобства в света“, посочва той. “Офертната цена ще е 500 млн. долара.”

Имения с гледка към Лос Анджелис са калифорнийският еквивалент на мезонет в Манхатън или имот в лондонския квартал Мейфеър, като привличат от цял свят финансисти, технологични магнати и известни личности, които трупат т. нар. имоти трофеи като произведения на изкуството.

В целия свят миналата година са били продадени пет имота за 100 млн. долара и над тази сума, а поне още 20 други се предлагат за продажба с деветцифрени цени, съобщиха от Christie’s International Real Estate миналия месец.

Според данните на Christie’s най-скъпият жилищен имот, продаден някога, е мезонет в Лондон за 221 млн. долара, купен през 2011 г. Сред най-скъпите имоти, които се предлагат на пазара, са имение на Лазурния бряг във Франция за 425 млн. долара, мезонет за 400 млн. долара в Монако и имение в Лондон за 365 млн. долара.

Дали Наями ще успее да получи повече от два пъти над стойността на предишния рекорд за имението в Бел Еър предстои да видим.

„Аз съм скептично настроен“, казва Джонатан Милър, президент на оценителската компания Miller Samuel Inc. “Първата ми реакция е смях. Но да не забравяме, че се намираме в постоянно състояние на изненади покрай чупенето на нови и нови прагове.”

Имението на Наями е разположено върху парцел с площ 1,6 хектара на върха на хълм и предлага 360-градусова гледка към Тихия океан, Бевърли Хилс, центъра на Лос Анджелис и долината Сан Фернандо.

„Това е изумителен проект“, казва Били Роуз, президент на базираната в Бевърли Хилс агенция за имоти Agency. Той не е свързан с Наями.

По данни на Agency средната цена на 37 жилища, продадени през първото тримесечие в района на Бел Еър, е 5,29 млн. долара, с 27% под средната цена миналата година, когато са били сключени няколко „суперсделки“.

Напоследък из Лос Анджелис никнат нови луксозни имения, често без да имат конкретен купувач. През последните 30 години средната им площ се увеличава значително.

Наями, който не желае да коментира източниците си на финансиране, планира имението да има 4 плувни басейна и около 1850 кв. м тревни площи. Тревата вероятно ще бъде синтетична, посочва той.

Има „много неща“ в къщата, сред които например съоръжение за съхранение на вода, тъй като Калифорния е засегната от рекордни суши, обяснява архитектът на имението Пол Макклийн. „Това обаче са неща, характерни за луксозни жилища, не мога да кажа, че това ще е енергийно ефективен дом“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
marto76
преди 8 години
С какви простотии се занимават американските мултимилионери, на фона на световен глад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още