IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г7 обсъжда кодекс за поведение на банкерите

Той трябва да предпази финансовата система от верижни фалити, както се случи при последната банкова криза

21:23 | 28.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Г7 обсъжда кодекс за поведение на банкерите

Втори ден продължава срещата на министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г7 в германския град Дрезден. Те подготвят срещата на премиерите от страните на Г7 през юни, съобщава БНР.

Акцент на форума са въвеждането на кодекс за поведение за банкерите и повишаване на световния икономически растеж. Страните от Г7 предлагат въвеждане на кодекс за поведение на банкерите, което да предпази финансовата система от верижни фалити, както се случи при последната банкова криза.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле, който е домакин на срещата, заяви че "инструментите на глобално сътрудничество трябва да бъдат засилени. Светът търси нови форми на управление, които допълват държавната власт и уравновесяват недостатъците на системата. Нито една държава не може да реши сама основните проблеми в света, в който всички сме зависими едни от други".

Сред останалите теми, които обсъждат представителите на Германия, Великобритания, Канада, Франция, Италия, Япония и САЩ, са укриването на данъци от мултинационалните корпорации и ограничаване на достъпа до финансиране на терористични групи като "Ислямска държава".

Финансовата криза в Гърция не фигурира официално в дневния ред на разговорите, но се очакват неофициални обсъждания по нея, тъй като на срещата присъстват ръководителите на Международния валутен фонд, Еврогрупата и Европейската централна банка.

САЩ вероятно ще настояват пред представителите на Европейския съюз за постигането на споразумение с Гърция в рамките на обсъжданията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още