IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Групата на Доверие придобива Токуда Банк

Инвестицията е напълно естествена за холдинга, който разширява и диверсифицира портфолиото си, заяви ръководителят му Радосвет Радев

13:20 | 29.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Групата на Доверие придобива Токуда Банк

Дъщерното дружество на „Доверие – обединен холдинг“ АД - „Индустриален холдинг – Доверие“ АД, подписа предварителен договор за закупуване на 99,53% от капитала на „Токуда Банк“ АД, съобщават от компанията.

Продавач на акциите е дружеството „Интернешънъл Хоспитал Сървис“, регистрирано в Япония и известно в България, освен като собственик на „Токуда банк“ АД, така и като собственик на дружества, опериращи в областта на здравеопазването.

Спецификата на сделката и необходимостта от защита на интересите на близо 148 000 акционери на „Доверие – обединен холдинг“ АД, както и защитата на интересите на продавача и спазването на българското законодателство не позволяват разкриването на повече конкретни данни за сделката, посочват от компанията.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Осъществяването на сделката и нейното финализиране минават през административни процедури пред Комисията за финансов надзор и разрешения от страна на Комисията за защита на конкуренцията и Българската народна банка. Към настоящия момент са депозирани необходимите документи и се очаква да се развият процедурите пред компетентните органи.

Продажбата ще се осъществи след като бъдат получени всички изискуеми от приложимото законодателство разрешения и одобрения за сделката с „Индустриален Холдинг – Доверие“ АД, както и след изпълнението на изискванията на Устава на банката и специалните условия, уговорени в сключения предварителен договор.

Според председателя на Надзорния съвет на „Доверие – обединен холдинг“ АД Радосвет Радев „инвестицията във финансова институция е напълно естествена за „Доверие”, което разширява и диверсифицира портфолиото си. Подобно инвестиционно решение е и в полза на акционерите на холдинга, а и показва доверието на ръководството на холдинга към стабилността и перспективите за развитие на българската банкова система.“

Според председателя на Надзорния Съвет на Токуда Банк АД Артур Стърн „дружеството „Интернешънъл Хоспитал Сървис” (ИХС) е сключило договора за продажба на своите акции в банката, за да може да насочи повече усилия и ресурси към своята основна дейност – здравеопазването. Нещо повече, според ИХС една диверсифицирана бизнес група с дълбоки корени в този регион ще има по-големи възможности да ускори развитието на банката в полза на нейните служители и клиенти.“

„Доверие – обединен холдинг“ отчете консолидирана загуба от 540 хил. за първото тримесечие при печалба от 1,488 млн. лв. преди година. Консолидираните продажби за периода се понижават с 5,6% на годишна база до 30,262 млн. лв.

Свързани компании:

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
marto76
преди 8 години
Заглавието не е точно! По-скоро трябва да се напише: Групата на Иво Прокопиев и Огнян Донев най-после прилапа банка! С това се сбъдна детската мечта на Прокопчо! Да му е честита!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още